Σε αναθεώρηση, επί τα χείρω, του ελληνικού ελλείμματος για το 2009, το οποίο σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού «έκλεισε» στο 13,8% του ΑΕΠ, αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία περιμένει την τελική αξιολόγηση της Εurostat.

Ads

Η κυβέρνηση από την πλευρά της χαρακτηρίζει κόκκινη γραμμή τη διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2011 στα 16,2 δισ. ευρώ και αποσαφηνίζει πως ανεξαρτήτως των αλλαγών που θα υπάρξουν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου στα δημοσιονομικά στοιχεία από τους ελέγχους της Eurostat, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί.

«Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα» ακόμη και εάν αναθεωρηθεί το έλλειμμα

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στο προϋπολογισμό, ακόμη και αν υπάρξει ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από τη Eurostat, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Υπογράμμισε επιπλέον ότι όποιο κι αν είναι το εύρος της αναθεώρησης θα έχει μικρές επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010 και των επόμενων ετών.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς αν το έλλειμμα του 2009 θα «κλείσει» τελικά στο 15%, απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας ότι θα περιμένει τα τελικά στοιχεία της Eurostat.

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως την «χειρότερη της τελευταίας 30ετίας» και έκανε λόγο για «παγκόσμιο ρεκόρ οικονομικής αναποτελεσματικότητας».

«Σαμαράς ίσον Καραμανλής» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι μέσα στην απόγνωσή του λέει παραμύθια στους πολίτες.

Πλασκοβίτης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του ελλείμματος

Νωρίτερα ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης. Ο κ. Πλασκοβίτης είπε ότι το υπουργείο είναι σε συνεννόηση με στελέχη της Eurostat, αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης του. Ο γενικός γραμματέας είπε ότι μέσα στο 2010 από άποψη θέσπισης μέτρων «ότι μπορούσαμε να κάνουμε το κάναμε», με τελευταίο βήμα την περαίωση, προσθέτοντας ότι το 2010 θα κλείσει εντείνοντας την προσπάθεια με τις ισχύουσες διατάξεις.

Για το 2011 είπε ότι υπάρχει «μαξιλάρι» αφού ο προϋπολογισμός βάζει τον πήχη στο 7% του ΑΕΠ έναντι στόχου του Μνημονίου 7,6% και πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. «Είμαστε σε γενική ετοιμότητα για πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί” συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο σημερινός Τύπος, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο, καθώς σε αυτό θα αποτυπωθούν «κρυφά ελλείμματα» των ΔΕΚΟ και άλλες πράξεις (swaps) που μετέθεταν στο μέλλον την εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου. Το έλλειμμα μπορεί να επιβαρυνθεί κατά μία ολόκληρη μονάδα του ΑΕΠ και να απαιτηθεί αναθεώρηση των υπολογισμών για το 2010, που επίσης κλείνει με δυσκολία λόγω της κατάπτωσης εγγυήσεων του Δημοσίου για δάνεια που έχουν πάρει οι ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, αστικές συγκοινωνίες κ.ά.), αλλά και των στόχων του 2011.

Το ενδεχόμενο αυτό απασχολεί το οικονομικό επιτελείο, καθώς το 2009 αποτελεί «έτος βάσης» για ολόκληρο το πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία και η αναθεώρηση θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Αφού ξεκαθαρίσουν τα στοιχεία του παρελθόντος και υποβληθούν και οι παρατηρήσεις από τους βουλευτές και τα κόμματα της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο προϋπολογισμός θα πάρει την τελική του μορφή.

Στη συνέχεια, αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, αναμένεται να περάσει κι από την έγκριση της τρόικας που θα έρθει στην Αθήνα για τον τρίτο κατά σειρά έλεγχο της οικονομίας μετά την υπογραφή του Μνημονίου.

«Έκρηξη» του κρατικού χρέους

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στο Κοινοβούλιο, προβλέπεται έκρηξη του δημόσιου χρέους στο 142.2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, από το 132.7% που βρίσκεται φέτος. Σε απόλυτα μεγέθη, το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα ανέλθει στα 330,130 δισ. ευρώ, από 313,290 δισ. ευρώ φέτος, ενώ, αν προστεθεί και το ενδοκυβερνητικό χρέος, αγγίζει το 154% του ΑΕΠ ή τα 357,5 δισ. ευρώ.

Για την εξυπηρέτηση του χρέους, το Δηµόσιο θα καταβάλει τόκους και χρεολύσια ύψους 43,425 δισ. ευρώ, ενώ για µισθούς, συντάξεις, ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία θα καταβάλει 36,553 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες για τόκους θα ανέλθουν στα 15,8 δισ. ευρώ (6,8% του ΑΕΠ), από 13,2 δισ. ευρώ ή 5,6% του ΑΕΠ φέτος.

Οι δανειακές ανάγκες το 2011 θα καλυφθούν κατά κύριο λόγο μέσω των δόσεων του μηχανισμού στήριξης, που θα φτάσουν συνολικά στα 40 δισ. ευρώ, αν η χώρα περάσει με επιτυχία όλες τις «εξετάσεις» της τρόικας (ΕΕ- ΕΚΤΔΝΤ). Αναμένονται 15 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2011, 12 δισ. ευρώ τον Μάιο, 8 δισ. τον Αύγουστο και 5 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2011. Το κόστος δανεισμού από τον μηχανισμό, εκφραζόμενο ως περιθώριο πάνω από τα αντίστοιχης διάρκειας ευρωπαϊκά επιτόκια, κυμαίνεται από 3% 4%.

Διαπραγματεύσεις με Κομισιόν για το ΦΠΑ

Αναφορικά με το ΦΠΑ, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την μετακύλιση ορισμένων βασικών ειδών στο χαμηλότερο συντελεστή, ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6-6,5% από το νέο έτος. Το πράσινο φως αναμένεται να δοθεί το Νοέμβριο, ώστε να περιληφθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώνεται η στελέχωση των εισπρακτικών υπηρεσιών. Την προηγούμενη εβδομάδα τοποθετήθηκαν 130 διευθυντές ΔΟΥ, ενώ αυτή την εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις διευθυντών στις 20 εφορίες της Αττικής που παραμένουν ακέφαλες. Το νομοσχέδιο για τον ανασχηματισμό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αναμένεται να κατατεθεί το Νοέμβριο.

Νέες αλλαγές κάθε χρόνο στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Με βάση την πορεία της κτηματαγοράς θα καθορίζονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, σύμφωνα με το νέο σύστημα που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Οι τιμές θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, ανάλογα με το αν η αγορά θα ακολουθεί ανοδική ή πτωτική πορεία.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, ο στόχος του νέου συστήματος είναι η σταδιακή διερεύνηση, ώστε να πιάσει όλες εκείνες τις περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός ρυθμιστικού σχεδίου. Η αρχή θα γίνει από τα ακίνητα των τουριστικών περιοχών που μέχρι τώρα κατέβαλαν χαμηλούς φόρους.


Διαβάστε επίσης: