Νέα αναβολή πήρε η ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή για την έγκριση του «κουρέματος» στις τραπεζικές καταθέσεις, που έχει τεθεί ως όρος για τη χορήγηση του δανείου των 10 δισ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, η ψηφοφορία αναβλήθηκε για τις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης. Ο κ. Ομήρου έκανε μάλιστα λόγο για «αλλαγές επί του νομοσχεδίου». Πληροφορίες αναφέρουν πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις για διαφοροποίηση του ποσοστού επιβολής του τέλους στις καταθέσεις. Τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γιεργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ εμφανίστηκαν ανοιχτοί στο ενδεχόμενο τροποποίησης των ποσοστών φορολόγησης. Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup έχει προγραμματιστεί για τις 20:30 το βράδυ της Δευτέρας.

Ads

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, το νομοσχέδιο που κυρώνει τη συμφωνία του Eurogroup για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων παραπέμπεται εκ νέου για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
 
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται αναδιαμόρφωση του ποσοστού του τέλους επί των καταθέσεων και είναι πολύ σοβαρή η εκδοχή να επιβληθεί τελικά τέλος κοντά στο μηδέν στις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και να υπάρξει αύξηση τις εισφοράς για χρήματα άνω των 100.000 ευρώ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για εναλλακτικά σενάρια, που προβλέπουν την εξής κλιμακωτή φορολόγηση των καταθέσεων:

  • Μηδενική φορολόγηση για ποσά έως 20.000 ευρώ
  • Φορολόγηση 3% για καταθέσεις έως 100.000 (από 6,75% που ανακοινώθηκε το Σάββατο)
  • Φορολόγηση 10% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
  • Τέλος για καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ προτείνεται «κούρεμα» της τάξεως του 12,5%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε πως οι κυπριακές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές την Τρίτη και την Τετάρτη, «λόγω τραπεζικής αργίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει διάταγμα προς την Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με τη λειτουργία των τραπεζών, δεδομένου ότι δεν ψηφίστηκε σήμερα το νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων.

Όπως μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος», έντονες είναι οι διαβουλεύσεις του Προεδρικού με τα πολιτικά κόμματα, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες για διήμερη συνεδρία της Βουλής προκειμένου να συζητηθούν τα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, όλα τα πολιτικά κόμματα θεωρούν ότι χρειάζονται χρόνο για να μελετήσουν τα δεδομένα και εγκρίνουν αναβολή τη σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής και σύγκλισή της αύριο, Τρίτη, σε διήμερες εργασίες.


Διαδηλωτές αποδοκιμάζουν τον Ν.Αναστασιάδη έξω από την κυπριακή Βουλή 
 
Στις 13:30 περίπου το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας ολοκληρώθηκε η άτυπη σύσκεψη στη Βουλή του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με την Ολομέλεια του Σώματος, παρόντος και του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.
 
«Πάντα, όταν κάνεις διάλογο με τη Βουλή, δεν μπορεί παρά να αισθάνεσαι και άνετα και ικανοποιημένος» δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος ρωτήθηκε, αλλά απέφυγε να απαντήσει, κατά πόσον υποτιμήθηκε ο κίνδυνος του «κουρέματος» των καταθέσεων.
 
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι υπήρξε διαφοροποίηση της στάσης της τρόικας και των μελών του Eurogroup, που ενώ επέμεναν σε κούρεμα όλων των καταθέσεων, τώρα δηλώνουν πως η Κύπρος μπορεί να εξασφαλίσει τα 5,8 δισ. που απαιτούνται.

Θετικοί σε αλλαγή των ποσοστών φορολόγησης 

Ads

Η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τους όρους του προγράμματος, εφόσον εξασφαλίζεται το ποσό που έχει τεθεί ως στόχος, σημείωσε νωρίτερα το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Άσμουσεν και υποστήριξε ότι δεν ήταν η ΕΚΤ η οποία καθόρισε τους όρους της λύσης.

image
 
«Πρόκειται για πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυπριακής κυβέρνησης. Από αυτήν, λοιπόν, και μόνο εξαρτάται εάν επιθυμεί να αλλάξει τη δομή του» δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης και πρόσθεσε ότι «το σημαντικό είναι να παραμείνει η συμμετοχή με 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ» και ότι «είναι στο χέρι της κυπριακής κυβέρνησης και της Βουλής να αποφασίσουν για τη δομή».
 
Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ο κ. Άσμουσεν δήλωσε: «Θέλω να τονίσω ότι δεν ήταν η ΕΚΤ που πίεσε γι’ αυτή την ειδική δομή της συμμετοχής στο σχέδιο διάσωσης που επελέγη. Πρόκειται για αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης».
 
Σε δηλώσεις του στον Τύπο στο περιθώριο συνεδρίου σήμερα στο Βερολίνο, ο κ. Άσμουσεν επισήμανε ακόμη ότι θεωρεί την Κύπρο συστημικά σημαντική, παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει απολύτως ασφαλής λύση και τόνισε ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της θα επηρέαζε τόσο την Ελλάδα όσο και την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
 
Απαντώντας, πάντως, σε ερώτηση σχετικώς με το εάν οι καταθέτες σε άλλες χώρες έχουν λόγο να ανησυχούν, διευκρίνισε ότι η λύση που επελέγη για την Κύπρο είναι μοναδική, όπως μοναδική είναι και η κατάσταση στη χώρα και στον τραπεζικό τομέα της.

image

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφού επανέλαβε ότι η φορολόγηση των καταθέσεων κάτω από τις 100.000 δεν ήταν προϊόν γερμανικής ιδέας, δήλωσε πως «εάν επιτευχθεί διαφορετική συμφωνία, εμείς δεν θα έχουμε το παραμικρό πρόβλημα». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η «επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να γίνει χωρίς συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα».

Ανοιχτή στην αναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολής τέλους επί των καταθέσεων στην Κύπρο, με στόχο τη μικρότερη επιβάρυνση για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, δήλωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος του εκπροσώπου της, Σάιμον Ο’ Κόνορ. Συγκεκριμένα, ο Σ.Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, παρέπεμψε στη δήλωση του κ. Ρεν στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία ο Φινλανδός Επίτροπος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συντελεστές στην κατεύθυνση της μικρότερης επιβάρυνσης για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

image
 
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η αναδιαμόρφωση των συντελεστών που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να διασφαλίζει φορολογικά έσοδα ύψους 5,8 δις. ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup. «Αν το χρηματοδοτικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο (5,8 δις. ευρώ), το Eurogroup θα υιοθετήσει αυτήν την απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν.
 
Διαβάστε επίσης: Ισορροπία τρόμου στην κυπριακή Βουλή