Αποστάσεις από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος υποστήριξε πως η διάσωση της Κύπρου αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο αντιμετώπισης των τραπεζικών κρίσεων στη νομισματική ένωση πήρε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Στο μεταξύ τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας προς την Τράπεζα Κύπρου μέσω του προγράμματος ELA ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Ο ευρωπαϊκός Τύπος δεν φάνηκε να πείθεται από τον Ντάισελμπλουμ και βρίθει δημοσιευμάτων που «βλέπουν» το παράδειγμα της Κύπρου να γίνεται μοντέλο για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Η δήλωση Ντάισελμπλουμ, προκάλεσε χθες τριγμούς στα χρηματιστήρια, αναγκάζοντάς τον να επανέλθει, υποστηρίζοντας με λιτό μήνυμά του στο twitter, ότι «η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση». Πάντως το ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνει σήμερα βουτιά 5%. 

Ads

 
Ο Κερέ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 διαφώνησε με την άποψη του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών σημειώνοντας πως οι αποφάσεις για την Κύπρο δεν θα τύχουν ευρείας εφαρμογής στη ζώνη του ευρώ. Όπως σημείωσε ο Κερέ, η τραπεζική κρίση στην Κύπρο υποδηλώνει την ανάγκη να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον ρόλο ενός ανεξάρτητου επόπτη των ευρωπαϊκών τραπεζών.
 
«Το πρώτο μάθημα είναι ότι χρειαζόμαστε καλύτερο έλεγχο των τραπεζών. Χρειαζόμαστε μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα προβλήματα νωρίτερα στην Ευρωζώνη» δήλωσε ο Κερέ.
 
«Η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση με εξαιρετικές προκλήσεις, που απαιτούσε λύση «bail-in» (σ.σ. να πληρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες), στην οποία συμφωνήσαμε χθες. Τα μακρο-οικονομικά προγράμματα προσαρμογής λαμβάνονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας και δεν υπάρχουν μοντέλα για όλους» ανέφερε χθες με μήνυμά του στο twitter, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Ευρωπαϊκός Τύπος: Απειλή η μέθοδος της Κύπρου

Ο ευρωπαϊκός Τύπος δεν φάνηκε να πείθεται από τον Ντάισελμπλουμ και βρίθει δημοσιευμάτων που «βλέπουν» το παράδειγμα της Κύπρου να γίνεται μοντέλο για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
 
«Η Κύπρος θα είναι το πρότυπο στις μελλοντικές διασώσεις για τις τραπεζικές κρίσεις» γράφει η El Pais της άμεσα ενδιαφερόμενης Ισπανίας. «Ποτέ πριν στην κρίση στην Ευρώπη δεν είχε πληρώσει καταθέτης» σημειώνει, λέγοντας πως «πρόκειται για μία διαβολική καινοτομία» που προκάλεσε ανησυχίες στις αγορές.
 
«Φόβοι πως το πακέτο της Κύπρου μπορεί να γίνει μοντέλο διάσωσης» γράφουν οι Financial Times. Σε άρθρο γνώμης του Γκάντραμ Γουλφ που δημοσιεύεται στους FT, ο αρθρογράφος υποστηρίζει επίσης ότι οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων από την Κύπρο υποσκάπτουν επίσης την αξιοπιστία στην ίδια τη νομισματική ένωση.
 
«Πιθανώς εκρηκτική» βλέπει και η γαλλική Monde την απόφαση για περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων. Σε άρθρο με τίτλο «χαοτικές ημέρες διάσωσης», η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι το Eurogroup «με την μουδιασμένη απόπειρα διάσωσης της Κύπρου κατέστρεψε την εμπιστοσύνη στο διασφαλισμένο των καταθέσεων σε όλες τις χώρες». Ακόμη σαφέστερος ο τίτλος του Spiegel: «O επικεφαλής του Eurogroup απειλεί τις χώρες της κρίσης με την μέθοδο της Κύπρου».

Ads

Κατάρρευση στο Χρηματιστήριο

Απώλειες 5% περίπου σημειώνει την Τρίτη το Χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 900 μονάδες, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις στους περισσότερους κλάδους της αγοράς εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στην Κύπρο μετά το οδυνηρό σχέδιο διάσωσης που συμφώνησε με την τρόικα και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ. 

Στις 12:40 ο γενικός δείκτης σημείωνε πτώση 4,62% στις 887,50 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 31,8 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραφε απώλειες 5,04% και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν χαμηλότερα κατά 4,15%. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών υποχωρούσε κατά 4,61%.

Ανοδικά κινούνταν 15 μετοχές, 80 πτωτικά και 16 παρέμεναν σταθερές. Σημειώνεται ότι η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής (CPB) παρατείνεται για τις 26 και 27 Μαρτίου.

 
Αναστάτωση στις ευρωπαϊκές αγορές
 
Οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ έφεραν χθες μεγάλη αναστάτωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία χθες έκλεισαν με πτώση παρά το θετικό άνοιγμα μετά την συμφωνία στο Eurogroup. Επίσης, το ευρώ έφτασε σε νέα χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα μετά τις δηλώσεις, το ευρώ έπεσε στα 1,2830 δολάρια, γύρω στις 19.15 ώρα Ελλάδος, μια υποχώρηση ακόμη μεγαλύτερη από το επίπεδο του ευρώ στις 22 Νοεμβρίου. Ωστόσο κατόπιν, γύρω στις 19.40 ώρα Ελλάδος, το ευρώ περιόρισε τις απώλειές του στα 1,2856 δολάρια.
 
Σήμερα πάντως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με άνοδο. Με άνοδο κατά 17,55 μονάδες (0,28%) άνοιξε σήμερα ο δείκτης FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 6.395,93 μονάδες. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 3.735,36 μονάδες. Στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο κατά 0,23% και διαμορφώθηκε με τις πρώτες συναλλαγές στις 7.889,15 μονάδες.
 
Συνέχεια στην παροχή ρευστότητας μέσω ELA

Την συνέχιση της παροχής ρευστότητας προς την Τράπεζα Κύπρου μέσω του προγράμματος ELA ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.
 
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναφερόμενο στη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Eurogroup και των Κυπριακών Αρχών, βάσει του οποίου τίθεται το περίγραμμα των κυριοτέρων στοιχείων του προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ για την Κύπρο, καθώς και της συμφωνίας για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του κυπριακού χρηματοοικονομικού συστήματος με στόχο τη χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας, τονίζει την ανάγκη σταθερής εφαρμογής τους ώστε η Κύπρος να ανακτήσει πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές και να επιστρέψει στην ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατόν.
 
Στο πλαίσιο αυτό, «το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να μην αντιταχθεί στο αίτημα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για την συνέχιση της παροχής Έκτακτης βοήθειας Ρευστότητας (ELA), σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες. Θα συνεχίσει να επιτηρεί στενά την κατάσταση» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.