Στον Φώτη Κουβέλη επέρριψε την ευθύνη για το «ναυάγιο» στην αποψινή σύσκεψη στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον μάλιστα για αθέτηση της χθεσινής συμφωνίας των «τριών» για το θέμα της ΕΡΤ. Ο κ. Κουβέλης, από την πλευρά του, σε δηλώσεις μετά τη διακοπή της σύσκεψης, ξεκαθάρισε πως δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος και έκανε λόγο για κυβερνητικές ενέργειες που προσβάλλουν τη νομιμότητα. Δεν ξεκαθάρισε όμως αν θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως θα αποσύρει τους υπουργούς του, ωστόσο θα δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση. Ο Ευ. Βενιζέλος, σε αντίθεση με τον Φ. Κουβέλη, δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές και ζήτησε από τη ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει στην «επαναθεμελίωση της κυβερνητικής συνεργασίας». Το συμπέρασμα της εκτενούς δήλωσής του είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σκοπό να αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση και αποδέχεται την τελική πρόταση Σαμαρά για μεταβατικό σχήμα επαναλειτουργίας της ΕΡΤ με 2.000 εργαζόμενους. 

Ads

Έντονη ήταν το βράδυ της Πέμπτης η κινητικότητα στα επιτελεία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση μετά την ξαφνική διακοπή της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Α. Σαμαράς συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ενώ συγκλήθηκαν και οι ΚΟ των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Πάντως οι οριστικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ για το μέλλον της στην κυβέρνηση συνεργασίας αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής το πρωί της Παρασκευής στις 10:30. 

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα προσερχόταν στη συνάντηση με αίτημα την επαναπρόσληψη όλων των εργαζόμενων στην ΕΡΤ με ετήσιες ή το λιγότερο εξάμηνες συμβάσεις. Έλαβε εντολή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ η οποία συνεδρίασε να επιστρέψει στην αρχική θέση για επιστροφή της ΕΡΤ στο staus quo ante. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι και χθες μετά το τέλος της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών αναφέρθηκε σε δημόσια τηλεόραση αλλά εννοούσε την ΕΡΤ και κακώς μεταφράστηκε πολιτικά η δήλωσή του ως αποδοχή του μεταβατικού συρρικνωμένου σχήματος. 

Ο υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης που ήταν παρών στη συνεδρίαση εξέφρασε τη θέση «ούτε βήμα πίσω για την ΕΡΤ», ενώ η υφυπουργός Υγείας Φ. Σκοπούλη είπε ότι «η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν χούντα». Βουλευτές όπως ο κ. Μαυροκεφαλίδης ζήτησαν απόσυρση εδώ και τώρα των υπουργών που έχει προτείνει η ΔΗΜΑΡ και στήριξη της κυβέρνηση με ψήφο ανοχής. Ο κ. Κουβέλης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η πλεύση με το ΠΑΣΟΚ είναι κοινή και ότι έχουν συμφωνήσει με τον Ευ. Βενιζέλο ότι θα αλληλοϋποστηριχθούν. Ο Φ. Κουβέλης άλλωστε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευ. Βενιζέλο μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ και πριν από τη σύσκεψη. Το πολιτικό συμπέρασμα βουλευτών και στελεχών της ΔΗΜΑΡ από όσα άκουσαν στη συνεδρίαση είναι ότι ο Φώτης Κουβέλης αλλάζει (ξανά) γραμμή -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται να κάνει μια ακόμη στροφή.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από το μεσημέρι μεταφέρθηκε από την Αγ. Κωνσταντίνου στην Ιπποκράτους ότι η χθεσινοβραδινή συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων «δεν περνάει στον κόσμο της ΔΗΜΑΡ». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ευ. Βενιζέλος δεν θα συνταχθεί με τον Φ. Κουβέλη στη σύσκεψη αλλά θα προσπαθήσει να συμβάλει στην αναζήτηση συμβιβασμού σε μια λύση που θα είναι αποδεκτή από την κοινωνία.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κατάργηση της λέξης ΕΡΤ. Θεωρεί ότι αποτελεί συμβολισμό υψηλής σημασίας, που επιβεβαιώνει την πολιτική της.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε σήμερα στη Βιέννη προκειμένου να πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών των κομμάτων-μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Στο πλαίσιο της Συνόδου είχε μάλιστα συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε στην Αθήνα το απόγευμα για τη «σύσκεψη των τριών».

