Πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν περίπου 1.500 διαδηλωτές, σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους της Χαλκιδικής που αντιδρούν στην επένδυση εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. Προηγήθηκε στις 18:00 το απόγευμα συγκέντρωση στα Προπύλαια. Του Νίκου Μίχου

Ads

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια, κατευθύνθηκε στην Ομόνοια και κατέληξε μέσω της οδού Σταδίου στο Σύνταγμα. Διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας.
 
image

Από το ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε κανείς να εντοπίσει τους βουλευτές Δημήτρη Τσουκαλά, Κατερίνα Ιγγλέζη, Βασιλική Κατριβάνου, Δημήτρη Διαμαντόπουλο και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
 
Η Κατερίνα Ιγγλέζη, μιλώντας στο tvxs.gr, δήλωσε ότι «η σημερινή πορεία είναι ακόμη ένα μήνυμα για τον Αντώνη Σαμαρά και τον Νίκο Δένδια, ύστερα από την μεγάλη πορεία της Θεσσαλονίκης», ενώ δυο μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης Αττικής στην Χαλκιδική αναφέρουν τους λόγους για τους οποίους εναντιώνονται στην δημιουργία ορυχείων στις Σκουριές.

[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=FvR2AYPkICc]
 
Τα συνθήματα που ακούγονταν ήταν ενάντια στη βία και την καταστολή της αστυνομίας, όπως αυτή πραγματοποιήθηκε στην Ιερισσό την προηγούμενη εβδομάδα. Άλλα συνθήματα ανέφεραν ότι πρόκειται για λεηλασία της φύσης, που μόνο «με αγώνα για τη γη και την ελευθερία μπορεί να αποτραπεί». Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που φώναζαν ότι «δεν θέλουμε έναν τάφο από χρυσό».
 
image

Ads

Ανάμεσα στα μπλοκ της πορείας διέκρινε κανείς εκείνα της Επιτροπής Αλληλεγγύης Αττικής στην Χαλκιδική, του αντιεξουσιαστικού χώρου, του ΚΚΕ(μ-λ), του ΕΠΑΜ, της Σπίθας, του κινήματος «Δεν πληρώνω».
 
Την αλληλεγγύη τους στους κατοίκους των Σκουριών έδειξαν και οι κάτοικοι της Κερατέας.
 
image
 
«Η αλληλεγγύη είναι η δύναμη των λαών», αναφέρει στο tvxs.gr μια διαδηλώτρια από την Κερατέα.
  
Περπατώντας ανάμεσα στους διαδηλωτές άκουγε κανείς τον προβληματισμό τους γύρω από την εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική. Όπως έλεγαν οι ίδιοι, «σε βάθος χρόνου θα καταστρέψει ανθρώπινες ζωές, τη στιγμή που δεν αποτελεί ούτε επένδυση αφού το κράτος έχει παραιτηθεί εκ των προτέρων από τα όποια έσοδα».
 
Στην πορεία συμμετείχαν και οι εκπαιδευτικοί.
 
image
 
Ένας εξ’ αυτών ανέφερε στο tvxs.gr ότι «το πρόβλημα των Σκουριών τοποθετείται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο περικοπών μισθών, ελέγχων και καταστολής. Για αυτό είμαστε εμείς εδώ. Εμάς, για παράδειγμα, δεν μας προσλαμβάνουν πια, αλλά μας χρησιμοποιούν σαν αναλώσιμους σε μερικό χρόνο εργασίας. Τα πηγαίνουν όλα όπως θέλουν, με ένα ‘βελούδινο’ τρόπο. Σε λίγο θα μας ζητήσουν να διαλέξουμε και το χρώμα του βελούδου».

image

Η λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής συζητήθηκε την Τρίτη εκτενώς στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι όλων των ενδιαφερόμενων μερών και φορέων κατέθεσαν τις απόψεις τους. Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, αποδοκιμάστηκε από μερίδα παρευρισκομένων ιδιαίτερα όταν έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια.
 
Έξω από το δημαρχείο είχαν συγκεντρωθεί άτομα που αντιδρούν στις εξορύξεις και εργαζόμενοι στα μεταλλεία που διαδήλωναν υπέρ της επένδυσης.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος των Ανεξαρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, θα επισκεφθεί τις Σκουριές και την Ιερισσό, όπου και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των κατοίκων στις πέντε το απόγευμα.

Πανθρακικό συλλαλητήριο κατά της λειτουργίας μεταλλείου χρυσού στη Θράκη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Κομοτηνή.
 
Από την Αλεξανδρούπολη, όπου βρέθηκε σήμερα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στα μεταλλεία χρυσού, σημείωσε ότι στις ανεπτυγμένες χώρες δεν γίνονται τέτοιου είδους επενδύσεις. «Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία», τόνισε συμπληρώνοντας ότι και οι κάτοικοι έχουν δικαίωμα στη ζωή και στην οικολογική διατήρηση του τόπου τους.