Υπό τη σκιά των έντονων αντιδράσεων εκ μέρους των εκπαιδευτικών αλλά και σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Σε λίγη ώρα διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου. Παράλληλα πραγματοποιείται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και πορεία προς τη Βουλή με πρωτοβουλία των ομοσπονδιών των καθηγητών (ΟΛΜΕ), των δασκάλων (ΔΟΕ), των πανεπιστημιακών (Συλλόγων ΔΕΠ) και των ειδικού και εργαστηριακού διδακτικoύ προσωπικoύ των ΑΕΙ (ΠΟΣΕΕΔΙΠ).

Ads

Πάντως το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ δεν φαίνεται να πείθει ούτε τους ακαδημαϊκούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς μετά τους κ.κ. Κώστα Καρτάλη, Σπύρο Βούγια, Δημήτρη Κρεμαστινό και η κυρία Λούκα Κατσέλη εξέφρασε ισχυρές ενστάσεις για την ουσία της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης.

Συγκεκριμένα η πρώην υπουργός Απασχόλησης υποστηρίζει ότι «επιχειρώντας να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα δεν πρέπει να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο… δεν πρέπει να χάσουμε το μέτρο». Η κυρία Κατσέλη επισήμανε ότι το βασικό πεδίο διαφωνιών είναι το οργανωτικό και διοικητικό μοντέλο, το οποίο σε αντίθεση με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου που το χαρακτήρισε τεχνικό θέμα η ίδια το κρίνει ως «βαθύτατα πολιτικό». Υποστήριξε δε, ότι για λόγους «συνταγματικούς και αποτελεσματικής ακαδημαϊκής λειτουργίας, αλλά πάνω από όλα για να υπάρξει στην πράξη μεγαλύτερη διαφάνεια, αξιοκρατία και απεξάρτηση από συντεχνιακές λογικές» συμφωνεί με τις τοποθετήσεις «συναδέλφων στην Βουλή και στην ακαδημαϊκή κοινότητα».

Τέλος η κυρία Κατσέλη κατέθεσε έξι βελτιωτικές προτάσεις καλώντας την κυρία Διαμαντοπούλου «να εξετάσετε έστω και αυτή την ύστατη ώρα να εξετάσετε την δυνατότητα αποδοχής τροπολογιών που θα βελτιώσουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

Ads

Επιπλέον, ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 16 του νομοσχεδίου που προβλέπει συνταξιούχοι καθηγητές να μετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα επ’ αμοιβή.

Διαφοροποίηση όμως υπήρξε και στη ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αντίθεση με το κόμμα του να χαρακτηρίζει πολύ σημαντική την κατάργηση συμμετοχής των φοιτητών στην εκλογή των πρυτάνεων. Κάλεσε δε, τόσο την υπουργό όσο και το κόμμα του να βρουν σημείο συνεννόησης και να προκύψει ένα νομοσχέδιο με την αποδοχή τουλάχιστον 3 κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Κατά τη χθεσινήχθεσινή παρέμβαση του στη Βουλή αναφορικά με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε το νόμο-πλαίσιο αποφασιστικό βήμα για την απελευθέρωση των πανεπιστημίων από τον κρατισμό και τις πελατειακές σχέσεις και κάλεσε τη ΝΔ να στηρίξει ανοικτά τη μεταρρύθμιση, όπως έπραξε ο ΛΑΟΣ. Ωστόσο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη στάση που θα κρατήσει. Ταυτόχρονα, Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στα κόμματα της Αριστεράς, που διαφωνούν ριζικά με το νομοσχέδιο, καταλογίζοντάς τους ότι δίνουν μάχη οπισθοφυλακής για να μην αλλάξει τίποτα.

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ισχυρίστηκε ότι η αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο δεν οφείλεται σε διαφορετικές εκπαιδευτικές αντιλήψεις αλλά στην προσπάθεια ορισμένων να διατηρήσουν την εξουσία τους. «Η συζήτηση πυροδοτεί μεγάλες συγκρούσεις. Όχι όμως για το πανεπιστήμιο της γνώσης, αλλά για το πανεπιστήμιο της εξουσίας» υποστήριξε η κα Διαμαντοπούλου και καταλόγισε αυταρχικές αντιλήψεις στους επικριτές της προωθούμενης μεταρρύθμισης.

Τη ριζική διαφωνία τους με το νομοσχέδιο εξέφρασαν από την πλευρά τους ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεν βουλευτές του ΚΚΕ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι παραδίδει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στις δυνάμεις της αγοράς, ενώ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί απόπειρα μεταρρύθμισης αλλά «κατεδάφισης του δημόσιου πανεπιστημίου». Ο ΛΑΟΣ τάχθηκε σαφώς υπέρ του νομοσχεδίου με τον πρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Καρατζαφέρη, να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι όσα λέει σήμερα η κα Διαμαντοπούλου εκφράζουν τις θέσεις που διατυπώνει εδώ και 10 χρόνια ο ΛΑΟΣ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Διαφωνίες και στο εσωτερικό της ΝΔ

Από την πλευρά της ΝΔ, η οποία δεν κρατά ξεκάθαρη στάση, ο εισηγητής, Άρης Σπηλιωτόπουλος, εμφανίστηκε συναινετικός σημειώνοντας ότι η υπουργός Παιδείας έχει καλές προθέσεις. Ωστόσο, ξεκαθάρισε, ότι το κόμμα του δεν μπορεί να στηρίξει το νομοσχέδιο αν επιμείνει η υπουργός στην εκλογή των πρυτάνεων από το νέο Συμβούλιο των ιδρυμάτων. Σε πολύ πιο οξείς τόνους, που φανερώνουν και τις διαφορές απόψεων που υπάρχουν στη Ν.Δ. – οι οποίες επισφραγίστηκαν σήμερα από τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη – για το θέμα, ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, καταλόγισε στην υπουργό Παιδείας αδιαλλαξία.

Στο εσωτερικό του κόμματος εκφράζονται διαφορετικές απόψεις καθώς αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι σε πολλά σημεία του νομοσχεδίου δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές με τις θέσεις της Η απόφαση της ηγεσίας να πει ένα ακόμα «όχι», παρά το γεγονός ότι σε πάρα πολλά σημεία δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές με τις θέσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Βήμα, αρκετοί βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος ανταποκρίθηκε πλήρως στα κελεύσματα της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που προειδοποιεί με καταλήψεις στα ΑΕΙ και στα ΤΕ, ενώ δέχθηκε τις αιτιάσεις του λόμπι των πρυτάνεων.

Ενδεικτική για το κλίμα εντός της ΝΔ ήταν και η τοποθέτηση του τομεάρχη Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Χατζηδάκης διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή, υπερασπίζοντας την άποψη για μια πιο υπεύθυνη αντιπολίτευση, θέση που εκτιμάται ότι εκφράζει κι άλλους βουλευτές.

Δείτε επίσης: Σχολεία στο κόκκινο