Διχάζει την Ευρώπη το «κούρεμα» των καταθέσεων. Φαίνεται πως σιγά σιγά ξεπροβάλλει ένα «κίνημα bail in». Πρώτη ένδειξη η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ουσιαστικά υποστήριξε πως η διάσωση της Κύπρου αντιπροσωπεύει ένα «νέο μοντέλο» αντιμετώπισης των τραπεζικών κρίσεων στη ευρωζώνη. Ο Μπενουά Κερέ μέλος της ΕΚΤ έσπευσε σήμερα να «αδειάσει» τον Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επίτροπου Μισέλ Μπαρνιέ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής μεγαλοκαταθετών στις διασώσεις τραπεζών Η χθεσινή δήλωση Ντάισελμπλουμ έφερε τριγμούς στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ σήμερα βύθισε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πυρ ομαδόν από τον ευρωπαϊκό Τύπο. Γιούνκερ: Φερθήκαμε στους Κύπριους σαν να είναι γκάνγκστερ

Ads

«Ένα νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ θα προβλέπει τη δυνατότητα να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες η συμμετοχή σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών» σύμφωνα με την εκπρόσωπο του αρμόδιου Eυρωπαίου επίτροπου για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ, Σαντάλ Χιουζ.
 

H ίδια πάντως υποστήριξε ότι δεν θα πλήττονται οι αποταμιευτές με λιγότερα από 100.000 ευρώ. «Δεν είναι επ’ ουδενί δυνατό να συμμετέχουν στη διάσωση καταθέτες ποσών κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον» υποστήριξε και τόνισε ότι στην «πρόταση της Κομισιόν, η οποία συζητείται, δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις εκ των ένδον».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κληθείσα να σχολιάσει την τοποθέτηση του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, η Σαντάλ Χιουζ τόνισε ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική, η κατάσταση της ειδική και δεν συνιστά ιδανικό μοντέλο που μπορεί να επαναληφθεί.
 
«Δεν λέμε ότι είναι ένα μοντέλο διότι δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε σε τέτοια κατάσταση στο μέλλον», υπογράμμισε η Σ. Χιουζ και επισήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν για τα λάθη των τραπεζών. Στη συνέχεια, η ίδια εξήγησε ότι με την ευρωπαϊκή ενοποίηση θα έχουμε μια πραγματική εποπτεία των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
 
Τέλος σημείωσε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί και η κοινοτική οδηγία για την εγγύηση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά πιο ανοικτά, κινήθηκαν οι δηλώσεις του Φινλανδού πρωθυπουργού Γιούρκι Κατάινεν. «Η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη γενική ιδέα της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου στο σχέδιο διάσωσης, αν θέλει να ακολουθεί τους κανόνες περί δίκαιης οικονομίας της αγοράς» υποστήριξε την Τρίτη.
 
«Η άποψή μου είναι ότι όλη η τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να περιλαμβάνει το σκεπτικό του bail-in» δήλωσε σε σεμινάριο, σύμφωνα με το Reuters. «Όλη η Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέψει στην κανονική οικονομία της αγοράς, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές να αναλάβουν ζημίες σε περιπτώσεις χρεοκοπίας τραπεζών» πρόσθεσε.
 
Και ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, Γκιούναρ Χέκμαρκ, υποστήριξε σήμερα ότι «οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ προστατεύονται… οι καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ δεν προστατεύονται και θα αντιμετωπίζεται ως μέρος του κεφαλαίου που μπορεί να αξιοποιηθεί για την διάσωση».
 
Κατά τον Χέκμαρκ, οι αποταμιευτές πρέπει να ελέγχουν την κατάσταση της «υγείας» μιας τράπεζας πριν αναλάβουν το ρίσκο να καταθέσουν χρήματα σε αυτή. «Αν τοποθετείς τα χρήματά του στη Royal Bank of Scotland… ή την Deutsche Bank, αναλόγως του πόσο μεγάλη είναι αυτή η τράπεζα και του πώς δουλεύει, αναλαμβάνεις ένα ρίσκο. Πρέπει να γνωρίζεις ότι αναλαμβάνεις ένα ρίσκο».
 
Στον αντίποδα από το μεσημέρι της Τρίτης, στελέχη του δ.σ. της ΕΚΤ, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης της Κύπρου και τις μελλοντικές κρίσεις, αντέδρασαν έντονα σε κάθε αναφορά ότι θα υπάρξουν και άλλα «bail-in» (η συμμετοχή μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών).
 
«Νομίζω ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ διέπραξε ένα σφάλμα λέγοντας όσα είπε», σημείωσε σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εξαμελούς Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, έναν μικρότερο πυρήνα στο ΔΣ του ευρωπαϊκού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος, στο ραδιόφωνο Europe 1.
 
Ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του 23μελούς δ.σ. της ΕΚΤ, επανέλαβε το μήνυμα αυτό με μεγαλύτερη ένταση: «νομίζω ότι έγινε ιδιαίτερα καθαρό πως η Κύπρος είναι πράγματι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν αποτελεί μοντέλο για άλλες περιπτώσεις. Αυτό έγινε εντελώς σαφές και σήμερα από την ΕΚΤ».

«Οι καταθέσεις πρέπει να είναι εγγυημένες, η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση», τόνισε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανουά Ολάντ.

Ads