Ένα «καραβάνι κατά της βίας», το οποίο συγκρότησε μία αυτοκινητοπομπή 15 λεωφορείων με 300 επιβάτες στην αφετηρία της, ξεκίνησε τις πρωινές ώρες σήμερα από την μεξικάνικη πόλη Κουερνάβακα (κεντρικό Μεξικό) με κατεύθυνση τα αμερικανικά σύνορα, απόσταση σχεδόν 3 χιλιάδων χλμ. Οι συμμετέχοντες ζητούν από τις Αρχές της χώρας να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τους λαθρέμπορους ναρκωτικών, οι οποίοι ευθύνονται τα 5 τελευταία χρόνια για 37 χιλιάδες θανάτους.

Ads

Περισσότεροι πολίτες θα επιβιβαστούν στα λεωφορεία στη διάρκεια της διαδρομής προς τα αμερικανικά σύνορα, ανέφερε ο κ. Μαουρίσιο Πατρόν, της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cencos. Η διαδρομή θα καλύψει σχεδόν τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα, με περίπου δώδεκα ενδιάμεσες στάσεις. Τελικός προορισμός είναι η παραμεθόρια μεξικάνικη πόλη Σιουντάντ Χουάρεθ, στην περιοχή της οποίας όλο το 2010 έγιναν περίπου 3.100 ανθρωποκτονίες, οι οποίες σχετίζονται με τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Το κεντρικό αίτημα είναι «να αλλάξει, άμεσα, η στρατηγική των μεξικανικών αρχών στον πόλεμο κατά των διακινητών ναρκωτικών ουσιών».