Η επίδοση των φύλλων πορείας σε περίπου 88.000 καθηγητές ξεκινά σήμερα μετά και τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του πρωθυπουργού στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας η επίταξη θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 15 Μαϊου στις 12.00 και θα διαρκέσει έως την έκδοση νεώτερης απόφασης. Απαντώντας, η ΟΛΜΕ κατέθεσε τη Δευτέρα αίτηση ακύρωσης της επιστράτευσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα της ΟΛΜΕ για προσωρινή αναστολή της απόφασης. Το απόγευμα της Δευτέρας η ΟΛΜΕ διοργάνωσε συλλαλητήριο και πορεία προς τη Βουλή, ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και από τις ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα.

Ads

Σημειώνεται πως η κύρια προσφυγή της ΟΛΜΕ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 7 Ιουνίου 2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Ηρ. Τσακόπουλο, και βοηθό τον Β. Γκέρτσο. Η ΟΛΜΕ κατέθεσε στο ΣτΕ και αίτηση αναστολής.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «ακραία αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση που δεν στηρίζεται σε καμία εθνική ή διεθνή νομοθεσία» και καλεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ακυρώσουν άμεσα την απόφαση της επιστράτευσης.

Διαβάστε επίσης: Μαξίμου: «Πολιτικά επιβεβλημένη» η επίταξη εκπαιδευτικών
 
Συλλαλητήριο πραγματοποίησε τη Δευτέρα και το ΠΑΜΕ, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ads

Στο πλευρό των καθηγητών, κατά της απόφασης επιστράτευσής τους, έχουν ταχθεί με ανακοινώσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, μαθητικοί σύλλογοι, το συνδικαλιστικό κίνημα των μαθητών που πρόσκειται στο ΚΚΕ (ΜΑΣ), η νεολαία του ΣYΡIZΑ, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και οι Αγανακτισμένοι Μοτοσικλετιστές.

Και ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Κομνηνός Μαντάς, με τη λήξη της συνάντησης που είχαν νωρίτερα ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε «η συμπόρευση των δύο κλάδων απέναντι στην χειρότερη επίθεση που δέχεται η παιδεία την τελευταία τριετία». «Μετά τα σχολεία χωρίς βιβλία που βιώσαμε πριν από δύο χρόνια, τα σχολεία χωρίς πετρέλαιο φέτος, φαίνεται ότι του χρόνου θα έχουμε τα σχολεία και χωρίς εκπαιδευτικούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
«Μετά και την απόφαση της κυβέρνησης με την επιστράτευση εκπαιδευτικών προκειμένου να διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις το δ.σ. της ΔΟΕ μεταβαίνει στο γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ που συνεδριάζει, με την απαίτηση για άμεση απεργιακή κινητοποίηση όλου του δημοσίου», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Ανοικτή επιστολή ΟΛΜΕ στους μαθητές για την απεργία 
 
Την απόφαση για προκήρυξη 24ωρης απεργίας αύριο, Τρίτη, έλαβε η ΑΔΕΔΥ που συνεδρίασε σήμερα προκειμένου να καθορίσει τη στάση της έναντι της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών. Αύριο στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στα Προπύλαια.
 
«Με αυτήν μας την κινητοποίηση θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ισχυρό στην κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψουμε να διαλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, δεν θα επιτρέψουμε να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα της χώρας, να ακυρώσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς.
 
Για την Πέμπτη προγραμματίζεται η κήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας τόσο από την ΑΔΕΔΥ όσο και από τη ΓΣΕΕ.
 
Η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν την Παρασκευή 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων, πανεργατική – πανελλαδική απεργία.

Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ ο Αντώνης Σαμαράς σχολιάζοντας την πρόθεση των εκπαιδευτικών για απεργία μέσα στις Πανελλαδικές έκανε λόγο για «απαράδεκτες και αποκρουστικές μεθόδους» οι οποίες δεν μπορούν να παίζουν με το μέλλον των μαθητών. «Η κυβέρνηση βάζει τέλος στην κυριαρχία των συντεχνιών με την συναίνεση της κοινωνίας», δήλωσε αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιστράτευση των καθηγητών.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε στο Βήμα 99,5 το πρωί της Δευτέρας ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, καθώς νόμος του 2007 επιτρέπει τη λήψη προληπτικών μέτρων όταν υπάρχει απειλή εναντίον δημοσίου συμφέροντος. Ο κ. Κεδίκογλου υπεραμύνθηκε της απόφασης που έλαβε ο πρωθυπουργός για επιστράτευση των καθηγητών, ενώ άφησε αιχμές κατά των εκπαιδευτικών, λέγοντας: «Είναι αυτοί δάσκαλοι, που επιλέγουν την πιο ευαίσθητη στιγμή για τα παιδιά να απεργήσουν; Είναι κουτοπόνηρο να βάζουν την απόφαση για απεργία δύο ημέρες πριν από τις εξετάσεις. Ας αποφάσιζαν τις κινητοποιήσεις πριν από το Πάσχα».
 
Απαντώντας στις επικρίσεις για το χρόνο που πέρασε η κυβέρνηση το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τους καθηγητές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Προτιμούσατε να το κάνουμε με τον παλαιοκομματικό τρόπο; Να το περάσουμε τον Αύγουστο;».
 
Ερωτηθείς για το ζήτημα των απολύσεων αναπληρωτών καθηγητών, ο κ. Κεδίκογλου απάντησε: «Από πού να κόψουμε τα 300 εκατ. για να πληρώσουμε τους συμβασιούχους, ώστε να μην δουλέψουν 2 ώρες πάρα πάνω οι καθηγητές;»
 
Σε ερώτηση τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν οι καθηγητές αρνηθούν να παραλάβουν τα φύλλα πορείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά. Η κοινωνία θα προστατευθεί, δεν θα επιτρέψουμε να είναι σε ομηρία οι οικογένειες και οι μαθητές».

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: «Επικίνδυνη» για τη δημοκρατία η κυβέρνηση 
 
Πάντως, σε δηλώσεις του στον ίδιο σταθμό, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος δήλωσε σχετικά με την επιστράτευση ότι οι καθηγητές θα πρέπει να συμμορφωθούν με την επιστράτευση, γιατί δεν επιθυμούν να δώσουν στην κυβέρνηση εύκολες απολύσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι η ΟΛΜΕ θα καταγγείλει την κυβέρνηση, η οποία με την απόφαση για επιστράτευση, αντιμετωπίζει τους καθηγητές ως τυφώνα ή ακραίο φυσικό φαινόμενο.

Διαβάστε επίσης: Παφίλης: Ποινικοποιούν τη σκέψη για την απεργία