Τη δυνατότητα προστασίας των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο έδωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψή τους. Υπό τον όρο όμως ότι θα συγκεντρωθούν τα περίπου 6 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία, πιθανότατα από τη μεγαλύτερη φορολόγηση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Η κυπριακή Βουλή καλείται το απόγευμα της Τρίτης να ψηφίσει επί του επίμαχου νομοσχεδίου που επιβάλλει το έκτακτο τέλος στις τραπεζικές καταθέσεις.

Ads

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας τόσο εντός στην Κύπρο όσο και εκτός, στο χθεσινοβραδινό Eurogroup οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ζήτησαν «περισσότερη ευελιξία για το τέλος φορολόγησης των καταθέσεων».
 
Οι υπουργοί σημείωσαν ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από όσους διαθέτουν μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς και ότι το έκτακτο τέλος που συνδέεται με τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας θα πρέπει να εφαρμοστεί κλιμακωτά.
 
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την τηλεδιάσκεψη σημειώνεται ότι η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι η καλύτερη διασφάλιση για το μέλλον της Κύπρου και των πολιτών της, μέσω ενός βιώσιμου χρηματοπιστωτικού τομέα, των υγιών δημόσιων οικονομικών και της οικονομικής ανάπτυξης.
 
Επαναλαμβάνεται ότι το τέλος επί των καταθέσεων είναι έκτακτο μέτρο που θα εφαρμοστεί μόνο μία φορά και ο στόχος του είναι να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος. «Εάν δεν υπήρχε αυτό το μέτρο η Κύπρος θα αντιμετώπιζε σενάρια που θα έφερναν σε ακόμη δυσκολότερη θέση τους καταθέτες», επισημαίνεται.
 
«Το Eurogroup συνεχίζει να έχει την άποψη ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους μεγαλοκαταθέτες και επαναλαμβάνει ότι είναι σημαντικό να εγγυηθούν πλήρως οι καταθέσεις κάτω των 100.00 ευρώ», αναφέρεται στο κείμενο το οποίο καλεί τις κυπριακές αρχές και το κοινοβούλιο να εφαρμόσουν γρήγορα τα συμφωνηθέντα μέτρα.
 
Αυτό σημαίνει, όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές, ότι θα μπορούσε να επιβληθεί έκτακτο τέλος ύψους έως και 15,6% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι μικροκαταθέτες.
 
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Eurogroup ο Γ.Ντάισελμπλουμ δήλωσε η Ευρωομάδα «εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι μικροκαταθέτες πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους μεγάλους καταθέτες» και επαναβεβαίωσε τη σημασία για πλήρη διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Σόιμπλε προς Ρώσους καταθέτες: Καλά να πάθετε 

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία προέβλεπε επιβολή φόρου 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% στις κάτω του ποσού αυτού, με βάση τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών της 15ης Μαρτίου. Το χρηματοδοτικό αποτέλεσμα ήταν 5,87 δισ. ευρώ.
 
Κατά της χαλάρωσης του σχεδίου διάσωσης τάχθηκε, πάντως, ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, θεωρώντας ότι θα είναι εις βάρος της Κύπρου.
 
Αποφασίζει η κυπριακή Βουλή
 
Το νέο σχέδιο που θα διαμορφώσει η κυπριακή κυβέρνηση, με βάση την απόφαση του Eurogroup θα συζητηθεί σήμερα στις 18:00 το απόγευμα στη Βουλή, όπου θα διεξαχθεί κρίσιμη ψηφοφορία, εν μέσω έντονων πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων.
 
Χθες, το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε άτυπη σύσκεψη στη Βουλή του προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη με την Ολομέλεια του Σώματος, παρόντος και του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή. «Πάντα, όταν κάνεις διάλογο με τη Βουλή, δεν μπορεί παρά να αισθάνεσαι και άνετα και ικανοποιημένος» δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Αναστασιάδης.
 
Η αναβολή της Ολομέλειας της Βουλής έχει τη σημασία της, σε σχέση με τις αναμενόμενες αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου, δήλωσε στο ΡΙΚ ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «αναζητείται ηγεσία» που θα αντισταθεί στη «θανατηφόρα διαδικασία» που υποβάλλεται η Κύπρος.
 
Ο υποψήφιος στις προεδρικές Γιώργος Λιλλήκας απεύθυνε έκκληση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων «να απορρίψει τη συμφωνία μεταξύ του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του  Eurogroup».
 
«Θέλω τη στήριξη σας χωρίς «κούρεμα» των καταθέσεων», φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γερμανίδα καγκελάριο, σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους. Νωρίτερα, ο κ. Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Επίτροπο Όλι Ρεν, στον οποίο φέρεται να είπε: «όταν σας προειδοποιούσα ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για να εγκρίνει την συμφωνία, δεν ακούγατε και επιμένατε. Να δώσετε χαιρετίσματα στην κ. Μέρκελ».

Ads

Επαφές Αναστασιάδη με Μέρκελ και Πούτιν

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για τη μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε υφιστάμενο ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από ελληνικής πλευράς όλα είναι έτοιμα προς την κατεύθυνση αυτή και αναμένονται οι αποφάσεις της κυπριακής πλευράς.

Κλειστό το κυπριακό χρηματιστήριο