Το σίριαλ γύρω από την καταβολή -αυτή τη φορά- της 6ης δόσης «βύθισε» τις προάλλες στα επίπεδα του 1993 το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο άλλωστε γλίτωσε την τελευταία στιγμή τον αποκλεισμό του από τις ανεπτυγμένες αγορές. Παρατηρητές των οικονομικών εξελίξεων τονίζουν ότι ο «πάτος» για την ελληνική αγορά είναι το μηδέν, όσο συνεχίζει η αβεβαιότητα αναφορικά με την κατάληξη της κρίσης χρέους η οποία ταλανίζει τη χώρα. Επισημαίνουν βέβαια και τις επενδυτικές ευκαιρίες οι οποίες προκύπτουν μέσα από τις σημερινές συνθήκες και που στη συνέχεια μπορούν να το βοηθήσουν να ανακάμψει.

Ads

 

Την περασμένη Τρίτη, μετά την ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι αναβάλλεται για το Νοέμβριο η έγκριση της εκταμίευσης για την 6η δόση του δανείου από την τρόικα προς την Ελλάδα, η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου της Αθήνας «βούλιαξε», πλησιάζοντας τα 30 δις ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης υποχωρούσε κατά 7% (-10,77% για τις τράπεζες) στις 723,97 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών διαμορφωμένη στα 36,8 εκατ. ευρώ. 

Στην έντονη νευρικότητα η οποία επικράτησε ανάμεσα στους επενδυτές συντέλεσε και η προοπτική για μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, γεγονός που τους ανησυχεί ότι επίκειται πτώχευση. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν εκείνη την ημέρα και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Ads

Μάλιστα, ο αντίκτυπος των οικονομικών εξελίξεων στο χρηματιστήριο της Αθήνας απείλησε με την έξοδο της ελληνικής αγοράς από το κλαμπ των ανεπτυγμένων, για πρώτη φορά μετά από 10,5 χρόνια. Σε αντίθεση με το αναμενόμενο, ο αγγλικός οίκος αξιολόγησης FTSE δεν την υποβάθμισε στις αναπτυσσόμενες -η επόμενη αξιολόγηση θα ακολουθήσει το Μάρτιο του 2012 και έως τότε θα τελεί υπό παρακολούθηση- και άρα θα διατηρηθεί το -θεωρητικά- προνόμιο της επένδυσης από funds με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο «πάτος» για το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται να βρίσκεται στο μηδέν, όπως τονίζει χαρακτηριστικά και ο αναπληρωτής καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Χρήστος Κόλλιας, ο οποίος θεωρεί προφανές ότι όσο δεν λύνεται το πρόβλημα στη χώρα και η γενικότερη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη αλλά και παγκοσμίως, οι αγορές θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν αυτές τις καθοδικές τάσεις.

Πάντως, ο ίδιος υπογραμμίζει πως όταν οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο μειώνονται δραματικά, αυτομάτως δημιουργούνται και επενδυτικές ευκαιρίες για εκείνους οι οποίοι επιθυμούν να επενδύσουν μακροχρόνια σε μια αξιόπιστη μετοχή ή σε ένα αξιόπιστο «καλάθι» μετοχών. Συνεπώς, κατά τη γνώμη του αυτή η πτώση στο χρηματιστήριο θα δημιουργήσει και ευκαιρίες οι οποίες με τη σειρά τους θα το βοηθήσουν να ανακάμψει, αρκεί να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» της ελληνικής οικονομίας.

Βέβαια, οι σημερινές συνθήκες δημιουργούν και ευκαιρίες οι οποίες ενίοτε αξιοποιούνται ανορθόδοξα. Όπως υπενθυμίζει ο κ. Κόλλιας, «ο λύκος στην αντάρα χαίρεται» και σε ανάλογες περιπτώσεις αστάθειας κερδοσκοπικές τακτικές αν μη τι άλλο βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.