Στο πλευρό των 2.656 απολυμένων της ΕΡΤ βρίσκονται αυτή την ώρα πάνω από 10.000 άνθρωποι που έχουν κατακλύσει το Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Σωματεία, οργανώσεις, κομματικές παρατάξεις και απλοί πολίτες φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Κινητοποιήσεις και σε περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ σε δεκάδες άλλες πόλεις της Ελλάδας. Παρακολουθείστε ζωντανά από το tvxs.gr το πρόγραμμα που μεταδίδουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ

Ads

Το tvxs.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

15:10 – Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, στην πλατεία Πετρινού από το ΠΑΜΕ και στην πλατεία Αγίου Βασιλείου από το Εργατικό Κέντρο και την ΑΔΕΔΥ Αρκαδίας, με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Τρίπολη κι ακολούθησε κοινή πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη στις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Τρίπολης. 

15:02 Στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα της ΕΡΤ με διαδικασία «κατεπείγοντος»: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ασχοληθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με το θέμα της ΕΡΤ μετά την επιστολή – καταγγελία της AIPS EUROPE (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αθλητικών Συντακτών) που ζήτησε να εξετασθεί το θέμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ.
 
Η αντίδραση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς ήταν άμεση. Η επιστολή – καταγγελία πήρε αριθμό πρωτοκόλλου (866/13) και θα εξεταστεί αμέσως από τις υπηρεσίες. Την απάντηση αυτή εκ μέρους του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέστειλε ο κ. Λέβε, επικεφαλής της γραμματείας του προέδρου.

Ads

14:53 – Παρεμβάσεις «μηχανισμών της κυβέρνησης» εναντίον του σταθμού «902» καταγγέλλει το ΚΚΕ. Σύμφωνα με τον Περισσό, «η DIGEA έκοψε στον αέρα το δελτίο ειδήσεων του ‘902’ που αναφερόταν στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση».
 
14:33 – Γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσουν στις 16.00 οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ για να εξετάσουν τις μελλοντικές κινήσεις τους. Συνεδριάζει και το Διασωματειακό των Ενώσεων του Τύπου για την περαιτέρω στάση τους όσον αφορά την απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο.
 
14:27 – Αποχώρησε το ΠΑΜΕ από το χώρο της συγκέντρωσης στο Ραδιομέγαρο, ενώ νωρίτερα αποδοκιμάστηκε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ όταν απηύθυνε με τη σειρά του μήνυμα στο συγκεντρωμένο πλήθος.

14:12 – Στη Βουλή διαβιβάστηκε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών για το μισθολογικό καθεστώς στην ΕΡΤ. Το έγγραφο αναρτήθηκε χθες βράδυ στη βάση ηλεκτρονικών δεδομένων της Βουλής. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν έπειτα από ερώτηση των ανεξάρτητων βουλευτών Γιάννη Κουράκου και Νίκου Σταυρογιάννη. 

14:10 – Παρεμβολές στην ψηφιακή επίγεια συχνότητα 48, από όπου εξέπεμπαν το απεργιακό τους πρόγραμμα οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, καταγγέλλουν τεχνικοί της. Τη συχνότητα είχε παραχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU). Εδώ το πρόγραμμα της ΕΡΤ μέσω EBU

14:07 Βενιζέλος στη Βουλή: «Έχουμε κάνει πολλά λάθη επί της θητείας μας, αλλά είναι αστείο να δεχτούμε παρεμβάσεις στο δελτίο της κρατικής τηλεόρασης. Είναι αίτημα και ανάγκη να έχουμε μία απογαλακτισμένη από το κομματικό συμφέρον ΕΡΤ. Αλλά είναι σαφής η θέση μας. Είμαστε υπέρ της αναδιαμόρφωσης της ΕΡΤ, αλλά το μαύρισμα της οθόνης μάς βρίσκει αντίθετους. Συνταυτιζόμαστε με το φρόνημα του λαού Μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές χρειαζόμαστε, ενάντια στις αδράνειες και τα βολέματα, αλλά για την ισοδύναμη θέση μας στην Ευρώπη με βαθιές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, δεν γίνεται με εντυπωσιακές κινήσεις καταδρομικού χαρακτήρα, αλλά με διάλογο και σεβασμό στη δημοκρατία και τους θεσμούς».
 
14:05 – Την αντίθεσή του με το κλείσιμο της ΕΡΤ εκφράσει με επιστολή του προς τον Αντώνη Σαμαρά ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας.