Νωρίτερα σήμερα συνεδρίασαν σε φορτισμένο κλίμα οι ΚΟ των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Στην κεκλεισμένων των θυρών ομιλία του στα μέλη της ΚΟ του κόμματός του, ο Ευ. Βενιζέλος επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τονίζοντας παράλληλα πως αναμένει «πράξεις και εγγυήσεις» από τον πρωθυπουργό. Πέρα από το θέμα της ΕΡΤ, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κλήθηκαν σήμερα να κάνουν ένα συνολικό ξεκαθάρισμα πλαισίου που περιλαμβάνει τον ανασχηματισμό και τον επανακαθορισμό των κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης.

Δείτε ζωντανά το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ και διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο tvxs.gr

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο tvxs.gr

01:21 – Δεν είναι πρόθεση της ΔΗΜΑΡ να ωθήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές, δήλωσε το στέλεχος του κόμματος, Δημήτρης Χατζησωκράτης. «Η ΔΗΜΑΡ θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση ή όχι», ανέφερε άλλο στέλεχος του κόμματος- που δεν κατονομάζεται- ενόψει της συνεδρίασης της Παρασκευής για τον καθορισμό της στάσης που θα ακολουθήσει η ΔΗΜΑΡ.

01:16 – Σε συνέχεια της προσωρινής διαταγής την οποία είχε εκδώσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κων.Μενουδάκος, το ανώτατο δικαστήριο ζητεί συγκεκριμένα να διασφαλιστεί άμεσα η μετάδοση δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ΕΡΤ έχει καταργηθεί ως εταιρεία. 

01:02 – Αποχωρούν από το Μέγαρο Μαξίμου οι υπουργοί της κυβέρνησης, που κλήθηκαν εκτάκτως μετά το «ναυάγιο» στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.  

Οι δηλώσεις των υπουργών:

  • Πάνος Παναγιωτόπουλος: Εκλογές δεν θα γίνουν στην Ελλάδα. Είναι κάτι που δεν συμβαδίζει με το εθνικό συμφέρον
  • Όλγα Κεφαλογιάννη: Είμαστε εδώ για τα δύσκολα
  • Κωστής Χατζηδάκης: Αυτό που μετράει είναι η πατρίδα. Πρέπει να βάλουμε πλάτη στην εθνική προσπάθεια
  • Μάκης Βορίδης: Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση συνεχίζει με προοπτική εξάντλησης της θητείας της. Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να προχωρά αποφασιστικά στις μεταρρυθμίσεις
  • Θανάσης Μπούρας: Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Προχωράμε για την εξάντληση της 4ετίας
  • Ευρυπίδης Στυλιανίδης: Συνεχίζουμε με ευθύνη και αποφασιστικότητα

00:55 – «Η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση καταρρέει κάτω από το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και της  αποτυχίας της πολιτικής της. Ήρθε η ώρα  το αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την ανατροπή του μνημονίου  να γίνει πραγματικότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών

00:36 – Στον Φώτη Κουβέλη επέρριψε την ευθύνη για το «ναυάγιο» στην αποψινή σύσκεψη στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον μάλιστα για αθέτηση της χθεσινής συμφωνίας των «τριών» για το θέμα της ΕΡΤ.


 
Δεν θα επιστρέψουμε στο αμαρτωλό παρελθόν, τόνισε σε διάγγελμά του, σημειώνοντας παράλληλα πως προέχει να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης. Οι μεταρρυθμίσεις, σημείωσεε, δεν μπορούν να προχωρήσουν με στασιμότητα και επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος, αλλά με «άλματα προς τα μπρος».
 
