Μετά από πρόσφατα ειρωνικά σχόλια της αμερικανικής σειράς «The Simpsons» για την εταιρία παραγωγής της, Fox, κατηγορώντας τη για ρατσισμό, πολλοί ανησύχησαν ότι ξεπέρασε τα όρια. Ωστόσο οι παραγωγοί της σειράς παραδέχονται ότι αυτή η «έριδα» μεταξύ της εταιρίας και της σειράς συμφέρει και τις δύο πλευρές.

Ads

Η μακρόχρονη αμερικανική σειρά «The Simpsons» πολύ συχνά προβάλλει ειρωνικά σχόλια εις βάρος του τηλεοπτικού δικτύου Fox, στο οποίο ανήκει. Πολλοί φαν της σειράς αναρωτιούνται πώς γίνεται η Fox, η οποία ανήκει στον κολοσσό News Corps, να επιτρέπει τα σχόλια αυτά, ειδικά μετά από πρόσφατο επεισόδιο στο οποίο ουσιαστικά την κατηγορούσαν για ρατσισμό.

Στους τίτλους του επίμαχου επεισοδίου εμφανιζόταν ελικόπτερο της Fox News, με το σλόγκαν «Όχι ρατσιστές, αλλά νούμερο 1 με τους ρατσιστές». Το σχόλιο αυτό ίσως ασκούσε κριτική στο γεγονός ότι το κανάλι υποστηρίζει το συντηρητικό Tea Party και ασκεί έντονη κριτική κατά του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο παρουσιαστής ειδήσεων της Fox News, Bill O’Reilly, γνωστός για το πόσο ευερέθιστος είναι, έδειξε το απόσπασμα του επεισοδίου σχολιάζοντας «Ηλίθιοι; Το πιστεύω».

Μετά από αυτή τη μικρή διαμάχη, οι τηλεθεατές ανέμεναν την απάντηση των παραγωγών τον Simpsons στο επόμενο επεισόδιο, και δεν απογοητεύτηκαν. Εμφανίστηκε ξανά το ελικόπτερο της Fox News, αυτή τη φορά γράφοντας «Ακατάλληλο για τηλεθεατές κάτω των 75 ετών». Ωστόσο, όταν το επεισόδιο ανέβηκε στο διαδίκτυο, στους ιστότοπους Fox και Hulu, το αστείο αυτό είχε κοπεί και αντικατασταθεί από άλλο, με τον Κινγκ Κονγκ. Αυτό προκάλεσε πολλά ερωτήματα, καθώς πολλοί θεώρησαν ότι η σειρά είχε λογοκριθεί ή οι παραγωγοί είχαν δειλιάσει και αφαιρέσει το αστείο.

Ads

Οι θεωρίες αυτές αντικρούστηκαν μετά από συνέντευξη του παραγωγού της σειράς, Al Jean, ο οποίος εξήγησε ότι λόγω της βιασύνης να απαντήσουν στη Fox με κάποιο αστείο, η σκηνή προστέθηκε την τελευταία στιγμή μόνο στην κόπια του επεισοδίου που προβλήθηκε σε ΗΠΑ και Καναδά. Οι κόπιες που προορίζονταν για άλλες χώρες και το διαδίκτυο δεν αλλάχθηκαν, για χρονικούς και οικονομικούς λόγους.

Ο Al Jean παραδέχτηκε επίσης ότι η διαμάχη αυτή μεταξύ Fox και Simpsons συμφέρει και τις δύο πλευρές, καθώς δημιουργεί ειδήσεις και ενδιαφέρον για τη σειρά. «Και από τις δύο πλευρές επωφελείται τελικά η News Corp. Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε αυτή τη μικρή διαμάχη με το Bill O’Reilly. Είναι πολύ διασκεδαστικό για μας», δήλωσε ο παραγωγός.

Το γεγονός ότι η σειρά πράγματι δεν υποχώρησε μπροστά στη διαμάχη με τη Fox, δεν αποτελεί έκπληξη. Πολλές φορές έχει διακωμωδήσει το κανάλι για το συντηρητισμό του και έχει αστειευτεί με διάφορα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Πρόσφατα προβλήθηκε επεισόδιο του οποίου τους τίτλους είχε σχεδιάσει ο Βρετανός καλλιτέχνης δρόμου Banksy. Οι τίτλοι αποτελούσαν σχόλιο σχετικά με το θέμα των sweatshops και της εργασίας σε εργοστάσια, καταλήγοντας στην εικόνα του σήματος της 20th Century Fox περιτριγυρισμένου από συρματόπλεγμα.