Με διευρυμένο πεδίο ερευνών θα λειτουργεί πλέον το τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αφού δεν θα ασχολείται μόνο με την εγκληματικότητα του Κυβερνοχώρου, αλλά και με θέματα όπως το λαθρεμπόριο καυσίμων και ναρκωτικών, το trafficing, τα κυκλώματα διακίνησης παράνομα εισερχόμενων μεταναστών, εκβιαστών, ακόμα και με τα κυκλώματα παράνομων συνταγογραφήσεων φαρμάκων.

Ads

Τη στελέχωσή του θα αναλάβουν, όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, από χάκερ μέχρι επιστήμονες με master στα οικονομικά, οικονομολόγοι της υγείας κ.λπ. «Σε πρώτη φάση θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ένταξη στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού και Οικονομικού Εγκλήματος τουλάχιστον 30 ιδιωτών, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν στο ενεργητικό τους μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο κυβερνοέγκλημα και να μην είναι μόνο πληροφορικάριοι […] Άλλοι 15 πολίτες επιστήμονες, που θα προσληφθούν επίσης με διαγωνισμό, θα πρέπει να έχουν κάνει οικονομικές σπουδές με μεταπτυχιακούς τίτλους» σημειώνει η εφημερίδα. Συνολικά, στο τμήμα θα απασχολούνται περίπου 150 άτομα.

Επτά από τους τομείς που θα ιδρυθούν και θα λειτουργούν στη νέα υποδιεύθυνση είναι οι ακόλουθοι: Τμήμα Καταπολέμησης της Παιδικής Πορνογραφίας, Τμήμα Διερεύνησης Ηλεκτρονικών Απατών, Τμήμα Ασφαλείας Τηλεπικοινωνιών, Τμήμα Εργαστηρίων (το οποίο θα ασχολείται με τις πάνω από 1.000 υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν «ηλεκτρονικά» πειστήρια αλλά έχουν «βαλτώσει»), Τμήμα Προσωπικού, Τμήμα Αντιμετώπισης διείσδυσης σε υπολογιστικά συστήματα (κράκινγκ) και Τμήμα Καταπολέμησης Πειρατειών στα λογισμικά συστήματα.

Ας σημειωθεί ότι η λειτουργία της υπηρεσίας παραπέμπει στα πρότυπα της αμερικανικής DIA (Defense Intelligence Agency), μιας υπηρεσίας που ιδρύθηκε το 1961 για τη συγκέντρωση και διαχείριση στρατιωτικών πληροφοριών, στην οποία εργάζονται πάνω από 16.500 στρατιωτικοί και πολίτες.

Ads

Πηγή: Έθνος της Κυριακής