Τριακόσιες οκτώ σφαίρες έριξαν οι ισραηλινοί κομάντος στο τουρκικό σκάφος «Μαβί Μαρμαρά» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα τον Μάιο, παραδέχεται ο υψηλόβαθμος στρατηγός του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι. Όπως υποστηρίζει, οι κομάντος έβαλλαν προκειμένου να αποκρούσουν τους επιβάτες που τους επιτέθηκαν με φονικά όπλα, περιλαμβανομένου και ενός ημιαυτόματου πιστολιού Uzi, το οποίο άρπαξαν από τους κομάντος.

Ads

Ο Γκάμπι Ασκενάζι, που κατέθεσε την Κυριακή για δεύτερη φορά ενώπιον μιας διορισμένης από το κράτος επιτροπής έρευνας (Επιτροπή Τουρκέλ), υποστήριξε ότι η δολοφονία των εννέα επιβατών του «Μαβί Μαρμαρά» ήταν αναπόφευκτη προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι οπλισμένοι επιβάτες. Διαφορετικά, «θα υπήρχαν μεγαλύτερες απώλειες», είπε.

Όπως δήλωσε στο Ρόιτερ ανώτατος συμβούλος του στρατηγού, οι 70 από τις σφαίρες είχαν σκοπό να προκαλέσουν τραύματα, ενώ οι υπόλοιπες ήταν προειδοποιητικές. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα ευρήματα των τουρκικών ιατροδικαστικών εξετάσεων, οι εννέα ακτιβιστές που σκοτώθηκαν πυροβολήθηκαν συνολικά 30 φορές, ενώ υπήρχαν τραύματα από σφαίρες σε άλλους 24 ανθρώπους που τραυματίστηκαν.

Επιβάτες ωστόσο του πρώην κρουαζιερόπλοιου που αποτελούσε τμήμα του «Στόλου της Ελευθερίας» που δέχτηκε επίθεση από τον ισραηλινό στρατό στην προσπάθειά του να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας τον Μάιο, επιμένουν ότι η σφαγή από τους κομάντος ήταν απρόκλητη.

Ads

Η Άγκυρα από την πλευρά της έχει απορρίψει την Τουρκέλ ως πολύ περιορισμένης εμβέλειας.