Οδηγίες σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού ειδικών θέσεων στους νέους αιρετούς Περιφερειάρχες, απέστειλε προς τους ενδιαφερόμενους το υπουργείο Εσωτερικών, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος. Ειδικότερα, κάθε περιφερειάρχης μπορεί να προσλάβει μέχρι 4 ειδικούς συμβούλους ή επιστημονικούς ή ειδικούς συνεργάτες, ενώ κάθε Αντιπεριφερειάρχης έναν.

Ads

Εκτελεστικός Γραμματέας ορίζεται στην έδρα κάθε Περιφέρειας, ο οποίος θα προσλαμβάνεται ύστερα από δημόσια προκήρυξη που εκδίδεται από τον Περιφερειάρχη προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιότητα στο πλαίσιο της διαφάνειας. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και να κατέχουν αξιόλογη διοικητική εμπειρία. Στη διαδικασία αυτή μπορούν να συμμετέχουν και υπάλληλοι και λειτουργοί του δημοσίου τομέα όπως αυτός κάθε φορά ισχύει, καθώς επίσης και υπάλληλοι αιρετών Περιφερειών πλην των υπαλλήλων που υπηρετούν στην ίδια Περιφέρεια. Οι αρμοδιότητες του Εκτελεστικού Γραμματέα είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ενώ οι αποδοχές του είναι ίσες με τα 2/3 της αντιμισθίας του Περιφερειάρχη.

Επίσης, στους Περιφερειάρχες παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης ειδικών συμβούλων ή επιστημονικών ή ειδικών συνεργατών για την υποβοήθηση του έργου τους. Κάθε Περιφερειάρχης μπορεί να καλύψει τέσσερις θέσεις των προαναφερομένων συμβούλων και κάθε Αντιπεριφερειάρχης μία θέση.

Στις θέσεις αυτές μπορούν να προσληφθούν ιδιώτες, ύστερα από δημόσια διά του Τύπου γνωστοποίηση, για να καταστεί δυνατή στο πλαίσιο της διαφάνειας η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων και στη συνέχεια να προσλάβει τα πλέον κατάλληλα για τη θέση αυτή άτομα.

Ads

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης των θέσεων αυτών με απόσπαση από θέση του δημόσιου τομέα, ενώ σημειώνεται ότι η θητεία του διαρκεί όσο η θητεία των ανωτέρω αιρετών.

Σε περίπτωση που στις θέσεις αυτές προσληφθεί δικηγόρος αναστέλλεται η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, καθώς και για όσους έχουν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία, η άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματός τους είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση των καθηκόντων του Ειδικού Συμβούλου, του Ειδικού Συνεργάτη και του Επιστημονικού Συνεργάτη.

Ακόμη συνιστώνται δύο θέσεις δημοσιογράφων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που προσλαμβάνονται με απόφαση του Περιφερειάρχη και διάρκεια σύμβασης όσο διαρκεί η θητεία του.

Δήμοι

Για δημάρχους που είναι πρωτεύουσες νομών ή έχουν πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους προβλέπεται η πρόσληψη ιδιαίτερου γραμματέα. Πρόκειται για μετακλητό υπάλληλο και η θητεία του διαρκεί όσο η θητεία του συγκεκριμένου Δημάρχου.

Με τις ίδιες προϋποθέσεις και τις ίδιες διαδικασίες για τις Περιφέρειες, μπορούν να προσληφθούν σε δήμους Γενικοί Γραμματείς (μία θέση ανά δήμο), αλλά και ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες ή επιστημονικοί συνεργάτες, για όσο διαρκεί η θητεία του δημάρχου.