«Το κρίσιμο διακύβευμα των εκλογών δεν είναι το μνημόνιο», υποστήριξε, σε συνέντευξή στον ρ/σ Real, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real. Εν τω μεταξύ στον απόηχο των ανακοινώσεων των υποψηφιοτήτων από το ΠΑΣΟΚ και εν αναμονή του ανασχηματισμού , ο πόλεμος δηλώσεων συνεχίζεται.

Ads

«Υπάρχουν διχογνωμίες κατά πόσον το Μνημόνιο είναι ωφέλιμο ή όχι για τη χώρα, αλλά το κρίσιμο διακύβευμα στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι το μνημόνιο. Όποιος κάνει σημαία του το θέμα του μνημονίου στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση της Αθήνας, βρίσκεται σε λάθος εκλογές» είπε ο Γ. Καμίνης.

Αναφερόμενος στη δημοσκοπική διαφορά που τον χωρίζει από τον Νικήτα Κακλαμάνη εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα καταφέρει να την καλύψει και σημείωσε ότι «είναι επόμενο αυτές οι δημοσκοπήσεις να δίνουν αυτή την εικόνα. Αλλά έχουμε μπροστά μας δύο μήνες».

Στον αντίποδα, ο Νικήτας Κακλαμάνης εμφανίστηκε ανοιχτός σε μία τηλεοπτική αναμέτρηση με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιώργο Καμίνη, ο οποίος από την πλευρά του δήλωσε θετικός και τόνισε πως αν υπάρξει πρόταση ασφαλώς και θα ανταποκριθεί. Εξέφρασε ωστόσο την άποψη πως θα πρέπει πρώτα να γίνει ένα με όλους τους υποψηφίους.

Ads

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή σε μία προσπάθεια να απομακρύνει το Μνημόνιο από το κεντρικό πλάνο των Περιφερειακών εκλογών. «Το διακύβευμα στις εκλογές είναι οι αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση οι αλλαγές στο επιτελικό κράτος και όχι το μνημόνιο», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, σε συνέχεια των χθεσινών του δηλώσεων, τόνισε ότι «τα μεγάλα στελέχη του κινήματος προβλέπουν ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και γι’ αυτό είπαν “όχι” στον πρωθυπουργό, ο οποίος στράφηκε σε λύσεις ανάγκης της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να συμπληρώσει τα ψηφοδέλτια».

Ο Γιώργος Πεταλωτής απαντώντας στον εκπρόσωπο της ΝΔ, δήλωσε ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο, έχει εγκλωβιστεί στη λογική μνημόνιο-αντιμνημόνιο» και επικαλέστηκε δήλωση του κ. Βάρδα, οικονομικού συμβούλου του κ. Σαμαρά, ο οποίος είπε ότι η ΝΔ θα ψήφιζε το μνημόνιο.

«Η δυστοκία στην εξεύρεση σοβαρών υποψηφιοτήτων στο ΠΑΣΟΚ τραυματίζει καίρια την εικόνα του πρωθυπουργού. Οι επιλογές δεν έγιναν με κριτήριο “ποιος είναι ο καλύτερος” αλλά “δια της εις άτοπον απαγωγής” δηλαδή ποιος δημιουργεί τις λιγότερες αντιδράσεις στο κόμμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κώστα Αϊβαλιώτης. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στο ρ/σ «ΘΕΜΑ» απέκλεισε το ενδεχόμενο να προτείνει για περιφερειάρχη Αττικής τον βουλευτή Μάκη Βορίδη, ο οποίος είχε εκφράσει εμμέσως ενδιαφέρον, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό.

Παράλληλα ο Γιώργος Καρατζαφέρης επέκρινε τον Αντώνη Σαμαρά για τις επιλογές του και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ο περιφερειάρχης Αττικής είναι ένας “μίνι” πρωθυπουργός». «Εγώ προτείνω ονόματα, που κερδίζουν. Αυτοί, ονόματα, που χάνουν», τόνισε.

