Την πεποίθηση ότι το ευρώ δεν ευνοεί την οικονομία της χώρας τους εκφράζουν, κατά 55%, Ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα την οποία διενήργησαν το German Marshall Fund των ΗΠΑ και το ερευνητικό κέντρο της Ιταλίας Compagnia di San Paolo.

Ads

Περισσότερο αρνητικοί εμφανίζονται οι Γάλλοι (60%). Ακολουθούν οι Γερμανοί (53%), οι Ισπανοί (53%) και οι Πορτογάλοι (52%).

Πάντως, κατά 63%, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ έχει λειτουργήσει ευεργετικά για την οικονομία της.

Μάλιστα, το 57% αξιώνει στενότερη συνεργασία και ισχυρότερη διακυβέρνηση, ως απάντηση στα οικονομικά προβλήματα της Ένωσης.

Ads

Να μειωθούν τα στρατεύματα στο Αφγανιστάν

Μέσα από την έρευνα (εξετάζει τις παγκόσμιες τάσεις για το 2010 και διενεργήθηκε τον Ιούνιο ανάμεσα σε 13.000 Ευρωπαίους 11 διαφορετικών χωρών, την Τουρκία και τις ΗΠΑ) προκύπτει, παράλληλα, ότι το 64% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της μείωσης των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν από τη χώρα τους. Αισιοδοξία για τη σταθεροποίηση της κατάστασης εκφράζουν μόνο οι Αμερικανοί, κατά 51%.

Υψηλή αλλά μειωμένη η δημοτικότητα Ομπάμα

Επιπλέον, καταδεικνύεται ότι η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ως απόρροια της εξωτερικής πολιτικής την οποία ακολουθεί, στην Ευρώπη παραμένει υψηλή (78%), αν και μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι (83%). Ασφαλώς, ο ίδιος εμφανίζεται πιο δημοφιλής από τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους. Επιφυλάξεις διατυπώνονται σε ζητήματα όπως η στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ανάμεσα στους Τούρκους ερωτηθέντες, η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου έπεσε από το 50% (2009) στο 28% (2010).