13:56 – Συμπαιγνία και στημένο παιχνίδι των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης κατήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δηλώσεις του κατά τη συγκέντρωση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τους Κουβέλη και Σαμαρά ότι «ως δεκανίκια» κρύβονται πίσω από τις λέξεις. «Δήθεν καταγγέλλουν αλλά συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση γιατί φοβούνται περισσότερο από τον κ. Σαμαρά τις κάλπες». Σημείωσε πάντως ότι η προοπτική της δημοκρατικής διεξόδου δεν είναι «απειλή αλλά ευλογία» για το λαό. Η «πράξη φίμωσης» της δημόσιας τηλεόρασης θα είναι «η αρχή του τέλους της βαρβαρότητας για το λαό μας» κατέληξε. 

[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=r2EaVUGkzMk]

13:54 – Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν να περάσει το κλείσιμο της ΕΡΤ διατράνωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που πήραν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο της ΕΤ3, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
 
Στον χώρο έξω από το κτίριο της ΕΤ3 έφτασε και το μπλόκο του ΠΑΜΕ που είχε κάνει ξεχωριστή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου. Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αντικυβερνητικά συνθήματα.
 

 
Οι εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση παραμένουν στους χώρους εργασίας τους και μεταδίδουν ενημερωτικές εκπομπές μέσω της ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (ΕΒU), ραδιοφωνικών σταθμών και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορούν.
 
Για τις 17:30 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το κτίριο της ΕΤ3 και θα ακολουθήσει συναυλία.

13:29 – Εκτός λειτουργία βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα και η επίσημη ιστοσελίδα της ΕΡΤ 

image

13:28 – Λαοθάλασσα έξω από το Ραδιομέγαρο


Βίντεο: Βασίλης Νούσης

13:25Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα τεθεί το θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ, με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Συγκεκριμένα μετά από παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL), Γκάμπι Ζίμερ, πρότεινε -και αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- την εγγραφή του θέματος για το κλείσιμο της ΕΡΤ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τον ερχόμενο Ιούλιο.

13:21 – Την επίσπευση των διαδικασιών αναφορικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβαν τα κόμματα για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αναμένεται να ζητήσουν τα κόμματα κατά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλή.
 
Οι δύο ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, έχουν καταθέσει κοινή πρόταση νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προχώρησαν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες, με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή.

13:12 – Ο Αντώνης Σαμαράς επέδειξε πολιτικό θάρρος με την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία της ΕΡΤ, γράφει ο ειδικός σε θέματα Μέσων Ενημέρωσης συντάκτης της Handelsblatt, Hans-Peter Siebenhaar, σε σχετικό άρθρο του στη σημερινή έντυπη έκδοση της εφημερίδας  υπό τον τίτλο «Όλα από την αρχή». Σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ, στο άρθρο η ενέργεια του πρωθυπουργού για την αναστολή λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης χαρακτηρίζεται λογική, δεδομένου ότι η ΕΡΤ δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει από μόνη της την «κάθαρση» και έτσι το κλείσιμο της ήταν η μόνη δυνατότητα που είχε η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό. 

13:09 – Δεν υπήρχε άλλος τρόπος για την ΕΡΤ, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στους ανταποκριτές ξένου Τύπου, γιατί αν ανακοινώναμε ότι θα το κάνουμε σε διάστημα τριών μηνών, για τρεις μήνες η ΕΡΤ θα απεργούσε. «Όταν είσαι υποχρεωμένος να ανοικοδομήσεις εκ θεμελίων μία επιχείρηση, οφείλεις να την κλείσεις», απάντησε ο κ. Κεδίκογλου στις ερωτήσεις των ανταποκριτών ξένων ΜΜΕ για την επιλογή της κυβέρνησης και πρόσθεσε:
 
«Είναι προσωρινή αναστολή λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης. Σας καλώ να δείτε πως λειτουργούν τα πράγματα και να συγκρίνετε με αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε. Και μετά να μου πείτε αν αυτό που υπήρχε ήταν καλύτερο από εκείνο που προτείνουμε για το μέλλον».
 
Ερωτηθείς για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «τα πάντα θα περάσουν από τη Βουλή» και ότι «όλα είναι σύμφωνα με το γράμμα του νόμου».
 
Στην ερώτηση τέλος, εάν απειλείται η κυβερνητική συνοχή, ο κ. Κεδίκογλου απάντησε: «Μπορεί να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, αλλά είναι κοινός ο στόχος. Πιστεύουμε ότι στη διάρκεια των διαβουλεύσεων για τον νόμο για το νέο φορέα θα βρούμε κοινή γλώσσα. Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν περάσει δυσκολίες, αλλά πάντα καταφέρνουμε να βρούμε κοινή γλώσσα για τους κοινούς στόχους».

