Προκειμένου να διαπιστωθεί αν η ΔΕΗ έκανε παράνομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) παρέπεμψε την επιχείρηση ηλεκτροδότησης της χώρας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ads

Η ΡΑΕ, η οποία επιπλέον διαπιστώνει ενδείξεις για παράβαση των νόμων για τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή, προέβη στην παραπομπή της ΔΕΗ μετά από καταγγελία που της υπέβαλε τον Δεκέμβριο του 2010 η εταιρία Aegean Power, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως εναλλακτικός προμηθευτής, δηλαδή ανταγωνιστής της ΔΕΗ.

Βάση για την καταγγελία υπήρξαν οι επιστολές, που έστειλε η ΔΕΗ τον Νοέμβριο του 2010 (παραμονές της ανακοίνωσης των νέων τιμολογίων της που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2011) στους πελάτες της Aegean.

Σύμφωνα με την ΡΑΕ, η δραστηριότητα της ΔΕΗ «δημιουργεί εύλογα ερωτήματα» και «υπάρχουν ενδείξεις για την παράβαση κανόνων δικαίου από την πρακτική που ακολουθεί η ΔΕΗ». Τονίζεται, ωστόσο, ότι για τις καταγγελόμενες παραβάσεις των νόμων για τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή αποκλειστικά αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

Ads

Με την απόφασή της η ΡΑΕ απευθύνει σύσταση στη ΔΕΗ να απόσχει από κάθε δραστηριότητα, που παραβιάζει τη νομοθεσία και απειλεί, σε περίπτωση επανάληψης παρόμοιας συμπεριφοράς με επιβολή διοικητικών κυρώσεων.