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως έκανε προσπάθειες να βρεθεί λύση και πως χθες οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν καταλήξει σε πλαίσιο συμφωνίας για την ΕΡΤ, σήμερα όμως ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκε έξω από το πλαίσιο και τη λύση που χθες δέχτηκε και ο ίδιος. Ο κ. Κουβέλης, πρόσθεσε, ζήτησε να επιστρέψουμε στο αμαρτωλό παρελθόν, να μην αλλάξει τίποτα και επανήλθε στη θέση του να επαναλειτουργήσει η καταργημένη ΕΡΤ, και – αορίστως κάποτε στο μέλλον – να δούμε την «αναδιοργάνωσή της εν λειτουργία».
 
Το μαύρο από τις κρατικές συχνότητες θα φύγει, σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως ωστόσο πως στο αμαρτωλό καθεστώς δεν πρόκειται να επιστρέψουμε.
 
Ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ επέλεξαν να μην στηρίξουν τη λύση αυτή ενώ ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα – και θαρραλέα – αποδέχθηκαν τη λύση αυτή, είπε.
 
Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς τόνισε πως θα εξαντληθεί η τετραετία με στόχο να ολοκληρωθεί η προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας και πρόσθεσε: «Θέλω να προχωρήσουμε όλοι μαζί όπως ξεκινήσαμε. Αλλά θα προχωρήσω όπως και να ‘χει. Ελπίζουμε στη στήριξη και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αν κι έχει ένα δίκιο ο κ. Βενιζέλος όταν λέει, ότι κάποιοι σηκώνουν το σύνολο της ευθύνης και κάποιοι εμφανίζονται μόνο κατά περίσταση». Τέλος υποστήριξε πως κανείς δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή αλλά ούτε και ακυβερνησία και στασιμότητα.

00:29Συναγερμός έχει σημάνει στις Βρυξέλλες μετά τις εξελίξεις στην Αθήνα. «Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από τον ένα χρόνο πολιτικής σταθερότητας. Απευθύνω έκκληση για υπευθυνότητα στους πολιτικούς αρχηγούς», δήλωσε ο Ολι Ρεν. Παρέμβαση και από το ΔΝΤ, που απειλεί την Ελλάδα με διακοπή της χρηματοδότησης.

00:25 – Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραίτης και Γ. Κουτσούκος έχουν εκφράσει αντίρρηση σε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν οι Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Κασσής και Θ. Τζάκρη – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την ώρα της ψήφου εμπιστοσύνης θα άρουν και επίσημα τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση. 
 
00:13 – Ο Ευ. Βενιζέλος είχε επικοινωνία πριν από λίγο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

00:08 – Εύσημα Άδωνι Γεωργιάδη στον Ευ. Βενιζέλο

Πέμπτη 20 Ιουνίου

23:58 – Πληροφορίες της ΕΡΤ από την σε εξέλιξη σύσκεψη στο Μαξίμου αναφέρουν πως ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μια δικομματική κυβέρνηση με τη στήριξη και ανεξάρτητων βουλευτών. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο και για διάγγελμα του πρωθυπουργού.

23:55 – Ο αντιπερισπασμός για το επόμενο μνημόνιο απέτυχε, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σχολιάζοντας τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων.
«Καλούμε ενωμένο τον ελληνικό λαό να γυρίσουμε σελίδα», πρόσθεσε.
 
23:54 – Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, δηλώσαμε πως οι εκλογές ισοδυναμούν με καταστροφή, τόνισε ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» Ανδρέας Λοβέρδος σε σχόλιό του για τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων. «Παραμένουμε  σε αυτή τη γραμμή της εθνικής ευθύνης απέναντι στο παροξυσμό της ανευθυνότητας», πρόσθεσε.

