Ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής οι υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ για τις 13 Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους της χώρας, διαδικασία με την οποία ολοκληρώνονται και οι εργασίες της τριήμερης συνδιάσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Σγουρός θα είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής και ο Γιώργος Καμίνης στο Δήμο Αθηναίων, ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα στηριχθεί ο Πέτρος Τατούλης. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Μάρκο Μπόλαρη, στον Δήμο Θεσσαλονίκης τον Γιάννη Μπουτάρη και στον Δήμο Πειραιά τον Γιάννης Μίχα.

Ads

Τα ονόματα ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για την επιλογή των υποψηφίων Θανάσης Τσούρας. Αναλυτικά:

Οι υποψήφιοι στις 13 Περιφέρειες

Αττικής: Γιάννης Σγουρός
Κεντρικής Μακεδονίας: Μάρκος Μπόλαρης
Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Άρης Γιαννακίδης
Δυτικής Μακεδονίας: Γιάννης Παπαϊορδανίδης
Ηπείρου: Βαγγέλης Αργύρης
Θεσσαλίας: Αποστόλης Παπατόλιας
Στερεάς Ελλάδας: Κλέαρχος Περγαντάς
Δυτικής Ελλάδας: Απόστολος Κατσιφάρας
Κρήτης: Σταύρος Αρναουτάκης
Βορείου Αιγαίου: Νάσος Γιακαλής
Νοτίου Αιγαίου: Γιάννης Μαχαιρίδης
Ιονίων Νήσων: Όπως είπε ο κ. Τσούρας, έχει επιλεγεί ακαδημαϊκός που διδάσκει στο εξωτερικό και η υποψηφιότητά του θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα πρόκειται για τον καθηγητή Ηλία Μπεριάτο.
Πελοποννήσου: Ο συνδυασμός «Νέα Πελοπόννησος» του Πέτρου Τατούλη

Οι υποψήφιοι στους μεγάλους δήμους

Δήμος Αθηναίων: Γιώργος Καμίνης
Δήμος Πειραιά: Γιάννης Μίχας
Δήμος Θεσσαλονίκης: Γιάννης Μπουτάρης
Δήμος Πατρέων: Δημήτρης Κατσικόπουλος
Δήμος Ρόδου: Στάθης Κουσουρνάς

Ads

Ο κ. Τσούρας ανέφερε ότι σε ότι αφορά το σύνολο των υποψηφιοτήτων που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί 152 ονόματα που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, άλλοι 130 που δεν τυγχάνουν της «κεντρικής» στήριξης, ενώ σε 16 δήμους είναι σε εξέλιξη τοπικές δημοσκοπήσεις. Συνολικά, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ έχει καταλήξει σε 298 δήμους, ενώ για τους υπόλοιπους 37 οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Σημειώνεται ότι περισσότερες από 6.000 υποψηφιότητας δηλώθηκαν στο ΠΑΣΟΚ για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Την ικανοποίησή του για τη στήριξη εξέφρασε ο ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Με την απόφασή του αυτή, δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί ένα ευρύ πολύχρωμο πλειοψηφικό ρεύμα από τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπουτάρης.

«Η νέα δημοτική αρχή της Αθήνας θα παραλάβει μια πόλη σε κρίση και θα κληθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αναγέννηση της αναφέρει σε ανακοίνωση του ο υποψήφιος που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στον δήμο της Αθήνας» δήλωσε, μετά την ανακοίνωση στήριξης της υποψηφιότητάς του, ο Γιώργος Καμίνης. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών έκανε λόγο για σχέδιο που θα συσπειρώσει τον κόσμο, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων και το οποίο θα είναι «διαμορφωμένο από ικανούς επιστήμονες από κοινού με φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ανθρώπους, οι οποίοι μέσα από την καθημερινή γνώση και εμπειρία τους γνωρίζουν τα πραγματικά προβλήματα της πόλης και μπορούν να προτείνουν εφαρμόσιμες λύσεις».

«Είναι ιδιαιτέρως τιμητικό να έχεις την εκτίμηση και την προτίμηση των πολιτών αλλά και του κομματικού χώρου από τον όποιο προέρχεσαι. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου και τα στελέχη που είχαν την ευθύνη των διαδικασιών» δήλωσε ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός.

Παπανδρέου: Να εκλεγούν εκείνοι που πιστεύουν στην προοπτική αλλαγής της Ελλάδας

Παίρνοντας το λόγο μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους πολίτες «με την ψήφο τους να πούνε ναι στο μέλλον, ναι σε μια δικαιότερη, καλύτερη Ελλάδα» και τόνισε πως «οι εκλογές που έρχονται δεν είναι μια συνήθης εκλογική αναμέτρηση», εξηγώντας ότι με τον «Καλλικράτη» αλλάζει η σχέση κράτους-πολίτη και γίνεται μια «επανάσταση υπέρ του πολίτη, της περιφέρειας, του αυτονόητου».

Στην τοποθέτησή του, η οποία δεν είχε προγραμματιστεί, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι μοναδική προϋπόθεση για την επίτευξη αυτής της επανάστασης, είναι «να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα να εκλεγούν εκείνοι που πιστεύουν αυτή την προοπτική της αλλαγής της Ελλάδας και της αυτοδιοίκησης, εκείνοι που και έχουν γνώση και μπορούν και πιστεύουν αυτές τις προοπτικές».