Από την πλευρά της η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κάλεσε τους Δημάρχους που θα εκλεγούν να μην εφαρμόσουν τις πολιτικές του μνημονίου. «Τα τοπικά προβλήματα είναι προέκταση των γενικών. Δεν υπάρχει αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι είναι τοπικά κρατικά όργανα» δήλωσε στη ΝΕΤ.

«Χθες είπαμε ότι είναι για τα πανηγύρια. Εκεί πρέπει να τους στείλει ο λαός με την ψήφο του. Να τιμωρήσει το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τους συμμάχους τους και για την αντιλαϊκή τους πολιτική και για την κοροϊδία τους. Ο λαός μπορεί, αν το αποφασίσει, να καθορίσει αυτός τις εξελίξεις με την πάλη και την ψήφο του, με τη λαϊκή συσπείρωση σε συμπόρευση με το ΚΚΕ», δήλωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής,Θανάσης Παφίλης.

Με ανακοίνωσή τους, οι υποψήφιοι του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας, Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια Δήμαρχος Πειραιά και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, με τη Λαϊκή Συσπείρωση, κάνουν λόγο για «προκλητική αποσιώπηση» από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και ιδιαίτερα από τη δημόσια τηλεόραση των θέσεων και των δραστηριοτήτων τους.

«Το ΠΑΣΟΚ θα αποτύχει να επιστρατεύσει ψηφοφόροους και υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Γ. Καμίνη, όπως απέτυχε να επιστρατεύσει πρωτοκλασάτα στελέχη για τις περιφρειακές και δημοτικές εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας. «Είναι προφανές ότι ο κ. Παπανδρέου ψάχνει να βρει δάνεια ηθικής σε άλλους χώρους», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία είναι η αλλαγή κατεύθυνσης και στις περιφερειακές και στις δημοτικές εκλογές και αυτό το μήνυμα θα δώσουν οι πολίτες».

«Οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα βρίσκονται καθημερινά σε εκπομπές και στα δελτία ειδήσεων, πριν καν ανακοινωθεί η στήριξη τους και την αποδεχθούν. Αυτή η επιλογή παραβιάζει βάναυσα τη στοιχειώδη αντικειμενική ενημέρωση του ελληνικού λαού και βαραίνει πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Πολιτική υπέρβαση» χαρακτήρισε ο Πέτρος Τατούλης την υποστήριξη προς τον πρόσωπό του από το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ, ενώ παράλληλα έκανε άνοιγμα στους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Για υπέρβαση έκανε λόγο και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σχετικά με την στήριξη τόσο της δικής του υποψηφιότητας από το ΠΑΣΟΚ όσο και εκείνης του Γιώργου Καμίνη.

«Μετά από μήνες προσπαθειών, η δήθεν «ανεξάρτητη» παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη επέτυχε το στόχο που εξαρχής είχε θέσει: να εξασφαλίσει το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές για το Δήμο Θεσσαλονίκης, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις που προκαλούν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι πολιτικές θέσεις και η διαδρομή του επικεφαλής της», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Στέλιος Παπαθεμελής.

Ο Σάκης Τζακόπουλος, επίσης υποψήφιος Δήμαρχος στο δήμο Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι «η απόφαση που έλαβε το ΠΑΣΟΚ είναι το πρόβλημα για τον Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος πρέπει πλέον να αποδεχθεί τις δεσμεύσεις που θα του επιβάλει το κόμμα που τον υπέδειξε υποψήφιο. Από την άλλη είναι πρόβλημα και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πρέπει να αποδεχθεί τα έωλα ξενοπηδήματα τόσων χρόνων του κ. Μπουτάρη

Εν τω μεταξύ, συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο Πειραιά, ανάμεσα στους Γ. Σγουρό, υποψήφιο Περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ, τον Γιάννη Μίχα, υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Πειραιά και το νυν δήμαρχο του Πειραιά, Παναγιώτη Φασούλα, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, καθώς οι τρεις τους φαίνεται να μην έχουν τις καλύτερες σχέσεις.

Οι Σγουρός και Μίχας ανακοίνωσαν ότι θα προτείνουν για τη θέση του αντι-περιφερειάρχη Αττικής τον απερχόμενο δήμαρχο Πειραιώς, Παναγιώτη Φασούλα.