23:53 – Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Φώτη Κουβέλη να αποσύρει τους υπουργούς του, δίνοντας ωστόσο ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση 

23:40 – Σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ  το πρωί της Παρασκευής στις 10:30 αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την άρση ή μη της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

23:31 – Η κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα στο BBC 

23:24 – Θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει ως τρικομματική, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Τόνισε ότι θέλει μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και ουσιαστικά ζήτησε από τη ΔΗΜΑΡ  να μετάσχει στην επαναθεμελίωση κυβερνητικής συνεργασίας, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει εκπλήξεις μεταξύ των εταίρων.
 
[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=VgEjj8X3gEU]

23:08 – Σύμφωνα με πληροφορίες o Φ. Κουβέλης θα αποσύρει την εμπιστοσύνη της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, που θα μείνει με 153 έδρες, αφού ο Ευ. Βενιζέλος έχει την πρόθεση να παραμείνει. Άλλες πληροφορίες εμφανίζουν τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη να αποσύρει τη δική του στήριξη.

22:58 – Ξεκίνησε η συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ
 
22:54 – Στο Μαξίμου έφτασε και ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης
 
22:47Στις δηλώσεις του μετά τη διακοπή της σύσκεψη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε πως δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος, έκανε λόγο για κυβερνητικές ενέργειες που προσβάλλουν τη νομιμότητα. Δεν ξεκαθάρισε όμως αν θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά.

[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=QurPX1LvMik]
 
22:43 – Κλήθηκαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

22:42 – Έφτασε στο Μαξίμου ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης 

22:33 – Στο Μέγαρο Μαξίμου κλήθηκαν υπουργοί της κυβέρνησης

22:22 – Αποχώρησαν από το Μαξίμου οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, οι οποίοι κατευθύνονται στα γραφεία των κομμάτων τους για τη συνεδρίαση των ΚΟ.

22:20 – Από ώρα σε ώρα αναμένεται η απόφαση του τμήματος αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα κρίνει την «τύχη» της αίτησης της ΠΡΟΣΠΕΡΤ, με την οποία ζητάει να ανασταλεί η απόφαση που καταργεί την ΕΡΤ ΑΕ. 

22:15 – Για τις 22:15 έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

22:05 – Διακόπηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι κ.κ. Κουβέλης και Βενιζέλος συγκαλούν εκτάκτως τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων τους. 

21:52 – Την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης ζήτησαν σήμερα ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας σε εκδήλωση της «Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση» σχετικά με το θέμα της ΕΡΤ. Αναφερόμενος στη μεθόδευση του κλεισίματος της ΕΡΤ, ο κ. Αλιβιζάτος τόνισε πως «το να παρακάμπτεται η Βουλή με ενοχλεί», σημειώνοντας ότι «η επιλογή Σαμαρά είναι λυπηρή, ακροδεξιάς εμπνεύσεως αλλά όχι συνταγματικό πραξικόπημα». 

21:04 – Και σήμερα το βράδυ στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής έχουν προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων. Στις 21:00 το βράδυ πραγματοποιείται συναυλία από την Ορχήστρα και Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τη Χορωδία των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, καθώς και σειρά καλλιτεχνών.
 
21:03 – Με επιστολή του ο Μίκης Θεοδωράκης «εκφράζει τη θλίψη του» για όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ. «Λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση 19 ετών από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, αντί για φόρο τιμής στη μνήμη του, θα κλείσουμε τη χορωδία που ίδρυσε το 1977;» αναρωτιέται ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης.

20:54 – Ξεκίνησε με καθυστέρηση μισής περίπου ώρας η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
 
20:45 – Περίπου δυόμισι ώρες διήρκεσε η συζήτηση στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, κεκλεισμένων των θυρών, για το εάν ή όχι πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ να ανασταλεί η επίμαχη απόφαση των κ.κ. Στουρνάρα και Κεδίκογλου για την υπόθεση της ΕΡΤ.
 
