Κατ’ ιδίαν συνάντηση με την γενική γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Αλέκα Παπαρήγα, και τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Αλέξη Τσίπρα, δρομολόγησε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να προβάλλει ένα πιο κεντρώο προφίλ αλλά και να βρει οποιοδήποτε δυνατόν στήριγμα απέναντι στην κυβέρνηση, βαθύτατα θορυβημένος από την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία – μια κίνηση που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει συντριπτικές συνέπειες για το κόμμα του, εφόσον υλοποιηθεί.

Ads

Το γραφείο του κ. Σαμαρά έκλεισε χθες για την επόμενη εβδομάδα τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του πρόεδρου της ΝΔ με την κα Παπαρήγα και τον κ. Τσίπρα, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Ο κ. Σαμαράς φέρεται να επιδιώκει να δείξει στο λαό ότι, παρά το ιδεολογικό χάσμα, στην ανάγκη μπορεί να συνομιλεί με τα αριστερά κόμματα –ειδικά αφού ο κ. Παπανδρέου είναι τόσο απροκάλυπτα μη συναινετικός στην προστασία των πεπραγμένων των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και την «εμμονή» για σύσταση προανακριτικής για το Βατοπέδι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πληθαίνουν οι εισηγήσεις για αυτοκάθαρση προκειμένου να διασωθεί ότι είναι δυνατόν από την αξιοπιστία της διασυρμένης Νέας Δημοκρατίας από βουλευτές και στελέχη προς τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φέρεται να σκοπεύει να ανακοινώσει τα πρόσωπα που «πλήγωσαν την παράταξη» λίγο πριν από το συνέδριο της 28ης Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, η ακριβής ημερομηνία για τις ανακοινώσεις του προέδρου της ΝΔ, θα αποφασιστεί μετά την 25η Μαΐου, οπότε είναι προγραμματισμένη η ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, υπόθεση στην οποία εμπλέκονται ή αντιμετωπίζουν καταγγελίες εμπλοκής πέντε πρώην υπουργοί και ο πρώην διευθυντής του Γραφείου του Κώστα Καραμανλή.

Την ίδια ώρα, η ένταση στο εσωτερικό της ΝΔ δεν λέει να κοπάσει μεταξύ των υποστηρικτών της κ. Μπακογιάννη και των «Σαμαρικών», με παρασκηνιακές κινήσεις που προκαλούν ανησυχία και κλίμα αβεβαιότητας στους κόλπους του κόμματος. Προχθές, για παράδειγμα, ο Κ. Κιλτίδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΛαΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη σε πειραιώτικη ταβέρνα για να «συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις» όπως αναφέρει το Βήμα. Χθες, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Στ.Νικηφοράκης και στενός πολιτικός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη παρατήρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η ΝΔ «διολισθαίνει στην παλαιά λαϊκή Δεξιά» και ότι η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή πορεύτηκε σε μια λογική «γαλάζιου σφυροδρέπανου», ενώ κατηγόρησε εμμέσως τον Ι.Μανώλη (ο οποίος συγκαταλέγεται στους «Σαμαρικούς»), ότι είναι εκφραστής αυτής της γραμμής. Ο κ. Νικηφοράκης χαρακτήρισε το μέτρο της κομματικής πειθαρχίας βάρβαρο και επέκρινε την ηγεσία πως «ανακάλυψε τη γοητεία των διαγραφών», ενώ προανήγγειλε εμμέσως την αποχώρησή του από τη ΝΔ.

Ads

Παράλληλα, άλλοι βουλευτές επιτίθενται στην κα Μπακογιάννη, όπως η κα Φωτεινή Πιπιλή, η οποία δήλωσε ότι: «Οφείλει να σιωπά και να ζητεί συγνώμη που συνέργησε, δημιούργησε και διαιώνισε αυτό το πελατειακό σύστημα που εξοργίζει τον κόσμο. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανήγαγε την κουμπαριά σε πολιτική επιστήμη». Ο «σαμαρικός» Κ. Παπασιώζος από την πλευρά του τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή της στο κόμμα, όπως έγινε παλαιότερα επί Καραμανλή με τον Γ. Σουφλιά. «Οι αποφάσεις που παίρνονται πρέπει να είναι ξεκάθαρες και να βλέπουμε μπροστά και όχι πίσω» είπε.

Σενάρια για ανασχηματισμό στην Κυβέρνηση

«Ο πολιτικός χρόνος έχει πυκνώσει» δήλωσε χθες στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός προς τους υπουργούς κάτι που πολλοί ερμηνεύουν ως σημείο της προσέγγισης ενός πιθανού ανασχηματισμού. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου που πληθαίνουν, ο πρωθυπουργός φέρεται να σκέφτεται όλο και πιο σοβαρά την αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα και στο μοντέλο λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου, επισημαίνοντας ο ίδιος τους πέντε στόχους που πρέπει να επιτευχθούν άμεσα στους επόμενους μήνες:

* Επιτυχία του προγράμματος σταθερότητας, με μείωση των δαπανών, αύξηση των φόρων και έλεγχο των τιμών.
* Ανάπτυξη – υποδομές μέσω εθνικών πόρων, κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ιδιωτικών και ξένων επενδύσεων.
* Πολλαπλά μπαϊπάς στο Δημόσιο για την κατάργηση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση της παραγωγικότητας.
* Κοινωνική δικαιοσύνη, παιδεία, υγεία.
* Εξυγίανση του πολιτικού συστήματος – κάθαρση.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης κρίθηκε απαραίτητη η επιτάχυνση του αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος θα κατατεθεί τελικά τον Ιούνιο, με τους περισσότερους υπουργούς να θέτουν θέμα χάραξης ευρύτερης αναπτυξιακής πολιτικής. Ευ. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοΐδης και Κ. Μπατζελή έθιξαν το ζήτημα της αποκέντρωσης, αξιοποίησης του ΕΣΠΑ και την ανάγκη ανασυγκρότησης του τραπεζικού τομέα, με συγχωνεύσεις και αποκρατικοποιήσεις τραπεζών, οι οποίες θα παροτρυνθούν να χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια.

Τριβές στον ΣΥΝ από πρόταση για εμφάνιση Αλαβάνου

προκάλεσε το αίτημα των ΚΟΕ – ΚΕΔΑ – ΔΕΑ Νέες τριβές ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και σε συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής) για κοινή εμφάνιση Αλέξη Τσίπρα και Αλέκου Αλαβάνου στην πολιτική συγκέντρωση της Παρασκευής (πλατεία Κοτζιά), όπου μετά την άρνηση του ΣΥΝ, στην εξέδρα θα παραστεί -μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος- μόνο ο Μανώλης Γλέζος. Τα παραπάνω ακολουθούν της έντονης διαφοροποίησης από την Ανανεωτική Πτέρυγα ως προς την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην παραστεί στην πρόσφατη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.