Για «πολιτικά επιβεβλημένη» κίνηση κάνουν λόγο συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφερόμενοι στην επίταξη των εκπαιδευτικών, απόφαση η οποία υπεγράφη από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά και έχει δημοσιευθεί ήδη στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Ads

 
Από τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η επίδοση των «φύλλων ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» στους εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού η απόφαση βασίστηκε στο νόμο 3536/07 για την πολιτική προστασία που επιτρέπει προληπτικά μέτρα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
 
«Είναι ένας νομικά ορθός τρόπος και η κίνηση αυτή είναι πολιτικά επιβεβλημένη» τονίζουν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρα και υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός με την απόφασή του αυτή «θέλησε να δώσει τέλος στα σενάρια “ομηρίας” των μαθητών και των οικογενειών τους σε περίπτωση που η ΟΛΜΕ προχωρούσε σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις».
 
Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ, που εμμένει στην πρόταση της προς τις ΕΛΜΕ για απεργία μέσα στις πανελλαδικές και θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα (13/5) συγκέντρωση διαμαρτυρίας κάτω από τα γραφεία της, κάλεσε την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν την Παρασκευή 17/5 Πανεργατική Πανελλαδική απεργία «για την καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού, την καταστρατήγηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας αλλά και τη στήριξη των κοινωνικών αγαθών που απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή».
 
Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα καταγγείλει σε όλες τις διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών την πολιτική του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης και κάλεσε το υπουργείο Παιδείας σε ένα δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο σε εθνικό δίκτυο με εκπροσώπους του Υπ. Παιδείας, της ΟΛΜΕ και των πολιτικών κομμάτων.
 
Η πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργία κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη (14/5) σε όλη τη χώρα. Η ομοσπονδία κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις.
 
Σε ανακοίνωσή της για την απόφαση επίταξης των εκπαιδευτικών η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για «αντιδημοκρατικό κατήφορο», τονίζοντας πως η επίταξη αυτή αφορά «όχι μόνο όσους και όσα έχουν σχέση με τις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και για κάθε εκπαιδευτική διαδικασία και για αόριστο χρονικό διάστημα “έως την έκδοση νεότερης απόφασης”».
 
«Η προληπτική αυτή επιστράτευση των εκπαιδευτικών», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «είναι μια ακραία αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση που δεν στηρίζεται σε καμία εθνική ή διεθνή νομοθεσία», ενώ «αποδεικνύεται πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι, όπως διατείνεται, η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αλλά η στέρηση και η απαγόρευση του δημοκρατικού μας δικαιώματος να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε».
 
«Η κυβέρνηση επιστρατεύει τους εκπαιδευτικούς “προληπτικά” και τους απαγορεύει να απεργήσουν, πριν καν  αποφασίσει ο κλάδος την απεργία. Προφανώς θέλει να απαγορεύσει με την απόφασή της και αυτή ακόμη τη συζήτηση για απεργία. Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος δεν έχει τέλος. Αν τους αφήσουμε, θα μας απαγορεύσουν και να σκεφτόμαστε», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
 
Για την Κυριακή είχε προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση των ΔΣ των ΕΛΜΕ Αττικής ώστε να αποφασιστεί η συγκρότηση μιας κεντρικής απεργιακής επιτροπής που θα συντονίσει τις επόμενες κινήσεις.