Αρχικά στη διάσκεψη παραβρέθηκαν οι νομικοί εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, όπως και οι δικηγόροι της ΠΟΣΠΕΡΤ για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους.
 
Η πενταμελής Επιτροπή Αναστολών συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου του ΣΤΕ Κ. Μενουδάκου. Δεν αποκλείεται η απόφαση να εκδοθεί ακόμα και απόψε το βράδυ.

20:28 – Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Φώτης Κουβέλης θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς για ανοιχτή ΕΡΤ με όλο το προσωπικό. 

image

20:00 – Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Στη συνεδρίαση παρεβρέθηκαν και τα τέσσερα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ – οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης και οι υφυπουργοί Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου και Υγείας Φ. Σκοπούλη – καθώς και οι Τέλης Σαμαντάς,Κ. ΣπυρόπουλοςΓ. Μπράμος, στελέχη της ΔΗΜΑΡ που είχαν αναλάβει θέσεις ευθύνης στην ΕΡΤ.

19:33 – Την «άμεση αποκατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» και τη «συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις» ζητά το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην τοποθέτησή του στην εν εξελίξει κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το Κίνημα είναι υπέρ της «ριζικής» αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης «με οργανόγραμμα, χρονοδιάγραμμα και εγγυήσεις» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει τον κυρωτικό νόμο για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
 
«Υπήρχε αλαζονεία, προχειρότητα και μειωμένη αποτελεσματικότητα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι τους τελευταίους 12 μήνες «δεν έχουν γίνει αξιόλογα μεταρρυθμιστικά βήματα». Όσον αφορά στο ζήτημα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «δεν αρκούν τα λόγια, θέλουμε πράξεις και εγγυήσεις», για να επισημάνει, τέλος, ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι «καθαρή».

19:13 – Η απόφαση Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ με ακραία αντιδημοκρατική μεθόδευση αποτελεί συνειδητή επιλογή, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση της «Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση» σχετικά με το θέμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

18:50ΔΝΤ: Απόφαση Σαμαρά το «λουκέτο» στην ΕΡΤ

18:12 – Σε εξέλιξη η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενώπιον της ΚΟ του κόμματος,. Η ομιλία γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Και στη συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ δεν επιτρέπεται η παρουσία δημοσιογράφων. Ο Φ. Κουβέλης θα πάρει τον λόγο εφόσον τοποθετηθούν τα μέλη του κόμματος. 

17:44 – Στο Συμβούλιο της Επικρατείας άρχισαν να συγκεντρώνονται εργαζόμενοι της ΕΡΤ, καθώς στις 18:00 συνέρχεται, κεκλεισμένων των θυρών, το τμήμα Αναστολών της Ολομέλειας για να εξετάσει την αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ που ζητεί να ανασταλεί η επίμαχη απόφαση των κ.κ. Στουρνάρα και Κεδίκογλου για την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε.
 
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η προσπάθεια των δικαστών του τμήματος Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι να εκδοθεί σήμερα το βράδυ η απόφαση επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για αναστολή τής από 11.6.2013 απόφασης του υπουργού Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Σ. Κεδίκογλου, για την κατάργηση της ΕΡΤ ΑΕ.
Πάντως δεν αποκλείεται η απόφαση να δημοσιευθεί τελικά αύριο.

17:23«Με ενοχλεί να ακούω κάποιους να το παίζουν μεταρρυθμιστές, χωρίς να κατανοούν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι προς όφελος του λαού και πρέπει να έχουν ισχυρό συμβολισμό κοινωνικής δικαιοσύνης», δήλωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης στον 9.84 λίγη ώρα πριν αρχίσει η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. 

17:10 – Την Κ.Ο. και την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματός του, για την τελική πρόταση του Αντώνη Σαμαρά γύρω από την ΕΡΤ ενημερώνει αυτή την ώρα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τεταμένο κλίμα στη συνεδρίαση, με ορισμένα μέλη να απειλούν ακόμη και με αποχώρηση.
 
