Πολιτική κόντρα για το «μαύρο» στην ΕΡΤ αλλά και την προωθούμενη ΝΕΡΙΤ ΑΕ ξέσπασε σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο φορέα που προωθεί η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφώνησαν με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Σταμάτης, μιλώντας στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές επί του νομοσχεδίου αλλά όχι στην κατεύθυνση ανατροπής του. Στο μεταξύ, ο αρμόδιος υφυπουργός για τη Ραδιοτηλεόραση, Παντελής Καψής, είχε απόψε νέα συνάντηση με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ η οποία απέβη άκαρπη

Ads

 
Διαβάστε επίσης:
Νέες κινητοποιήσεις για το «μαύρο» στην ΕΡΤ

Κωνσταντοπούλου και Σακοράφα κατά Καψή για την ΕΡΤ

Ο Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος εισηγείται και το νομοσχέδιο, επεσήμανε στη Βουλή ότι «το νομοσχέδιο αυτό θα καθορίσει το είδος και την ποιότητα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα» και ότι «οι μεγάλες συμπτώσεις επήλθαν. Ήταν ατυχία που όταν αυτό ήρθε, χτυπήθηκε άγρια. Οι συνθήκες όμως ωρίμασαν». Σχολιάζοντας την κριτική που έγινε ο Δημήτρης Σταμάτης παρατήρησε ότι δεν άκουσε κριτική επί του νομοσχεδίου και αναρωτήθηκε αν η έλλειψη κριτικής σε αυτό συνιστά αποδοχή του. Διευκρίνισε ακόμη ότι το σήμα στην εικόνα της τηλεόρασης δεν θα γράφει «ΝΕΡΙΤ».
 
Κόντρα Σταμάτη – Κωνσταντοπούλου
 
«Η κυβέρνηση είχε δύο επιλογές: η μία είναι να επιβάλλει το νόμο και την απόφαση των δικαστηρίων. Αν θέλετε εσείς εκεί να έχετε ηρωικές σκηνές δεν θα τις έχετε», υποστήριξε ο Υπουργός απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Το ότι δεν έχει φύγει το μαύρο δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης» είπε και πρόσθεσε «θέλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια μίας ήπιας λύσης».
 
«Τι εννοείτε; Μετά θα περάσετε στα περιθώρια της άγριας λύσης;» ρώτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Αν δεν καταλαβαίνετε δεν φταίω εγώ», απάντησε ο Δ. Σταμάτης. «Πείτε μας τι σημαίνει περιθώρια ήπιας λύσης», επέμεινε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Υπουργός επέμεινε: «Δεν θα καταλάβετε».
 
Πολλά ερωτηματικά από τα κόμματα
Το ζήτημα της εποπτείας έθεσε ο Παυλόπουλος

 
Ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «σωστά έρχεται σύντομα το νομοσχέδιο, γιατί όσο δεν εκπέμπει βρισκόμαστε σε καθεστώς ανωμαλίας», ενώ έθεσε το ζήτημα ποιος κρατικός φορέας θα ασκεί την εποπτεία στην ΕΡΤ, καθώς το Εποπτικό Συμβούλιο που διορίζεται δεν είναι κρατικός φορέας.

Η κρατική εποπτεία, απάντησε ο Υπουργός, ασκείται από τρία σημεία: το Εποπτικό Συμβούλιο όσον αφορά το Διοικητικό Συμβούλιο, το ΕΣΡ και τη Γενική Συνέλευση όπου το κράτος έχει τη μία και μόνη μετοχή. «Ασκείται τριπλή εποπτεία επί του όλου συστήματος», υποστήριξε, όμως ο Πρ. Παυλόπουλος επέμεινε ότι «από πουθενά δεν προκύπτει αυτό» και «πρέπει να μπει ρητά».
 
Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ, ο Δημήτρης Σταμάτης αναρωτήθηκε σε τι παραβιάζεται η απόφαση από το νομοσχέδιο. «Ουσιαστικά νομιμοποιεί όλες πλην μίας. Η απόφαση επιτάσσει στην κυβέρνηση να λειτουργήσει τις συχνότητες», είπε και εκτίμησε ότι «αυτοί που εμποδίζουν την λειτουργία της ΕΡΤ είναι εκείνοι που κάνουν κατάληψη, οργανώνουν εκδηλώσεις και κάνουν πολιτικές ομιλίες».
 
