Το «χαρτί» της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Tαμείο άνοιξε και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αφήνοντας να εννοηθεί εκ νέου από το βήμα της Βουλής αυτή τη φορά, ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», την ίδια στιγμή που ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις οικονομικός και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν επανέλαβε την ετοιμότητα της ευρωζώνης να αναλάβει αποφασιστική και συντονισμένη δράση για τη στήριξη της Ελλάδας.Πολιτική στήριξη στην Ελλάδα προσέφερε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση για συμφωνία μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

Ads

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «Καμία χώρα δεν μπορούμε να πούμε ότι μας εξωθεί στο ΔΝΤ», προσθέτοντας πως «εκείνο το οποίο κάνουμε μέχρι και σήμερα -και θα κάνουμε και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου- είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πλέον δικαιούμαστε και την υποστήριξή τους, αλλά και την κοινοτική αλληλεγγύη».

Σχετικά με το αν συζητείται το ενδεχόμενο να είναι ένα μικτό σύστημα δανειοδότησης, από το ΔΝΤ, αλλά και από ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, είπε ότι «υπάρχουν πολλές δυνατότητες, εμείς αυτό που ζητάμε προς το παρόν είναι σαφής και ρητή πολιτική στήριξη, έτσι ώστε και οι αγορές να πάρουν το μήνυμα ότι πλέον η Ελλάδα είναι χώρα αξιόπιστη και έχει την εγγύηση της ΕΕ για να πέσουν τα spreads και να μπορούμε να δανειστούμε με τον τρόπο που πρέπει να δανειστούμε όταν χρειαστεί».

Για το αν μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο είμαστε πιο μακριά ή πιο κοντά στο ΔΝΤ, απάντησε ότι «στο ΔΝΤ είμαστε τόσο κοντά και τόσο μακριά, όσο ήμασταν πάντοτε. Δική μας προτεραιότητα είναι να έχουμε την πολιτική στήριξη της ΕΕ. Εξετάζουμε, όμως, όλες τις δυνατότητες και φυσικά έχουμε “ιερή” υποχρέωση, απέναντι στην οικονομία και την τσέπη του ελληνικού λαού, να προστατεύσουμε το εισόδημά του, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας απαγορεύει να δανειστούμε με τους τρόπους που δανειζόμασταν μέχρι τώρα».

Ads

Γ. Παπακωνσταντίνου: θα διαφυλάξουμε τα συμφέροντα μας με κάθε τρόπο

«Η χώρα θα κάνει ότι είναι αναγκαίο για να διαφυλάξει τα στρατηγικά της συμφέροντα», διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα. Η φωνή της χώρας μας ακούγεται πιο δυνατά και η εικόνα που δίνει προς έξω έχει βελτιωθεί, δήλωσε επίσης ο υπουργός Οικονομικών.Όπως τέλος, τόνισε «πρωτίστως εξαρτάται από εμάς εάν θα πετύχουμε και κατά δεύτερο από την κοινοτική αλληλεγγύη».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Δ. Χριστόφια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, δήλωσε πως «εμείς λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα, η άλλη πλευρά της συμφωνίας είναι να ληφθούν μέτρα όχι απλά για την Ελλάδα, αλλά για την προστασία της ευρωζώνης». «Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ρίχνοντας το μπαλάκι των εξελίξεων στην ΕΕ.

Στήριξη από την Ευρώπη

Ο κ. Ρεν δήλωσε την ετοιμότητα της ΕΕ για να στηρίξει την Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο η χώρα» και υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται η υιοθέτηση μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον η εμφάνιση προβλημάτων αντίστοιχων με αυτών που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας.«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταλήξει σε ένα πιο συγκεκριμένο συμπέρασμα την προσεχή εβδομάδα για μια πιθανή βοήθεια προς την Ελλάδα», δήλωσε επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων.

Όσον αφορά στην οικονομία της ευρωζώνης, ο κ. Ρεν εκτίμησε ότι η κρίση έχει περάσει, ωστόσο προειδοποίησε πως η ανάκαμψη δεν είναι ακόμη αυτό-διατηρήσιμη.

Την πολιτική του στήριξη στην ελληνική προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας εξέφρασε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος εκτίμησε επίσης πως «η ΕΕ θα θελήσει να στηρίξει την Ελλάδα, καθώς ο κ. Παπανδρέου καταβάλει τεράστια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που έχει κληρονομήσει».

Πρόσθεσε επίσης πως « η Ευρώπη θα μπορέσει να βρει έναν τρόπο να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της αλλά και να μειώσει το δικό της έλλειμμα».

Έκκληση προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να έρθουν την ερχόμενη Πέμπτη σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Θα πρόκειται για ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων, το οποίο θα είναι συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία και τις νομοθεσίες των κρατών μελών», υπογράμμισε ο Μπαρόζο.

«Η δημιουργία αυτού του μηχανισμού δε σημαίνει ότι θα ενεργοποιείται αυτόματα και ότι η διαχείρισή του θα γίνεται από την ευρωζώνη», πρόσθεσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί» και ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα.