Προηγήθηκε σύσκεψη του Φ. Κουβέλη με τους στενούς συνεργάτες του για τα όσα θα πει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατά την ομιλία του στην Κ.Ο.

16:58 – Σε νομική διαμάχη φαίνεται πως οδηγούνται το blog troktiko.eu – σε σύμπραξη με την κυριακάτικη εφημερίδα «Το Χωνί» – και η κυβέρνηση, μετά την απόφαση της τελευταίας να διατάξει παράτυπα το κλείσιμο της ηλεκτρονικής σελίδας nerit.gr.

image
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του blog, «γνωστοποιείται ότι έπειτα από ενέργεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η ιστοσελίδα με το domain name nerit.gr, σταμάτησε να λειτουργεί από την Παρασκευή το βράδυ 14/6. Η συγκεκριμένη πράξη είναι παράνομη καθώς δεν στηρίζεται σε καμία νομοθετική ρύθμιση».
 
Όπως σημειώνει το troktiko.eu, είχε κατοχυρώσει νόμιμα το domain name «nerit.gr», μέσω της εταιρείας WEBTEC, ενώ στις 18/6 το μεταβίβασε στη ΣΑΡΙΣΑ Ε.Π.Ε, την εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα το ΧΩΝΙ για διαδικαστικούς λόγους όσο αφορά τη νομική αντεπίθεση.

16:35 – Στον Άρειο Πάγο αποφάσισαν να προσφύγουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ ενώ θα προχωρήσουν και στην υποβολή μηνύσεων εναντίον όσων κρατούν κλειστούς τους πομπούς. Τα παραπάνω ανέφερε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΤ3 Ελευθερία Φαραντάκη, επισημαίνοντας ότι δεν εφαρμόζεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα. 

16:17 – Πολυεπίπεδη ήττα υπέστη η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κερδισμένος από τις εξελίξεις που είχαν ως επίκεντρο το θέμα της ΕΡΤ. Αυτό είναι το συμπέρασμα της Κουμουνδούρου για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με non paper, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη. 

15:58 – Το σημερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Ραδιομέγαρο:

  • 16:30 – Συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το ΣτΕ (Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου) όπου θα συζητηθεί η αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ για την ακύρωση και αναστολή της ΚΥΑ.   
  • 18:30 – Ραδιομεγαρο: «outsourcing social media: η εμπειρία της ΕΡΤ και πως μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον» με σημαντικούς εισηγητές   
  • 21:00 – Ορχήστρα και Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τη χορωδία των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ. Mουσικά αποσπάσματα από παραστάσεις του σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώτη   Ε.Σ.ΕΛ.ΟΝ: Takis Tyrovolas (Κιθάρες – Φωνητικά)- Βαγγέλης Ψύγκας  (Μπάσο – Φωνητικά) – Μηνάς Βασιλάκης (Drums –  Percussion) -Λίλιαν Ανερούση (Φωνητικά Θάνος Ανεστοπουλος, Πένυ Σκαρου. Γιολάντα Κλαουδατου (ντραμς) – Γιώργος  Ζαβριδης (πιάνο) THE BOY, WOLFY FUNK PROJECT   Μεράντζας. Βασίλης Κετεντζογλου – Τάσο Κούρτης 

15:29 – Δεν σταματάμε τον αγώνα αν δεν ανοίξει όλη η ΕΡΤ ως να μην έκλεισε μια μέρα, χωρίς καμιά απόλυση, διαμηνύουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ σε ανακοίνωσή τους. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη στάση της κυβέρνησης που «αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ» και με «πρωτοφανή κυνισμό αγνοεί την ύπαρξή 2.650 εργαζομένων και των οικογενειών τους». 