Ο Υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι η ΝΕΡΙΤ δεν θα υφίσταται τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους. «Δεν υπάρχει δυνατότητα για ευθεία κυβερνητική κομματική παρέμβαση. Ουσιαστικά η κυβέρνηση απεκδύεται κάποιων πλεονεκτημάτων που σημαίνει η εξουσία», σημείωσε, ενώ απέρριψε πρόταση της ΔΗΜΑΡ για το ποια πρόσωπα θα συμμετέχουν στο Εποπτικό και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ. Χρειαζόμαστε πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, που όμως θα βοηθήσουν στην εφαρμογή του νόμου, τόνισε.
 
Επικρίσεις και βολές από την αντιπολίτευση
 
Σε επίπεδο εισηγητών, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Κουτσογιαννακόπουλος περιέγραψε το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ ως ένα ριζοσπαστικό εγχείρημα που επιβάλλεται από τις ανάγκες των καιρών. Αντίθετα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης ζήτησε την απόσυρσή του, κάνοντας λόγο για πραξικοπηματική ενέργεια που νομιμοποιεί τετελεσμένα και ενισχύει την διαπλοκή με τα ιδιωτικά μίντια.
 
Για πρώτη φορά δίνεται ευρύτατο πλαίσιο ελευθερίας δράσεων και επιλογών σε δύο όργανα που δεν επιλέγει ο κυβερνητικός συνδυασμός, αλλά προκύπτουν μέσα από αντικειμενική αξιολόγηση που διενεργεί ξένος οργανισμός, επεσήμανε ο Κ. Κουτσογιαννακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι είναι «αδύνατη η επιστροφή στο pro ante καθεστώς».
 
Μετά την «προκλητική και πραξικοπηματική ενέργεια» κατάθεσης του νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ «η μόνη λύση είναι η άμεση επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση», τόνισε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης, προσθέτοντας ότι «η λειτουργία της ΕΡΤ μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 2 μέρες και εν λειτουργία να γίνει η αναβάθμιση χωρίς ανθρωποθυσίες». Στόχος της κυβέρνησης είναι η χειραγώγηση της «πελατειακή νέα ΕΡΤ» και η ενίσχυση των ιδιωτικών μίντια, εκτίμησε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο Νίκος Βούτσης συνέκρινε τις δύο Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το νομοσχέδιο σχετικά με την ΝΕΡΙΤ και την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και εκτίμησε πως «καταδεικνύουν ότι η αναδιάρθρωση θα επιβαρύνει με τεράστια ποσά το δημόσιο, ενώ η συνέχιση της λειτουργίας της ΕΡΤ, όχι». Αναφέρθηκε σε ψέματα, όπως υποστήριξε, που είπε η κυβέρνηση για τα 6 λογιστήρια, τις 11 επιχειρήσεις αναδιάρθρωσης που απέτυχαν, την ελλειμματική ΕΡΤ. Η πραγματικότητα είναι πως «η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε πλεονασματική ΕΡΤ και ότι από το τέλος το δημόσιο επωφελείται με 80 εκατ. σε φόρους και 70 εκατ. για το ΛΑΓΗΕ. Αυτή η αλήθεια γιατί δεν ειπώθηκε;» τόνισε.
 
Επίσης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για σκάνδαλα. Ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον ψηφιακό πάροχο με την συμμετοχή μόνο της DIGEA, η οποία θα είναι πάροχος και του ψηφιακού σήματος και του ψηφιακού προγράμματος. Υπενθύμισε ακόμη ότι «πολεμήθηκε η τεχνολογία της HD (high definition) που έφερε η ΕΡΤ», διότι, «είναι πανάκριβη και πολεμήθηκε από τους ιδιώτες, ότι δήθεν δημιουργεί μη ανταγωνιστικό περιβάλλον».
 
«Αν εξαρτάτο από εμάς θα θέλαμε μία “ακριβή” ΕΡΤ, όχι σπάταλη, όχι χειραγωγίσιμη», είπε ο κ. Βούτσης και κατέληξε: «Θέλουμε ένα ευρύ φορέα για να βοηθήσει να σταθεί ο κόσμος στα πόδια του μέσα στο πεδίο που στήνονται οι νέες χούντες με τα ιδιωτικά μίντια. Και σ’ αυτή την ΕΡΤ δεν χρειάζονται ανθρωποθυσίες, αλλά εξορθολογισμός και αναβάθμιση».
 