Σχολιάζοντας νωρίτερα τα σενάρια περί προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, στην περίπτωση που δεν βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στο προβλήμα της, ο Μπαρόζο δήλωσε ότι «Μία προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα έπληττε το κύρος της ΕΕ, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη της το στηρίζουν οικονομικά». «Δεν πρόκειται για ζήτημα κύρους, το ζήτημα είναι να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση» πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24, τόνισε ωστόσο ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ, ανάμεσά τους και η Γερμανία, είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν επισήμως μια προσφυγή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο μεταξύ, η Γερμανία επανήλθε σήμερα στο θέμα της πιθανής προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ τονίζοντας πως είναι ανοικτή στην ιδέα παροχής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ούλριχ Βίλχεμ, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια και το Βερολίνο και εκτίμησε ότι οι προσπάθειές της για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της θα επιτύχουν.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμπλέκεται ήδη» στην ελληνική κρίση, στην οποία διαδραματίζει ρόλο συμβούλου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Όφερ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατύπωνε την εκτίμηση ότι μια προσφυγή στο ΔΝΤ για χρηματοπιστωτική βοήθεια θα αποτελούσε επιβεβαίωση μιας αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο κ. Σόιμπλε θα ήθελε να δει την ευρωπαϊκή κοινότητα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις δικές της δυνάμεις» τουλάχιστον στο μέλλον, αν αυτό δεν μπορεί να γίνει με την Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

«Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε για να επιτύχει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, έως το τέλος του 2010», σημείωσε από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν.

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει, από την πλευρά της, τις υποχρεώσεις της, ο Α. Αλταφάζ απάντησε ότι όχι μόνο έκανε ό,τι έπρεπε για να εξασφαλίσει τη μείωση του ελλείμματος, αλλά παράλληλα έκανε μια τεράστια και θαρραλέα προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο. Ο Α. Αλταφάζ υπενθύμισε ότι, ουσιαστικά, το ίδιο επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Όλι Ρεν στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε ομιλία του για την οικονομική κρίση που μαστίζει τόσο την Ιρλανδία όσο και την Ελλάδα, ο Dr. Garret FitzGerald, πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και υπουργός Εξωτερικών κατά την περίοδο 1981 – 1987, ως προσκεκλημένος του ΣΕΒ, σημείωσε ότι «Αν οι αγορές πεισθούν για την αποτελεσματικότητα των οικονομικών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, τότε η ανάγκη για ευρωπαϊκή στήριξη προκειμένου να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας θα περιοριστεί ή ενδεχομένως θα εξαλειφθεί. Αντίθετα, αν υπάρξουν σημάδια τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες, δηλαδή το καλοκαίρι ότι τα μέτρα δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά, αυτό θα είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην κατάσταση της Ελλάδας».

Ο κ. FitzGerald δικαιολόγησε την άρνηση της Γερμανίας για οικονομική στήριξη της Ελλάδας, λέγοντας ότι το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ πριν είκοσι χρόνια υπό όρους που απαγορεύουν την οικονομική διάσωση άλλων χωρών.

«Η Ρωσία ελπίζει ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα κατορθώσει να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, την οποία θεωρεί σημαντικό διεθνή εταίρο της», σύμφωνα με δήλωση του επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο.

«Όντως, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη», είπε ο κ. Νεστερένκο και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι και παραμένει, όχι μόνο παραδοσιακά, φιλική προς τη Ρωσία χώρα, αλλά και βασικός διεθνής εταίρος της, μεταξύ άλλων, και στον εμπορικό – οικονομικό τομέα».

Η Φινλανδία είναι ανοικτή σε μια βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. «Εξαρχής η θέση της Φινλανδίας ήταν ότι πρέπει να εξεταστεί μια χρηματοδότηση του ΔΝΤ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του φινλανδικού υπουργείου Οικονομικών.

«Η προϋπόθεση της Φινλανδίας για να βοηθήσει την Ελλάδα είναι να είναι η βοήθεια διμερής, δηλαδή κάθε χώρα να αποφασίσει για τον εαυτό της αν θα βοηθήσει την Ελλάδα”, και να είναι “εθελοντική», υπογράμμισε.

Υπέρ της ιδέας μιας βοήθειας από το ΔΝΤ η Ολλανδία

Υπέρ της ιδέας μιας χρηματοπιστωτικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα τάχθηκε η Ολλανδία, σημειώνοντας όμως ότι δεν θα είναι αρκετή, σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ.

«Απλώς ο ρόλος του ΔΝΤ δεν θα αρκέσει», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι «οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται για φέτος σε περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ».

«Αν η βοήθεια του ΔΝΤ δεν είναι επαρκής, μια παράλληλη λύση πρέπει να προκύψει από την (ευρωπαϊκή) περιοχή, για τον οποίο θα υπάρχει πάντα δυνατότητα προσφυγής στις ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε ο ντε Γιάγκερ.

«Η Ελλάδα είναι η ίδια υπεύθυνη γι’ αυτό που συνέβη και πρέπει να σηκώσει τα μανίκια, όμως πρέπει να εμποδίσουμε να επεκταθεί προς την Ολλανδία η ελληνική πυρκαγιά», κατέληξε.

Πρόταση για στάση πληρωμών

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια, έκανε ο Τίλο Σαράτσιν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, ο οποίος υποστήριξε πως αν η χώρα δεν μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών.

«Δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα για τη διόρθωση των δημοσιονομικών της προβλημάτων μέσα στα προσεχή έτη», δήλωσε ο Σαράτσιν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten.