Για «παρεκτροπή» της Επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ έκανε λόγο σήμερα το πρωί ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν, αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις της Επιτρόπου σχετικά με την πολιτική της Γαλλίας απέναντι στους Ρομά, και τον παραλληλισμό που έκανε με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ads

Ακόμα, γάλλοι βουλευτές έπειτα από γεύμα που είχαν με τον πρόεδρο δήλωσαν ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρότεινε σήμερα στην Βίβιαν Ρέντινγκ, να δεχθεί η χώρα της, το Λουξεμβούργο, τους Ρομά. Ο βουλευτής Μισέλ Ουέλ ανέφερε πως ο Σαρκοζί δήλωσε ότι: «η ευρωπαία Επίτροπος κατοικεί στο Λουξεμβούργο που είναι πολύ κοντά στη Γαλλία, θα είμασταν πολύ χαρούμενοι αν το Λουξεμβούργο μπορούσε να δεχθεί μερικούς Ρομά».

Παράλληλα, την προσωπική του υποστήριξη στην Επίτροπο εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά πήρε αποστάσεις από τον υπαινιγμό που έκανε η πρώτη όσον αφορά τις απελάσεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η κα Ρέντινγκ δεν ήθελε να κάνει έναν παραλληλισμό μεταξύ αυτού που συνέβη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και της σημερινής εποχής», διαβεβαίωσε.

Την υποστήριξή της στην Επιτροπή εξέφρασε η Γερμανία, επικρίνοντας ωστόσο τον τόνο που χρησιμοποίησε η Ρέντινγκ.

Ads

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Europe1» ο κ. Μπεσόν δήλωσε ότι η Επίτροπος παρεκτρέπεται και χρησιμοποιεί μια έκφραση που είναι προσβλητική, αναχρονιστική, και δημιουργεί σύγχυση. Στο ερώτημα εάν θεωρεί ότι η κα Ρέντινγκ εκπροσωπεί και τις θέσεις των άλλων Ευρωπαίων, ο Ερίκ Μπεσόν απάντησε: «Δεν είμαι καν σίγουρος ότι εκπροσωπεί τον ίδιο της τον εαυτό, καθότι η κυρία Ρέντινγκ είναι συνήθως πιο μετρημένη. Δεν είμαστε εδώ πάντως για να κάνουμε πολεμική. Μας θέτει δίκαια ερωτήματα, καθ’ ότι είναι προστάτης των Συνθηκών και μας ρωτάει εάν σεβαστήκαμε το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η απάντηση είναι: ναι, η Γαλλία σεβάστηκε το ευρωπαϊκό δίκαιο, η Γαλλία σέβεται και την δική της νομοθεσία».

Ο Γάλλος υπουργός υπογράμμισε ότι το θέμα των Ρομά δεν είναι θέμα «διεθνικό» όπως είχε ισχυρισθεί σε δεδομένη στιγμή η Ρουμάνικη κυβέρνηση. «Με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας κάθε χώρα θα πρέπει να ασχοληθεί με τους υπηκόους της», κατέληξε ο κ. Μπεσόν.

«Αυτού του είδους οι παρεκτροπές, με τις οποίες ένωσε τη φωνή της, είναι ανάρμοστες», δήλωσε και ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Λελούς στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. «Ο τόνος που χρησιμοποίησε για το θέμα αυτό υπερέβη τα όρια. Η υπομονή έχει τα όριά της, δεν είναι αυτός τρόπος να απευθύνεται κανείς σε ένα κυρίαρχο κράτος», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.

«Ως Γάλλος υπουργός, ως Γάλλος πολίτης και γιος αντιστασιακού, δεν μπορώ να αφήσω την κα Ρέντινγκ να λέει ότι η Γαλλία του 2010 που διαχειρίζεται το θέμα των Ρομά είναι η Γαλλία του Βισύ. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε ο κ. Λελούς, που σχολίασε ότι «Ένα οικονομικό επίδομα και ένα αεροπορικό εισιτήριο με προορισμό την ευρωπαϊκή χώρα καταγωγής τους, δεν είναι στρατόπεδα θανάτου, δεν είναι θάλαμοι αερίου».

«Σήμερα το πρωί είπα ήρεμα (στην κα Ρέντινγκ) ότι θέλω να πιστέψω πως το πάθος της επικράτησε της λογικής» κατέληξε ο κ. Λελούς. Ο κ. Λελούς άφησε να εννοηθεί ότι έλαβε επιστολή από την κα Ρέντινγκ, το περιεχόμενο της οποίας δεν αποκάλυψε, ενώ από την πλευρά του ο Ερίκ Μπεσόν δήλωσε ότι έλαβε κι εκείνος επιστολή από την κα Ρέντινγκ, στην οποία «ζητά εξηγήσεις για την εγκύκλιο».

«Επισημαίνω ότι οι ίδιες οι γαλλικές αρχές φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου τις φέρνει σε μία κατάσταση μη ανεκτή. Επισημαίνω το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε μία νέα εγκύκλιο από την οποία απαλείφθηκαν οι αναφορές σε συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα», σχολιάζει σήμερα από την πλευρά της η κα Ρέντινγκ στη γαλλική εφημερίδα Liberation.

Η αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων επίτροπος Βιβιάν Ρέντινγκ κατηγόρησε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, τη Γαλλία του Νικολά Σαρκοζί για διακρίσεις εις βάρος εθνικής μειονότητας και παραβίαση της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για τις απελάσεις των Ρομά από τις γαλλικές Αρχές έπειτα από εντολή της κυβέρνησης Φιγιόν.

«Πρόκειται για πρωτοφανές σκάνδαλο… Πίστευα ότι, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη δεν θα ξαναζούσε εκτοπισμούς μιας εθνικής μειονότητας…» τόνισε η Λουξεμβούργια επίτροπος, απειλώντας τη Γαλλία με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση των κανόνων περί ελεύθερης διακίνησης.