Ανέφερε ακόμη ότι παρόλο που μπορεί να διαφωνεί με ορισμένες από τις απόψεις που εξέφρασαν στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου, ταυτίζεται «με την αγωνία όλων να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα και ιδιαίτερα να προασπίσουμε τους αδύναμους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και εργαζόμενους και εκείνους που πολλές φορές πλήττονται από αυτή την κρίση χωρίς να ευθύνονται». Σημείωσε ακόμη ότι «36 χρόνια το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί τις αρχές του, αλλά αλλάζει για το καλό της Ελλάδας», ενώ άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ, σημειώνοντας πως «από την απύθμενη ανευθυνότητα της προηγούμενης κυβέρνησης φτάσαμε ως χώρα στο σημείο μηδέν».

Ως ένα πολύ σημαντικό βήμα χαρακτήρισε η Δημοκρατική Αριστερά την υποστήριξη της υπερκομματικής υποψηφιότητας του Γιώργου Καμίνη. «Οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ γύρισαν τις πλάτες στον πρωθυπουργό, αρνούμενοι να μπουν στα ψηφοδέλτια», σχολίασε η ΝΔ. Άμεση ήταν και η αντίδραση ΚΚΕ και ΣΥΝ.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν μεταλλάχθηκε»

«Καμία μετάλλαξη δεν έχει συμβεί στο ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος αλλάζει, όχι το ΠΑΣΟΚ το οποίο προσαρμόζεται στις συνθήκες και στέκεται δίπλα στο λαό, ενώ δεν είναι κόμμα ιδεολογικής καθαρότητας που μπαίνει στο περιθώριο», τόνισε κατά την ομιλία του, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κινήματος Σωκράτης Ξυνίδης, απαντώντας σε όσα στελέχη διερωτώνται αν το ΠΑΣΟΚ μεταλλάχθηκε και υπό το βάρος του μνημονίου μεταρέπεται σε φιλελεύθερο κόμμα.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Αλέξη Μητρόπουλου να μη λάβει μέρος στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου, μίλησε για «το σύντροφο που αποφάσισε να μην συμμετέχει στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου για να μην επικυρώσει πολιτικές αντιλαϊκού χαρακτήρα» και είπε συγκεκριμένα ότι αυτοί οι αφοριστικοί χαρακτηρισμοί αποτελούν ύβρη για το σώμα του ΕΣ και την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε πως στο Κίνημα ποτέ δεν κυριάρχησαν διαχωριστικές αντιλήψεις περί «ευαίσθητων» και μη, «παλαιών» και «νέων», «αριστερών» και μη, και υπογράμμισε ότι όσοι πάνε να επιβάλλουν τέτοιες αντιλήψεις θα μπουν στο περιθώριο.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Ξυνίδης σημείωσε πως «Αν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θέλουν να μιλούν για «πολιτικό μήνυμα» των εκλογών, εμείς αποδεχόμαστε το «γάντι». Δήλωσε, επίσης, εντυπωσιασμένος από εκείνα τα πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ «που κατηγορούσαν επί χρόνια τον λαϊκισμό και τώρα λαϊκίζουν οι ίδιοι», ενώ με αφορμή την κριτική που ασκήθηκε από μέλη του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και σχετικό κείμενο που κατετέθη, ο γραμματέας του ΕΣ έκανε λόγο για «αντιμνημονιακή σύγκλιση στο ΠΑΣΟΚ» και «ανεύθυνη στάση» την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει τα πράγματα.

Επίθεση Παναγιωτακόπουλου

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την ομιλία του, κάνοντας λόγο για «σοσιαλιστική φρασεολογία αλλά σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση». Ακόμα, ζήτησε να φύγουν «οι νεοφιλελεύθεροι μάγοι του οικονομικού επιτελείου», διερωτήθηκε αν συμβαδίζει η εθνική ανεξαρτησία με την παρουσία της τρόϊκας και υποστήριξε ότι η Ελλάδα επαναφέρεται σε μια σκοτεινή περίοδο με ατελείωτη φτώχεια.

«Η ΝΔ έφερε την καταστροφή ως κυβέρνηση. Συνεχίζουν ακόμα και σήμερα, αμετανόητοι, να επενδύουν στην καταστροφή. Προσκολλημένοι στον στενό παλαιοκομματισμό, δεν μπορούν να αντιληφθούν την διοικητική επανάσταση και την αναβάθμιση των τοπικών κοινωνιών που επιφέρει ο “Καλλικράτης”. Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, με σοβαρότητα και αίσθηση της ευθύνης, προχώρησαν σε επιλογές που θα υπηρετήσουν τους νέους θεσμούς, τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επανήλθε με νέα δήλωση απάντηση στον κ. Πεταλωτή, σημειώνοντας πως «Ο πολυδιαφημισμένος “Καλλικράτης” του κ. Παπανδρέου απαξιώνεται από τα ίδια τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, που αρνούνται πεισματικά να γίνουν υποψήφιοι περιφερειάρχες. Τα όσα έγιναν στο παρασκήνιο του τριήμερου Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τις υποψηφιότητες, δείχνουν πόσο χαμηλή εκτίμηση έχουν για τη δήθεν “σημαντική μεταρρύθμιση” του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης οι μεγαλοσχήμονες υπουργοί της κυβέρνησης».