Οι χθεσινές υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ αποτελούν το πρώτο βήμα για τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό. Μάλιστα, αρκετές σημερινές εφημερίδες κάνουν λόγο πλέον για «ζήτημα ωρών». Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο που επικαλείται ο Σκάι, η ανακοίνωση του ανασχηματισμού αναμένεται να γίνει αύριο.

Ads

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με το χρόνο και το εύρος του ανασχηματισμού. Ερωτηθείς για το αν θα είναι στο νέο κυβερνητικό σχήμα όσοι αρνήθηκαν την πρόταση να είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές,ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα». «Όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα έρχονται και παρέρχονται. Το θέμα είναι ότι δεν το αντιλαμβανόμαστε όλοι μας», τόνισε σε άλλο σημείωση των δηλώσεών του.

Η επιλογή των υποψηφίων που ανακοινώθηκαν δεν ήταν μια ανώδυνη διαδικασία, καθώς είχαν προηγηθεί οι αρνήσεις υπουργών και υφυπουργών να ηγηθούν συνδυασμών στις Περιφέρειες, ενώ πολύτιμος χρόνος δαπανήθηκε χθες για να πεισθεί ο νύν νομάρχης Περαιώς, Γ. Μίχας, να δεχθεί να είναι υποψήφιος στο Δήμο και όχι στην Περιφέρεια Αττικής, όπως διεκδικούσε, αντιδρώντας στην ανάδειξη του κ. Γ. Σγουρού.

Στη λίστα των υποψηφιοτήτων που ανακοινώθηκαν χθες δεν περιλαμβάνονται μείζονες μετακινήσεις παρά μόνο τριών μελών της κυβέρνησης: οι υφυπουργοί Οικονομίας, Μάρκος Μπόλαρης και Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Απόστολος Κατσιφάρας. Πάντως, οι απόψεις διίστανται για τις προθέσεις του πρωθυπουργού ως προς τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, εάν δηλαδή θα συμπληρώσει απλώς τα κενά που προέκυψαν λόγω των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, ή θα προχωρήσει σε ευρύτερες ή και δομικές αλλαγές.

Ads

Πέρα της συμπλήρωσης των κενών και των όποιων διορθωτικών παρεμβάσεων, δεν λείπουν και εκείνοι που αναγνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν σημαντικότερες αλλαγές, προς την κατεύθυνση του καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού έργου, αλλά σε δεύτερο χρόνο, ενδεχομένως μετά τις κάλπες του Νοεμβρίου, γράφει το σημερινό Βήμα.

Η άρνηση αρκετών στελεχών να αποδεχτούν την πρόταση για κάθοδο στις εκλογές φέρνει, γράφει σήμερα το Έθνος, πιο κοντά το σενάριο για ευρείες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ το ουσιαστικότερο ζήτημα είναι η συγκρότηση ενός πολιτικού – συντονιστικού κέντρου που θα αναλάβει τη χάραξη στρατηγικής και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, εν όψει του πολύ «δύσκολου» χειμώνα.

Αρκετά άρθρα υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να κρατήσει στην κυβέρνηση την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή ή τον υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη, που αρνήθηκαν τις προτάσεις που τους έγιναν για μετακίνηση στην Αυτοδιοίκηση, αφού «πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα» πειθαρχίας, ενώ προστίθεται ότι από τον κανόνα αυτό δεν πρέπει να ξεφύγει και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, που ήταν η πρώτη που είχε αρνηθεί την πρόταση για την περιφέρεια Αττικής.

Όπως επισημαίνει το σχετικό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, οι επιλογές του κ. Παπανδρέου, πλέον είναι οι εξής: Να συμπληρώσει απλώς τις τρεις κενές θέσεις υφυπουργών και αυτών που αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι, να κάνει κανονικό ανασχηματισμό και να ανέβει στη ΔΕΘ με νέο υπουργικό σχήμα, δίνοντας και την εντύπωση ενός νέου ξεκινήματος, ή να προχωρήσει, τέλος, μια και καλή στις δομικές αλλαγές της κυβερνητικής λειτουργίας, με επίκεντρο και την ανασύνθεση του πρωθυπουργικού γραφείου, μέσω της σύστασης ενός υπουργείου για τον κυβερνητικό συντονισμό, εν είδει «υπουργείου Προεδρίας της κυβέρνησης».

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί μέχρι την Τετάρτη, οπότε και ο κ. Παπανδρέου θα ανέβει στην Βόρεια Ελλάδα, αρχικά για περιοδεία στην Κοζάνη και στη συνέχεια για τα εγκαίνια της ΔΕΘ ενώ την Παρασκευή αναμένεται να γίνει στην Θεσσαλονίκη και η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, χθες ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου εμφανίστηκε αισιόδοξος και σίγουρος για το πού πάει το «καράβι» της χώρας ενώ υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησης, λέγοντας ότι στους μήνες που πέρασαν «καταφέραμε να δώσουμε την εικόνα της αξιοπιστίας και της σίγουρης κατεύθυνσης», και υποστήριξε ότι ο λαός απαιτεί από το ΠΑΣΟΚ τη ριζική αλλαγή σε όσα τον ταλαιπώρησαν.

Διαβάστε επίσης: