Οι γιατροί του νοσοκομείου «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, μετά από Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν να σταματήσουν τις εφημερίες, αποσύροντας το πρόγραμμα εφημερίών και μη καταθέτοντας καινούργιο τους επόμενους μήνες, καθώς όπως τονίζουν δεν έχουν πληρωθεί για τις εφημερίες τους από το Νοέμβρη του 2012. Την Τετάρτη 15 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο ενώ αποφασίστηκε και η κατάληψη του εισπρακτικού μηχανισμού του νοσοκομείου.
 
Επίσης τονίζουν πως εκκρεμούν απλήρωτες  εφημερίες για ακόμη εννέα μήνες του 2011, όλο το 2012 έως και σήμερα και αφορούν αυτές που πραγματοποιούνται επιπλέον, για κάλυψη των αναγκών των εφημεριών του Νοσοκομείου.
 
«Οι Ιατροί που ζουν μόνο από το μισθό τους, έχουν οδηγηθεί σε πτώχευση, μετά και τις αλλεπάλληλες περικοπές του μισθού, που φτάνει το 60-70%. Ως εκ τούτου υπάρχει πρόβλημα στη στοιχειώδη ανταπόκριση στις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους και της απερίσπαστης ενασχόλησής τους με το επιστημονικό – κλινικό έργο», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν:
 
«Λαμβανομένων υπ όψη και των συνθηκών εργασίας με πολύ σοβαρές  ελλείψεις στη στελέχωση, τα υλικά και τον εξοπλισμό, και την ολοένα αυξανόμενη προσέλευση των ασθενών στο δημόσιο Νοσοκομείο οι Ιατροί οδηγούνται πλέον σε προσωπική και επαγγελματική  εξαθλίωση.
 
Διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, σε ένα δημόσιο και με ελεύθερη πρόσβαση όλων σύστημα, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τις ανάγκες εργαζόμενων και ασθενών».

 
Αναλυτικά η ανακοίνωση των γιατρών του «Γ. Γεννηματάς»
 
«Σε μαζική συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 14/5 αποφασίστηκε:
 
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη 15 Μαϊου (ημέρα Γενικής Εφημερίας) στην πύλη του νοσοκομείου
  • Η απόσυρση των γιατρών από τα προγράμματα εφημεριών από δω και στο εξής,
  • Κατάληψη του εισπρακτικού μηχανισμού του νοσοκομείου.
 
Συγκεκριμένα: Πέρα από τα προβλήματα των ελλείψεων σε στελέχωση, υλικά, εξοπλισμό που αντιμετωπίζουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας, στη Θεσσαλονίκη οι χρωστούμενες από τον Νοέμβρη εφημερίες δεν θα πληρωθούν ούτε στο τέλος Μαϊου.
Σα να μην έφτανε η συνήθης στάση πληρωμών από την κυβέρνηση για «δημοσιονομικούς» λόγους, έρχεται επιπρόσθετα η Πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη να αρνηθεί την υπογραφή των ενταλμάτων.
 
Η συγκεκριμένη κυρία, κάθε φορά εφευρίσκει κάποιο λόγο ν΄ αφήσει απλήρωτους τους γιατρούς. Τη μια επιμένει ότι το 24ωρο έχει 23 ώρες για τις εφημερίες. Την άλλη δεν αναγραφόταν σωστά η μονάδα υγείας, της οποίας το ένταλμα έπρεπε να υπογράψει. Αυτή τη φορά δεν της έφτανε η υπογραφή της τροπολογίας από τους υπουργούς. Δεν της έφτανε ούτε η ψήφισή της στη βουλή. Ήθελε να δει το ΦΕΚ!
 
Και ώ του θαύματος είδε ΦΕΚ αλλά η κωλυσιεργία της συνέπεσε με την ημέρα που έκλεινε η Ενιαία Αρχή Πληρωμών και τα εντάλματα θα πληρωθούν τον Ιούνιο. Επιπλέον, δεν υπάρχουν πιστώσεις για τον Νοέμβρη, άρα και τον Ιούνιο θα είναι λειψά τα εμβάσματα.
 
Επισημαίνουμε ότι στο νοσοκομείο Θεσ/νίκης «Γ.Γεννηματάς» οι γιατροί είναι, επιπλέον, απλήρωτοι για τις πρόσθετες εφημερίες από τον Μάρτη του 2011 καθώς και για ένα, όχι ευκαταφρόνητο, ποσοστό των τακτικών εφημεριών του πρώτου τετραμήνου του 2012.
 
Ζητάμε:
 
  • Να ανοίξει εκτάκτως η ΕΑΠ ώστε να πληρωθούν στο τέλος Μαϊου οι εφημερίες Νοέμβρη 2012 έως Μάρτη 2013 και στη Θεσ/νίκη
  • Να πιστωθούν συμπληρωματικά κονδύλια για την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών και όχι μόνο του «πλαφόν»
  • Να καταβάλλονται άμεσα οι δεδουλευμένες εφημερίες μέσω αλλαγής του ισχύοντος συστήματος
 
Το πόσο η ηθική και σωματική εξόντωση των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα υγείας διευκολύνει τα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόϊκας για την οριστική ταφόπλακα του ΕΣΥ το βλέπουμε καθημερινά.
Να μην τους περάσει».