«Πλήρη πρόσβαση» στην Υεμένη προσέφερε μυστικά ο πρόεδρος της χώρας, Αλί Αμπντουλά Σάλεχ, στις δυνάμεις των ΗΠΑ για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον «στόχων της αλ Κάιντα». Τα παραπάνω αναφέρονται σε διπλωματικό έγγραφο, που έδωσε στη δημοσιότητα το WikiLeaks.

Ads

Ο Σάλεχ φέρεται να είπε στον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζον Μπρέναν, το Σεπτέμβριο του 2009 ότι «σας προσέφερα ανοιχτές θύρες όσον αφορά την τρομοκρατία. Επομένως δεν είμαι υπεύθυνος», σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Guardian και New York Times.

Στα δημοσιεύματα σημειώνεται ότι στην πραγματικότητα η Υεμένη είχε θέσει περιορισμούς όσον αφορά την πρόσβαση των δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις επικρίσεις στο εσωτερικό του φτωχότερου έθνους του Αραβικού κόσμου.

Ο Σάλεχ παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα στο λαό της Υεμένης δηλώνοντας ότι οι επιθέσεις των ΗΠΑ με πυραύλους Κρουζ εναντίον της αλ Κάιντα τον Δεκέμβριο του 2009 είχαν γίνει από το στρατό της χώρας του με την υποστήριξη των Αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών, κατά τις δύο εφημερίδες που επικαλέστηκαν τα διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Ads

«Θα συνεχίσουμε να λέμε ότι οι βόμβες είναι δικές μας, όχι δικές σας», είπε ο Σάλεχ στο στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέας, τότε επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ, στις 2 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Γκάρντιαν.

Κατά τα δημοσιεύματα ο Σάλεχ είπε ότι θα προτιμούσε να μην εμπλακούν οι αμερικανικές δυνάμεις σε χερσαίες επιχειρήσεις καθώς εξέφρασε φόβους ότι θα είχαν απώλειες.

Σύμφωνα πάντα με τα διπλωματικά έγγραφα, ο Σάλεχ συμφώνησε να επιτρέπεται σε αεροσκάφη να κινούνται περί τον εναέριο χώρο της Υεμένης «έτοιμα να πλήξουν στόχους της ΑΚΑΧ εάν είχαν πληροφορίες βάσει των οποίων μπορούσαν να δράσουν», ενώ εξέφρασε την προτίμησή του στους βομβαρδισμούς με οπλικά συστήματα ακριβείας και όχι στους πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύονται από πλοία διότι «δεν είναι και πολύ ακριβείς».

Ένταση ΗΠΑ με τον Καντάφι με κίνδυνο μία περιβαλλοντική καταστροφή

Μία ένταση στις σχέσεις Καντάφι και ΗΠΑ παραλίγο να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή. Σύμφωνα με τα απόρρητα διπλωματικά έγγραφα που αποκάλυψε το wikileaks, ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι εσκεμμένα καθυστέρησε τη μεταφορά πυρηνικών καυσίμων, αντιδρώντας στην άρνηση των αρχών των ΗΠΑ να στήσει τη σκηνή στο Σέντραλ Παρκ, κατά τη διάρκεια της ΓΣ του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2009, ενώ του είχε απαγορευθεί να επισκεφθεί και το Σημείο Μηδέν των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2001.

Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο, που δημοσιεύει η εφημερίδα New York Times, το φορτίο επρόκειτο να είναι το τελευταίο από το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου της Λιβύης που επρόκειτο να μεταφερθεί για επανεπεξεργασία στη Ρωσία, με βάση τα συνεννοηθέντα στην συμφωνία του 2003 με τη διεθνή κοινότητα για τον τερματισμό του λιβυκού προγράμματος παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής με αντάλλαγμα τη διεύρυνση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2009, οι αρχές της Λιβύησης δεν επέτρεψαν στο ρωσικό μεταφορικό αεροσκάφος που είχε μεταβεί στην Τρίπολη να παραλάβει το τελευταίο φορτίο, αφήνοντάς το μέσα στα βαρέλια στο κέντρο έρευνας και μάλιστα με πλημμελή φύλαξη.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη ανέφερε με έγγραφο στην Ουάσιγκτον πως εάν το ουράνιο «δεν απομακρυνόταν από τις θήκες του εντός τριών μηνών, οι αύξουσες θερμοκρασίες του θα μπορούσαν να διαρραγούν και να διαρρεύσει ραδιενεργό υλικό».

«Οι ανησυχίες για την ασφάλεια και μόνον υπαγορεύουν ότι θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βρεθεί μία έγκαιρη λύση στο πρόβλημα τούτο και να κρατήσουμε την όλη υπόθεση μακριά από τον Τύπο», τονίζει ο αρμόδιος διπλωμάτης στο σχετικό έγγραφο.

«Μάχη» για να συνεχίσει τη λειτουργία του δίνει το Wikileaks

Μάχη για να παραμείνει σε λειτουργία δίνει το Wikileaks. Ο ιστότοπος είναι εδώ και αρκετές ημέρες στόχος κυβερνοεπιθέσεων που έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην προσβασιμότητά του.

Επειτα από μία μικρή διακοπή η διαδικτυακή διεύθυνση στην Ελβετία του WikiLeaks λειτουργούσε και πάλι. «Δύο ώρες μετά την απενεργοποίηση» αυτής της διεύθυνσης από τον αμερικανικό πάροχο διαδικτυακών διευθύνσεων EveryDNS.net «λάβαμε αρκετές διαθέσιμες διευθύνσεις», ανακοίνωσε το ελβετικό Κόμμα των Πειρατών, που υποστηρίζει τον WikiLeaks στο όνομα της ελευθερίας του διαδικτύου.

Το κόμμα έδωσε επίσης στη δημοσιότητα 21 διαδικτυακές διευθύνσεις από τις οποίες μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στο WikiLeaks.

Επιπλέον ο ιστότοπος μπορεί να αποδυναμωθεί μετά την απόφαση της υπηρεσίας διαδικτυακών πληρωμών PayPal, που έχει έδρα στις ΗΠΑ, να μπλοκάρει τις οικονομικές συναλλαγές με το WikiLeaks. Η PayPal δικαιολόγησε την απόφασή της αναφερόμενη στην «εμπορική της πολιτική (…) που απαγορεύει τη χρήση των υπηρεσιών της για την προώθηση, διευκόλυνση και ενίσχυση κάθε παράνομης δραστηριότητας».

Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες στις ΗΠΑ να εμποδιστεί η πρόσβαση στον ιστότοπο. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι ανέβασε στο δίκτυο που χρησιμοποιούν οι αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ μία προειδοποίηση κατά της πρόσβασης στα έγγραφα που έχει δημοσιοποιήσει ο WikiLeaks.

O Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στους αμερικανικούς κυβερνητικούς οργανισμούς να λάβουν μέτρα ώστε οι υπάλληλοί τους να μην έχουν πρόσβαση στον WikiLeaks από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην εργασία τους, εκτός κι αν έχουν λάβει πρώτα ειδική άδεια.

Την ίδια ώρα η αστυνομία της Αυστραλίας ερευνά αν ο ιδρυτής του ιστότοπου Ασάνζ έχει παραβιάσει κάποιους από τους νόμους της χώρας και άρα μπορεί να του ασκηθεί ποινική δίωξη, όπως δήλωσε σήμερα ο αυστραλιανός υπουργός Εξωτερικών Κέβιν Ραντ. Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασανζ, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ σε σχέση με μια έρευνα για «βιασμό και σεξουαλική επίθεση» το 2008 στη Σουηδία.

Διαβάστε για τις τελευταίες αποκαλύψεις του Wikileaks: