Μεγάλη είναι η πτώση της θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να έχει κάνει «βουτιά» περίπου 15 βαθμών μέσα σε ένα 24ωρο. Χιονοπτώσεις και χιονόνερο σημειώνονται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στην Αττική.

Ads

Αποτέλεσμα των έντονων καιρικών φαινομένων είναι να κλείσουν οι δρόμοι στην παλαιά εθνική Θηβών, από το ύψος της Μάντρας, από την Ανατολή Πεντέλης έως το Στρατιωτικό Νοσοκομείο και από την Πάρνηθα προς το τελεφερίκ.

Επίσης ,αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα στη λεωφόρο Φυλής προς μονή Κλειστών, ενώ από το πρωϊ έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία από Αγιο Πέτρο προς Διόνυσο στην Πεντέλη όπου είχε διακοπεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη έχει απαγορευτεί ο απόπλους από πολλά λιμάνια της χώρας, όπως επίσης και στις πορθμειακές γραμμές, ενώ σε αρκετές περιοχές σημειώνεται διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Στη Σάμο οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας έχει προκληθεί πλημμύρα στην παραλιακή της λεωφόρο.

Ads

Ειδικότερα, απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων απο Πειραιά-Λαύριο και Ραφήνα,για όλους τους προορισμούς .Επίσης δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων Αγ.Κωνσταντίνο-Σποράδες,Ωρωπός -Ερέτρια, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη και Αρκίτσα-Αιδηψός. Επίσης δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των μικρών πλοίων απο Πειραιά για Σαλαμίνα και Παλούκια-Πέραμα.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια Καβάλα-Πρίνου-Κεραμωτή -Λιμένα Θάσου. Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα Ιόνια Νησιά.

Έντονα είναι τα προβλήματα και στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο οροπέδιου Λασιθίου, όπου οι περιοχές παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η χιονόπτωση στην περιοχή έχει ξεκινήσει από το πρωί. Μάλιστα, το χιόνι πλησιάζει τα 20 εκατοστά στον κάμπο του Οροπεδίου ενώ το θερμόμετρο στο Τζερμιάδω δείχνει 0 βαθμούς Κελσίου.

Κλειστός είναι ο δρόμος προς το Οροπέδιο Λασιθίου, ενώ με δυσκολία εκτελείται η κυκλοφορία προς την Αγία Βαρβάρα και τη Βιάννο.

Προβλήματα από την κακοκαιρία σημειώνονται και στα Χανιά κυρίως στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού. Κατά διαστήματα ακόμα και στην πόλη έπεσε χιονόνερο.

Λόγω των χιονοπτώσεων, έχει αποκλεισθεί το οδικό δίκτυο Ταυρωνίτης – Παλαιόχωρα, στη θέση Άναβος – Φλώρια, ο δρόμος προς το οροπέδιο του Ομαλού στο 30ο χιλιόμετρο, ο δρόμος στη θέση Πέτρα Σελί προς Ανατολικό Σέλινο, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο δρόμο προς Σφακια στο ύψος της Ίμπρου.

Τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν στην περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου του Ψηλορείτη. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ Ηρακλείου έσπευσε στην περιοχή για τον απεγκλωβισμό τους. Στο Ρέθυμνο, στην ορεινή περιοχή των Ανωγείων Μυλοποτάμου, εγκλωβίστηκαν τρεις βοσκοί, ο οποίοι λίγο πριν τις 3 απεγκλωβίστηκαν.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για σήμερα Σάββατο αναμένονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο στην Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι τοπικά έως 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 6 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Τσουχτερό είναι το κρύο και στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω πεδινές περιοχές η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 5 βαθμούς Κελσίου.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το πρωί, στην Κοζάνη και στη Φλώρινα, ο δείκτης του θερμομέτρου έδειχνε – 5 βαθμούς, ενώ -4 είχε η Πτολεμαϊδα και -1 η Δράμα.