Με αφορμή το κλείσιμο του εκδοτικού οίκου «Ελληνικά Γράμματα», βρέθηκε στο προσκήνιο και το θέμα των εξωτερικών συνεργατών των εκδοτικών οργανισμών, καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στις εργασιακές τους σχέσεις.

Ads

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών, οι απολυμένοι από τα «Ελληνικά Γράμματα» είναι πολλοί περισσότεροι από 94. Όπως τονίζει στο tvxs ο Μιχάλης Λαλιώτης, μεταφραστής και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, εννέα συνάδελφοί του, που εργάζονταν στον εκδοτικό οίκο, έχουν απευθυνθεί στον Σύλλογο καθώς τα «Ελληνικά Γράμματα» τους χρωστούν περισσότερα από 30.000 ευρώ. Ο Σύλλογος από την πλευρά του, έχει παραδώσει επιστολή στον ΔΟΛ απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, χωρίς όμως να έχει λάβει απάντηση.

«Η ψευδεπίγραφη ιδιότητα του «ελεύθερου επαγγελματία» στην πραγματικότητα υποκρύπτει ολοένα συχνότερα σχέση εξαρτημένης εργασίας, μισθωτή εργασία. Και μάλιστα, μια βαθιά υποτιμημένη μισθωτή εργασία, αφού ο εργαζόμενος πληρώνει μόνος του για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη και την ασφάλισή του, ενώ όταν χάσει τη δουλειά του δεν δικαιούται αποζημίωση από τον εργοδότη ούτε επίδομα ανεργίας.

Οι συνάδελφοι μεταφραστές, επιμελητές, διορθωτές που δούλευαν ως εξωτερικοί «συνεργάτες» στα Ελληνικά Γράμματα δεν έχασαν απλώς «μια δουλειά», αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουν κι έναν ολόκληρο αγώνα για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους», αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Λαλιώτη, είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι εκδοτικοί οίκοι να οφείλουν χρήματα στους μεταφραστές, επιμελητές, διορθωτές, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και γενικά οι αμοιβές έχουν μειωθεί, ιδιαίτερα στην επιμέλεια.

«Φοβόμαστε ότι η επιμέλεια είναι και η δουλειά που ενδεχομένως θα προσπαθήσουν να κόψουν, γιατί εκ πρώτης όψεως δεν είναι απαραίτητη. Θα πουν πως θα ζητήσουν από τον μεταφραστή να την φροντίσει. Όμως η επιμέλεια δεν γίνεται χάριν γούστου, είναι απαραίτητη για κάθε κείμενο», αναφέρει.

Μέχρι το καλοκαίρι δεν είχε φανεί να υπάρχει μείωση στην παραγωγή και στις πωλήσεις, όμως υπάρχει ένα γενικό κλίμα κρίσης, προσθέτει ο κ. Λαλιώτης, τονίζοντας ότι ακόμα και εκδοτικοί οίκοι που δεν έχουν πρόβλημα –καθώς είναι μικρές σχετικά επιχειρήσεις που κάνουν σοβαρές επιλογές εδώ και χρόνια, βγάζουν καλά βιβλία και απευθύνονται σε συγκεκριμένο κόσμο- μπορεί να προχωρήσουν σε κινήσεις μείωσης της παραγωγής εξαιτίας του γενικού αυτού κλίματος. «Φοβόμαστε ότι η περίπτωση του ΔΟΛ μπορεί να είναι χιονοστιβάδα για τον χώρο του βιβλίου», καταλήγει.