Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο δήλωσε πως η χώρα του υποστηρίζει το δικαίωμα των χωρών της Λατινικής Αμερικής να χορηγήσουν πολιτικό άσυλο «σε όλους όσοι καταδιώκονται για τα ιδανικά τους, και τους αγωνιστές της δημοκρατίας». Απέφυγε ωστόσο να κάνει αναφορά για το αν η Κούβα είναι διατεθειμένη να του προσφέρει άσυλο ή πέρασμα.

Ads

 
Ήταν η πρώτη φορά που ο ηγέτης της Κούβας σχολίασε τα γεγονότα που συνδέονται με τις διώξεις κατά του Σνόουντεν.
 
Μία ημέρα νωρίτερα η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα και η Βολιβία δήλωσαν πως είναι έτοιμες να χορηγήσουν πολιτικό άσυλο στον πρώην υπάλληλο της CIΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος κρύβεται από τις ΗΠΑ στο αεροδρόμιο «Σερεμέτεβο» της Μόσχας.
 
Στην περίπτωση που ο Σνόουντεν αποφασίσει να μεταβεί αεροπορικώς σε μία από αυτές τις χώρες, η διαδρομή του κατά πάσα πιθανότητα να περάσει μέσω της Αβάνας, όπου η αεροπορική εταιρεία «Αεροφλότ» έχει τακτικές εβδομαδιαίες πτήσεις, αν και εν μέρει η πτήση γίνεται πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.
 
Στην ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Κάστρο εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, το προεδρικό αεροπλάνο του οποίου υποχρεώθηκε σε προσγείωση λίγο μετά την απογείωσή του από τη Μόσχα λόγω υποψιών ότι ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και ο Έντουαρντ Σνόουντεν.