Όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν ρυθμιστεί, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα». Η συμφωνία προετοιμάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και περιλαμβάνει προτάσεις του οικονομικού συμβούλου και υπεύθυνου μελετών του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Ads

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, σημειώνει σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της κυριακάτικης εφημερίδας Welt am Sonntag ότι: «Η Ε.Ε. έχει τα μέσα να θέσει σε λειτουργία μία ταχεία και συντονισμένη βοήθεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να κάνει μία συγκεκριμένη πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με τον κ. Μπλανσάρ κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον. Το σχέδιο προσφυγής στο ΔΝΤ επιβεβαιώθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ντομινίκ Στρος Καν, ενώ για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Αναλυτικά, το σχέδιο προβλέπει:

ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Εντός του 2010 δεν απαιτείται κανένα επιπρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο πέραν αυτών που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Ads

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Απαιτείται η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα ήδη από το 2010, με την κατάργηση των θέσεων όλων των συμβασιούχων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα χωρίς καμία εξαίρεση, ενδεχομένως δε και με κατάργηση μόνιμων οργανικών θέσεων του Δημοσίου.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 έτη άμεσα και κατά 5 έτη σε βάθος χρόνου, μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης οριζόντια, αλλά και πλήρη κάλυψη του πληθυσμού που διάγει στα όρια της φτώχειας.

ΤΟ ΕΣΥ
Πλήρη αναμόρφωση του συστήματος υγείας, με στόχο την ταχύρρυθμη εξοικονόμηση πολλών δισ. ευρώ.

ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, απελευθέρωση ορίου απολύσεων, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων και αντικατάσταση με τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, σύνδεση αμοιβών- παραγωγικότητας (σ.σ. μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα), περιορισμό διάρκειας των επιδομάτων ανεργίας.

ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ
Το ποσό που θα διαθέσει στην Ελλάδα το ΔΝΤ για δανεισμό ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ, αλλά θα υπάρξουν δύο δόσεις.

ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ

Το επιτόκιο θα είναι της τάξεως του 4,4%- όσο δηλαδή προέβλεπε και το σχέδιο Ρεν που μπλοκάρισε η Γερμανία.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται σε ένα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας με τη συμμετοχή των κρατών της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το σχετικό σχέδιο, παραλλαγή του οποίου υιοθετήθηκε και για τη στήριξη της Ουγγαρίας, Λετονίας και Ρουμανίας και προϋποθέτει τη λήψη σκληρών μέτρων από την κυβέρνηση, προβλέπει η Ελλάδα να πάρει δημοσιονομικά μέτρα και να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές, υπό την καθοδήγηση της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και των κρατών – πιστωτών.