13:05 – Κλειστή παραμένει η Λ. Μεσογείων και στα δύο ρεύματα, στην άνοδο από το ύψος του Νομισματοκοπείου έως τη γέφυρα του Σταυρού, και στο ρεύμα καθόδου από τον Σταυρό μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής.


Βίντεο από το naftemporiki.gr

13:03 – Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, στις 18:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευ. Βενιζέλο και Φ.Κουβέλη. Υπενθυμίζεται ότι, χθες το βράδυ, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, είχαν απευθύνει πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει άμεσα συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ΕΡΤ .

13:01 – Συνεδριάζει εκτάκτων το μεσημέρι της Πέμπτης το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, την παραπομπή για διαγραφή από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, του Σίμου Κεδίκογλου λόγω αντιδημοσιογραφικής και αντισυναδελφικής συμπεριφοράς. 

13:00 – Ξεκινά αυτή την ώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων της ΕΡΑ Ηρακλείου,  μηχανοκίνητη πορεία από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Ηρακλείου με στάση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για την επίδοση ψηφίσματος των εργαζομένων της ΕΡΤ στην Κρήτη. Η πορεία θα καταλήξει ξανά στην ΕΡΑ Ηρακλείου.

12:30 – Ξεπερνούν τους 10.000 οι άνθρωποι που διαδηλώνουν κατά του κλεισίματος της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

11:53 – Το παρών στις απεργιακές συγκεντρώσεις στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ δίνει και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ την επόμενη Δευτέρα, με αφορμή τον έναν χρόνο της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

image

11:47 – Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αγίας Παρασκευής βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Αργότερα, τα μέλη του ΠΑΜΕ θα κατευθυνθούν προς το ραδιομέγαρο.


Βίντεο από το naftemporiki.gr

 

11:12 – Στο νοσοκομείο κατέληξε εργαζόμενη της ΕΡΑ Πάτρας, καθώς η είδηση για το ξαφνικό «λουκέτο» στην ΕΡΤ σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες που γίνονται τις τελευταίες τρεις ημέρες στο κέντρο της πόλης,  κλόνισαν την υγεία της. Αυτό ανέφερε το πρωί της Πέμπτης δημοσιογράφος της ΕΡΑ Πάτρας, στη διάρκεια της μαραθώνιας εκπομπής που ξεκίνησε την Τρίτη. 

Ποιοι απεργούν

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας σήμερα Πέμπτη αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση 2.656 εργαζομένων. «Θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά και να δηλώσουμε ότι είναι απαράδεκτες αυτές οι μέθοδοι συρρίκνωσης και διάλυσης του δημόσιου τομέα που έχει απαιτήσει η τρόικα», δήλωσε στο Reuters ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος.
 
Στην απεργία συμμετέχουν η ΠΟΕ-ΔΟΥ, οι γιατροί του ΕΣΥ, κατόπιν απόφασης της ΟΕΝΓΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ και η ΟΤΟΕ. Με δίωρη στάση εργασίας από τις 15:00 έως τις 17:00 θα συμμετάσχει η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας.

Απεργούν ακόμη: η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στο υπουργείο Γεωργίας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. 
 
Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης. Οι εργαζόμενοι στα έντυπα μέσα θα απεργήσουν από τις στις 06:00. της Πέμπτης ενώ τα Διοικητικά Συμβούλια της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΣΠΕΡΤ και της ΠΟΕΠΤΥΜ αποφάσισαν διαρκή απεργιακή κινητοποίηση των δημοσιογράφων, των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
 
Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα μπορούν να μεταδίδουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο ολιγόλεπτων ειδησεογραφικών δελτίων. Από την απεργία εξαιρούνται τα ραδιοτηλεοπτικά και ιντερνετικά μέσα, τα οποία αναμεταδίδουν το απεργιακό πρόγραμμα των εργαζομένων στην ΕΡΤ.
 
Πώς κινούνται τα μέσα μεταφοράς
 
Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ όλο το 24ωρο, ενώ κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί σε ΟΣΕ και Προαστιακό.
 
Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ θα κινούνται κανονικά μετά τις 09:00 το πρωί. Επίσης, οι συρμοί του Μετρό δεν θα κινούνται στο τμήμα Πλακεντίας-Αεροδρόμιο της γραμμής 3.
 
Παράλληλα, αεροπορικά δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού πρόκειται να τροποποιηθούν την Πέμπτη από την Olympic Air και την Aegean λόγω της συμμετοχής της ΟΣΥΠΑ και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.
Tweets about “#ert”

Tweets about “#occupyert”