Αποτροπιασμό αναφορικά με τη στάση της Ευρωζώνης στο ζήτημα της κυπριακής κρίσης εξέφρασε ο τέως επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ ταυτίστηκε με τους χειρισμούς της Άγκελα Μέρκελ.

Ads

 
«Συμπεριφερθήκαμε στους Κύπριους σαν να ήταν όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερ», δήλωσε χαρακτηριστικά στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Phoenix ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πάντως υπογράμμισε ως απαράδεκτη την απεικόνιση της Γερμανίδας καγκελαρίου με ναζιστική στολή.
 
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου συμφώνησε με την άποψη ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου πρέπει να ανοικοδομηθεί, ωστόσο, εκτίμησε ως «καθήκον της ΕΕ να προσφέρει στην Κύπρο βοήθεια άνω των 10 δις στη μορφή των άμεσων ενισχύσεων».
 
Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι η τελική λύση για τις κυπριακές τράπεζες είναι προτιμότερη από την πρώτη, αναγνώρισε ότι αυτή συνδέεται με μεγάλες θυσίες για τους πολίτες της Κύπρου και συγχρόνως εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα 17 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης παρέμειναν ενωμένα. 
 
Στο μεταξύ, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, ο Πέερ Στάινμπρουκ διαμήνυσε προς τη Λευκωσία ότι «πρέπει να αποφασίσει εάν το κέντρο βάρους της βρίσκεται εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης», προσθέτοντας πως «το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Δευτέρας αποτελεί μία ένδειξη προς αυτήν την κατεύθυνση».
 
Ο πολιτικός αντίπαλος της Άγκελα Μέρκελ υιοθέτησε την άποψη το κυπριακό μοντέλο δεν είναι λειτουργικό και το τραπεζικό σύστημα πρέπει να συρρικνωθεί. «Η Κύπρος δεν μπορεί να ζει επί μακρόν από τις καταθέσεις δισεκατομμυρίων, τη χαμηλή φορολόγηση και τα ελκυστικά υψηλά επιτόκια», συμπλήρωσε.
 
Αναφορικά με το ρόλο της Ρωσίας, ο Πέερ Στάινμπρουκ σχολιάζει πως «τα δυτικά μας πρότυπα της πλουραλιστικής δημοκρατίας δεν είναι άμεσα μεταβιβάσιμα στη Ρωσία».