Νέες τριβές ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και σε συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το αίτημα των ΚΟΕ – ΚΕΔΑ – ΔΕΑ (Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής) για κοινή εμφάνιση Αλέξη Τσίπρα και Αλέκου Αλαβάνου στην πολιτική συγκέντρωση της Παρασκευής (πλατεία Κοτζιά). Μετά την άρνηση του ΣΥΝ, στην εξέδρα θα παραστεί -μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος- μόνο ο Μανώλης Γλέζος. Τα παραπάνω ακολουθούν της έντονης διαφοροποίησης από την Ανανεωτική Πτέρυγα ως προς την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην παραστεί στην πρόσφατη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ads

Χαρακτηριστική της απόστασης που χωρίζει συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ από το ΣΥΝ είναι και πρόσφατη ανακοίνωση της ΚΟΕ, σύμφωνα με την οποία η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αποχωρήσει από τη Βουλή, υπό το πρίσμα ότι η συμμετοχή της είναι «τελείως τυπική». «Οι βουλευτές της αριστεράς πρέπει να καταγγείλουν τη συμπαιγνία, να αποχωρήσουν από τη σκηνή της «παράστασης», και να συμμετάσχουν σε μια παλλαϊκή εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αν μην τι άλλο επικρότησε την αποχή του σχήματος από τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με αντικείμενο τη σημερινή πολυεπίπεδη κρίση.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη εξέφρασε σε υψηλούς τόνους η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, γεγονός που συζητήθηκε έντονα και στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Στελέχη του κόμματος τα οποία εντάσσονται στο Αριστερό Ρεύμα ζήτησαν να αποδοκιμαστεί με σαφή τρόπο η ανακοίνωση διαφωνίας των Ανανεωτικών, θεωρώντας ότι η πρωτοβουλία τους συν τοις άλλοις εξυπηρετεί την «κυβερνητική προπαγάνδα» με στόχο το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνοι αντέτειναν ότι θα συνεχίσουν να εκφράζουν ανοιχτά τις θέσεις τους, διαμαρτυρόμενοι μάλιστα ότι ενημερώθηκαν εκ των υστέρων για την απόφαση να μην παραστεί ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. «Η άρνηση αυτή δίνει την εικόνα μιας αριστεράς που φυγομαχεί, δεν έχει εμπιστοσύνη στις θέσεις της, στην αντοχή τους στον διάλογο, ειδικά στην κρίσιμη στιγμή που περνά η χώρα με την επιβολή των μονόπλευρων οικονομικών μέτρων», διαμηνύει η Ανανεωτική Πτέρυγα.

Τα χειρότερα απέτρεψε «πυροσβεστική» παρέμβαση της ηγεσίας, η οποία ζήτησε αφενός αυτοσυγκράτηση σε μία εν γένει κρίσιμη πολιτική συγκυρία, αφετέρου υπομονή έως το επικείμενο έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Επ’ αυτού, πάντως, τόσο ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης (Αριστερό Ρεύμα) στην εφημερίδα Δρόμος, όσο και ο κ. Σπύρος Λυκούδης (Ανανεωτική Πτέρυγα) στην Αυγή, χαρακτηρίζουν εκ νέου λανθασμένη επιλογή τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, εκφράζοντας ανησυχία για τη συνοχή της παράταξης.

Ads

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει πολιτικές εκδηλώσεις ανά την επικράτεια με στόχο να εκδηλωθεί η πλήρης αντίθεση στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα το στέκι του ΣΥΝ στο Μαρούσι (8 μ.μ.), την Πέμπτη θα απευθύνει ομιλία στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης (7.30 μ.μ.) και την Παρασκευή θα μιλήσει στην -επίμαχη όπως αποδείχθηκε- πολιτική συγκέντρωση της πλατείας Κοτζιά (7 μ.μ.). Από την πλευρά του, ο κ. Αλαβάνος έχει προγραμματίσει για σήμερα περιοδεία στην αγορά του Αιγάλεω και την Πέμπτη 20 Μαΐου θα απευθύνει ομιλία σε συγκέντρωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.