Με σκληρή κριτική υποδέχτηκαν το προσχέδιο του προϋπολογισμού τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ads

Ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτήρισε το προσχέδιο οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο. «Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται, όπως και ο πρώτος της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πολύ γρήγορα να αναθεωρηθεί, και πάλι επί το δυσμενέστερο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις» εκτίμησε.

Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ υποστήριξε ότι οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού για φως στην άκρη του τούνελ είναι ψευδέστατες. “Το προσχέδιο προϋπολογισμού αποδεικνύει ότι τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τελειωμό”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Κάποια στιγμή η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι όσο αφαιρεί κεφάλαια από την αγορά με πρόσθετους φόρους, τόσο θα βαθαίνει η ύφεση και τα ολέθριά της παρελκόμενα» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΛΑΟΣ. «Αρμενίζουν προς τα βράχια» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Ads

Την εκτίμηση ότι η αύξηση του ΦΠΑ για μια σειρά προϊόντων και η εξίσωση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα δοκιμάσουν ακόμα περισσότερο τις αντοχές της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, εκφράζει ο ΣΥΝ διά του εκπροσώπου Τύπου κ. Π. Σκουρλέτη.

«Ο φετινός προϋπολογισμός, κινούμενος στις συντεταγμένες του μνημονίου, εξοντώνει τους οικονομικά αδύνατους και περιθωριοποιεί μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να απεμπλακούμε από το μνημόνιο της χρεοκοπίας», επισημαίνει.

«Η κυβέρνηση με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2011 που κατέθεσε, όχι μόνο εφαρμόζει αλλά και υπερακοντίζει σε ένα αβυσσαλέο αντικοινωνικό προσανατολισμό το Μνημόνιο» δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Το κυβερνητικό προσχέδιο προϋπολογισμού χαρακτηρίζεται από έλλειψη ειλικρίνειας. Δεν έχει ορίζοντα το 2011, αλλά τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης θα γίνουν γνωστές αργότερα» τονίζει σε ανακοίνωση της η Δράση του Στέφανου Μάνου, επισημαίνοντας δυο ουσιώδεις αντιφάσεις «η εξοντωτική φορολογία της ακίνητης περιουσίας είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την εξαγγελλόμενη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και η για τρίτο χρόνο επιβολή “έκτακτης” εισφοράς στα συνολικά κέρδη των επιχειρήσεων είναι βέβαιο ότι θα τις εξωθήσει να μεταναστεύσουν εκτός Ελλάδας».

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση» σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κώστας Μίχαλος.

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο νέος προϋπολογισμός, όπως περιγράφεται στο προσχέδιο, αποτελεί μια νέα καταιγίδα φόρων και έκτακτων εισφορών. {…} Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προδιαγράφει μια νέα χρονιά λιτότητας και ύφεσης, στηρίζοντας την άντληση εσόδων μόνο από έμμεσους φόρους και έκτακτες εισφορές και την περικοπή δαπανών κυρίως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» επισήμανε.

Φοροεισπρακτικό κι όχι αναπτυξιακό χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό και ο πρόεδρος της ΕΒΕΠ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης.

«Τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι για μια ακόμη φορά η οικονομική πολιτική στοχεύει στην άντληση πόρων μέσου της αύξησης της φορολογίας και όχι της ανάπτυξης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κασιμάτης. «Η σχεδιαζόμενη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ για παράδειγμα έστω και για μία μονάδα θα αποτελέσει την ”ταφόπλακα” της αγοράς».