«Ζούμε μια περίοδο μύθων. Μύθος ότι βγαίνουμε από το τούνελ. Μύθος ότι αρχίζει η ανάπτυξη. Μύθος ότι κάμπτεται η ανεργία. Μύθος ότι υπάρχει αποδοχή των θυσιών από την κοινωνία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας τη Δευτέρα στην ετήσια συνέλευση των μελών του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε επίσης κριτική στον ΣΕΒ, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την απουσία του στην τελευταία συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με αντικείμενο την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

Ads

Κάνοντας λόγο για «επιχείρηση πολιτικής εξαπάτησης της κοινωνίας» από την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «οι κοινωνίες που υποφέρουν μπορεί να εξεγείρονται, να σωπαίνουν, να απελπίζονται -αλλά δεν παραμυθιάζονται», καθώς «οι μύθοι δεν δίνουν ούτε δουλειά, ούτε ψωμί, ούτε μόρφωση». Αν κάποιος χρειάζεται επειγόντως προσαρμογή στη πραγματικότητα, αυτός είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τους κυβερνητικούς εταίρους ότι «φιλοτεχνούν εικόνες δημοσιονομικής αισιοδοξίας, τη στιγμή που η κοινωνία κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα».
 
Δριμεία επίθεση στο ΣΕΒ
 
Από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απουσία του Συνδέσμου από τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. «Η άρνηση της συζήτησης για τον καθορισμό των μισθών και των όρων εργασίας δεν βοηθά κανένα. Δε συμβάλλει στην ανάπτυξη, βαθαίνει το διχασμό», επισήμανε, καλώντας τον ΣΕΒ να επανεξετάσει τη στάση του.
 
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας η ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να γίνει «με ελεεινά αμειβόμενο εργατικό δυναμικό, με ρακένδυτους και ανασφαλείς εργαζόμενους, με εκατομμύρια ανέργους ή υπόδουλους σε διαλυμένες εργασιακές σχέσεις».
 
«Τα μνημόνια και οι πολιτικές επιβολής οδηγούν τους εργαζόμενους σε μια σύγχρονη δουλοπαροικία», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ευθύνη απέναντι στη χώρα και στις επόμενες γενιές τόσο τα πολιτικά κόμματα, όσο και παραγωγικές δυνάμεις.
 
«Οι επιστρατεύσεις παραπέμπουν σε δικτατορίες»
 
Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα των καθηγητών, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι αναλώνεται στην ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού και «σε μεθοδεύσεις κοινωνικής απομόνωσης όσων αντιδρούν στην πολιτική της».
 
Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση δεν αυξάνει το ωράριο των μόνιμων καθηγητών για να δουλέψουν αυτοί περισσότερο, αλλά για να δουλέψουν αύριο λιγότεροι και προστεθούν στην ανεργία την επόμενη σχολική χρονιά και οι αναπληρωτές καθηγητές. «Εκτελούν το Μνημόνιο εκτελώντας την κοινωνία. Αλλά μια κυβέρνηση που κυβερνά επιστρατεύοντας, είναι μια κυβέρνηση στο παρά πέντε της δικής της αποστρατείας», σημείωσε.
 
Στο ίδιο θέμα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και το πρωί της Δευτέρας, σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό «Στο κόκκινο». Όπως ανέφερε, η σημερινή κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, γιατί ο στόχος της είναι να επιβάλει νόμους που υπερβαίνουν μια δημοκρατία και ότι ο μόνος τρόπος για να υλοποιηθεί η πολιτική της είναι να περιοριστεί η δημοκρατία. 
 
Η κυβέρνηση, σημείωσε, επιβάλλει μια πολιτική πυγμής και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να αναστείλει την εφαρμογή των μέτρων και να κάνει διάλογο με τους καθηγητές. Αυτή η αίσθηση αλαζονείας της κυβέρνησης, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, θα την οδηγήσει σε όλεθρο.
 
Αναφερόμενος στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις εξελίξεις, σημείωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για όλους μας, είναι να επιβληθεί η αντίληψη ότι το μνημόνιο δεν αλλάζει, ότι είναι νομοτέλεια, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα ακολουθήσει την καταγγελία του Μνημονίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «τίποτα δεν θα είναι ίδιο στη χώρα όταν τελειώσει το Μνημόνιο».
 
Ερωτηθείς για τη σημερινή ομιλία του σε εκδήλωση του ΣΕΒ, είπε ότι η παρουσία του στην εκδήλωση έχει θεσμική σημασία, σημειώνοντας ότι οι διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΣΕΒ είναι μεγάλες. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι υπάρχει και υπό το πρίσμα αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να μην πάει να μιλήσει -όπως πήγα σε πολλούς ακόμη φορείς, κατέληξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.