15:28 – Την εκτίμηση ότι θα ληφθούν νέα μέτρα και ότι η χώρα θα αναγκαστεί να υπογράψει νέα δανειακή σύμβαση, η οποία «θα αφορά και κούρεμα καταθέσεων» εξέφρασε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
 
Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι το θέμα της ΕΡΤ προέκυψε τεχνητά και «επιλέχθηκε να γίνει από τη μεριά του κ. Σαμαρά την ώρα της αποτυχίας των αποκρατικοποιήσεων της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ» και «από ό,τι φαίνεται και του ΟΠΑΠ», όπως είπε χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ σημείωσε ότι «το κενό το οποίο έχει δημιουργηθεί από την “τρύπα” των εσόδων είναι 4,6 δισεκατομμύρια».

15:20 – Η Ελλάδα διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, που απαιτεί δημοσιονομική σταθερότητα, απαιτεί μεταρρυθμίσεις, απαιτεί ισχυρή, ευρεία κοινωνική και πολιτική συναίνεση, τόνισε από τη Βιέννη όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

image

15:00 – Χορευτές σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης θα χορέψουν τάνγκο σε δρόμους και πλατείες απόψε – ακριβώς στις 21.30 – με την ίδια μουσική, σε μια εκδήλωση συμπαράστασης στους Τούρκους διαδηλωτές του Πάρκου Γκεζί. Ανάμεσα σε αυτές τις πόλεις συγκαταλέγεται και η Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να χορέψουν περισσότεροι από 100 χορευτέςΟι Θεσσαλονικείς επέλεξαν να χορέψουν μπροστά στην ΕΤ3, προσθέτοντας στην εκδήλωση μια νότα συμπαράστασης στο προσωπικό της ΕΡΤ.

14:40 – Τα πνεύματα οξύνθηκαν στη Βουλή καθώς από τη συζήτηση για την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για την κατάργησης της ΠΝΠ για την ΕΡΤ απουσίαζε ο αρμόδιος υπ. ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο οποίος μάλιστα δεν είχε υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Στο «πόδι» του βρέθηκε ο αναπληρωτής υπ. ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτης. Έτσι ο κ. Λιβιεράτος απέφυγε να είναι αυτός που θα έκθετε την τροπολογία προς συζήτηση και ψήφιση. 

14:27 – «Ραδιοτηλεόραση» μαϊμού καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

13:56 – Χθες στην ΕΡΤ


Βίντεο του Άγγελου Καλοδούκα

13:40 – Αποχώρησαν από τη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Προηγήθηκε σφοδρή κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την βουλευτική τροπολογία που επανακατατέθηκε για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την ΕΡΤ, τη συζήτηση της  οποίας δε δέχτηκε ο υπ. ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτης. 

12:56 – «Τέλος» στο ανταποδοτικό τέλος για την ΕΡΤ

12:50 – Σαββίδης: Η στάση μας είναι αμετακίνητη

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης μιλώντας στον realfm 97.8 σχολίασε τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις σε ότι αφορά το θέμα της ΕΡΤ, αλλά και τη στάση των δημοσιογράφων. «Η δικής μας στάσης ως Ενώσεως και ως Ομοσπονδίας είναι αμετακίνητη. Εμείς θέλουμε την κατάργηση νομοθετικού περιεχομένου. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, γιατί από εκεί απορρέουν όλα τα κακά» τόνισε χαρακτηριστικά.

12:46 – Τις τροπολογίες τους για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της υπουργικής απόφασης για την ΕΡΤ, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος επανακαταθέτούν σήμερα Πέμπτη Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ. 

Ζωντανά η συζήτηση στη Βουλή 

12:15 – Η Συντονιστική Επιτροπή των συνεργαζόμενων ενώσεων στον χώρο του τύπου καλεί σε συγκέντρωση όλους τους εργαζόμενους έξω από το ΣτΕ (Παν/μίου και Πεσμαζόγλου), στις 16.30 όπου θα συζητηθεί η αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ για την ακύρωση και αναστολή της ΚΥΑ, η οποία καταργεί τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και απολύει όλους τους εργαζόμενους.

12:12 – Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν έχει ραγίσει το γυαλί.

