Οι παραβάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν όπως φαίνεται καθημερινό φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία. Ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, διαφαίνεται στον ορίζοντα και σχετίζεται με τα δικαιώματα των αυτιστικών ατόμων της χώρας μας, με τους φορείς προστασίας τους να διαμαρτύρονται για τις συνθήκες που επικρατούν.

Ads

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ, με επιστολή που έστειλε στην υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στις παραμονές του 2010, προσπαθεί να τονίσει και υπενθυμίζει για ακόμη μια φορά μερικά από τα πολλά δικαιώματα που παραβιάζονται.

Για παράδειγμα, στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει παντελής έλλειψη σοβαρών και οργανωμένων υποδομών στήριξης για τη φροντίδα των αυτιστικών ατόμων. Για το λόγο αυτό το παράρτημα της ΕΕΠΑΑ βορείου Ελλάδος προσπάθησε να βοηθήσει την κατάσταση, παίρνοντας την πρωτοβουλία να σχεδιάσει Κέντρο Ημέρας για να ανακουφίσει τις πιεστικές ανάγκες των ατόμων αυτών. Η Εταιρεία είχε στο πλευρό της την Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας (ΤΕΨΥ) παιδιών και εφήβων στη Θεσσαλονίκη. Παρόλα αυτά, το Κέντρο Ημέρας τελεί εν αναμονή χορήγησης επίσημης άδειας ιδρύσεώς του.

Η κατάσταση είναι πλέον τριτοκοσμική, καθώς στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Υποστήριξης αυτιστικών ατόμων, οι ελλείψεις ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Παρόλο που η ΕΕΠΑΑ ήδη από τον Ιούλιο του 2006 έχει πληρώσει για την ανέγερση του Κέντρου Υποστήριξης, το θέμα έχει παραμείνει στο σκοτάδι.

Ads

Για τον λόγο αυτό, το θέμα πλέον βρίσκεται στα χέρια της νέας υπουργού. Όμως εκτός από τους υπουργούς που αναμένεται να βοηθήσουν, περιμένουν οι οργανώσεις από τον ΟΠΑΠ να δώσει λύση στο πρόβλημα μετακίνησης των αυτιστικών ατόμων στο Γέρακα Αττικής από και προς το Κέντρο Ημέρας «Σείριος». Από τους 22 αυτιστικούς ενήλικους που εξυπηρετεί το Κέντρο, μόλις 7 καταφέρνουν και έχουν πρόσβαση. Στην Ελλάδα του 2010, όπως φαίνεται ακόμη και καίρια ζητήματα παραμένουν στην αδράνεια, καθώς το αίτημα προς τον ΟΠΑΠ για τη χρηματοδότηση λεωφορείου εκκρεμεί από το Μάιο.

Πηγή: Ελευθεροτυπία