«Εδώ έχουμε να κάνουμε με τρεις σοβαρούς ανθρώπους, που έχουν έντονο το αίσθημα εθνικής ευθύνης. Θα καθίσουν κάτω και θα πουν εδώ πέρα πλέον είναι θέμα αν οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πάνε χαμένες ή όχι», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega. Και πρόσθεσε: «Σήμερα πρέπει να πετύχουμε. Η φυγή προς τα μπρος είναι η μόνη λύση. Εγώ τα ακούω βερεσέ ότι “έχει ραγίσει το γυαλί”».

12:04 – Ιδού η σύμβαση μονιμοποίησης του Σίμου Κεδίκογλου στην ΕΡΤ 

image

Αποκλειστικά στο tvxs.gr: Μήπως λέτε ψέματα κ. Κεδίκογλου; Του Γιώργου Κογιάννη

11:44 – Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, αυτή τη φορά, επαναφέρει σήμερα, Πέμπτη, το ΚΚΕ την τροπολογία για κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει τον «ξαφνικό θάνατο» σε φορείς του δημοσίου, η οποία πρωτοεφαρμόστηκε στην ΕΡΤ. Το ΚΚΕ είχε καταθέσει την τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας την Τρίτη, αλλά δεν συζητήθηκε, διότι ο Ανδρέας Λυκουρέτζος επικαλέστηκε την απουσία έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η ίδια τροπολογία είχε απορριφθεί και την περασμένη Παρασκευή, καθώς θεωρήθηκε εκπρόθεσμη.

Την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος δεν έκανε δεκτή την τροπολογία (είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το «Ερρίκος Ντυνάν») επικαλούμενος το Σύνταγμα και συγκεκριμένα τα άρθρα που επιβάλλουν οι τροπολογίες οι οποίες έχουν οικονομική συνέπεια να συνοδεύονται από έκθεση συνεπειών. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ αποχώρησαν από τη Βουλή, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν πήραν το λόγο μετά την απόρριψη της τροπολογίας.

11:42 – Μαύρο έπεσε και πάλι στη συχνότητα (ΕΡΤ HD) απ’ όπου το βράδυ της Τετάρτης άρχισε να εκπέμπει το Κανάλι της Βουλής, σύμφωνα με Τα ΝέαΕπίσης, και το πρωί της Πέμπτης στις συχνότητες των άλλων τριών καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης παραμένουν οι χρωματιστές μπάρες, ενώ δεν αναμεταδίδονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, BBC, DW, TV5 και ΡΙΚ. Πάντως, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ εξακολουθούν να παράγουν εκπομπές και αυτές μεταδίδονται μέσω της EBU. Νωρίτερα το πρωί υπήρξαν τεχνικά προβλήματα στη σύνδεση καθώς ο κόσμος που παρακολουθεί το πρόγραμμα των εργαζομένων είναι πολύ μεγάλος σε αριθμό. 

11:41 – Κοινή συνεδρίαση θα πραγματοποιήσουν στις 17:00 το απόγευμα στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου η Εκτελεστική Επιτροπή με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, προκειμένου να ενημερωθούν από τον Φώτη Κουβέλη για τις διαπραγματεύσεις των πολιτικών αρχηγών ενόψει της νέας συνάντησής του το βράδυ. Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί και οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και οι υφυπουργοί Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη. Επίσης θα παρευρεθούν οι Τ.Σιαμαντάς, Κ.Σπυρόπουλος, Γ.Μπράμος, στελέχη της ΔΗΜΑΡ που είχαν αναλάβει θέσεις ευθύνης στην ΕΡΤ.

Διαβάστε επίσης:
Κοντά σε συμφωνία οι τρεις εταίροι χωρίς την ΕΡΤ
ΕΡΤ και εργαζόμενοι θυσία, στην τρικομματική; Του Στ. Κούλογλου
Μια φυγή προς τα εμπρός που οδήγησε σε Τσουτσβανγκ
Τσίπρας: Συμμορφωθείτε με τη νομιμότητα


Tweets about “#ert”