Πρόταση για αλλαγή ονόματος από το ΠΑΣΟΚ
 
Πρόταση να αλλάξει ο τίτλος ΝΕΡΙΤ έκανε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιος, ο οποίος τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε νέο φορέα γιατί υπάρχει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημιούργησε νέα δεδομένα. Η θέση μας ως ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν θα κυρώσουμε την ΠΝΠ». Ο Γ. Ντόλιος επεσήμανε ότι «η πεμπτουσία του νομοσχεδίου, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, είναι η ιδέα του Μόσιαλου, όπως διαμορφώθηκε από την επιτροπή Αλιβιζάτου και έγινε σχέδιο νόμου επί κυβέρνησης Παπαδήμου από τον νυν Υφυπουργό Π. Καψή». «Το σχέδιο κινείται στο πλαίσιο της αξιοκρατίας και στη δημιουργία μίας δημόσιας και όχι κυβερνητικής ραδιοτηλεόρασης», κατέληξε.
 
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νομοσχέδιο που δεν καθορίζει μόνο το αγαθό της πληροφόρησης, αλλά και το μέλλον της πληροφόρησης. Ως τώρα φοβόμασταν όλοι ότι η ΕΡΤ ζούσε με τον βρόχο στο λαιμό. Σήμερα οδηγείται στον πνιγμό. Όσα μεθοδεύθηκαν είναι σε βάρος του ελληνικού λαού και του δικαιώματος που έχει, ενώ πληρώνει, να μαθαίνει και να ακούει», τόνισε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γ. Δημαράς. Μάλιστα ζήτησε να απαλειφθεί ο όρος ίντερνετ από τον τίτλο της ΝΕΡΙΤ, λέγοντας ότι το ίντερνετ αντιστοιχεί σε ιδιωτική εταιρεία.
 
Για τη Χρυσή Αυγή καμία διαφορά δεν κάνει η παλαιά και η νέα ΕΡΤ, καθώς είναι απολύτως αποκλεισμένη, τόνισε ο εισηγητής του κόμματος Ηλ. Κασιδιάρης. Ωστόσο πρόσθεσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι στηρίζουμε τις ενέργειες της συγκυβέρνησης που έγινε για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής». «Αν θέλει ο κ. Σαμαράς να κάνει μαγκιές για τα οικονομικά, ας ξεκινήσει με περικοπές από βουλευτές, υπουργούς, golden boys του δημοσίου. Σε κάθε περίπτωση μας προϊδεάζει τι θα γίνει από την τοποθέτηση του Π. Καψή», πρόσθεσε ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής.
 
«Δεν έχουμε καμία δυσκολία να παραδεχθούμε ότι το νομοσχέδιο έχει θετικό πρόσημο, είναι σε θετική κατεύθυνση, όμως η ψήφισή του δεν αίρει τις πρακτικές και νομικές συνέπειες που δημιούργησε η θεσμική εκτροπή», τόνισε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Δ. Αναγνωστάκης, επισημαίνοντας ότι «το σχέδιο της επιτροπής Αλιβιζάτου ήταν μία αξιόλογη πρόταση, προέβλεπε όμως ότι το νέο σχήμα θα είναι ο διάδοχος φορέας της ΕΡΤ, μίας λειτουργούσας ΕΡΤ». «Η κυβερνητική ρύθμιση γίνεται να μπαλώσει, άντε να διορθώσει, τις συνέπειες της θεσμικής εκτροπής, όχι για να τις άρει», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η ομαδική απόλυση όλων των εργαζομένων της ΕΡΤ δεν είναι νόμιμη με βάση το νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, ειδικά όταν επέρχεται το διάδοχο σχήμα της ΝΕΡΙΤ. «Δεν λέω ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ έγινε για να ιδιωτικοποιηθεί, αλλά ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ σε συνδυασμό με τις εξελίξεις και την κατάσταση στα ιδιωτικά ΜΜΕ είναι ύποπτο και υπό διερεύνηση», κατέληξε ο Δ. Αναγνωστάκης.
 
«Φτιάχνετε ένα φθηνό, εξαιρετικά χρήσιμο για τα υπόλοιπα συμφέροντα γύρω γύρω, τροχονόμο συμφερόντων», εκτίμησε η εισηγητής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, η οποία αναφέρθηκε στο σκάνδαλο, όπως είπε, με τον διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο και την συμμετοχή της DIGEA, αλλά και στο ότι το ΕΣΡ δεν μπορεί να πάρει γνωμοδοτήσεις για τον διαγωνισμό, καθώς οι τρεις εμπειρογνώμονες που προσέλαβε από την ΕΡΤ έχουν πλέον απολυθεί. Η ΝΕΡΙΤ, είπε η Λ. Κανέλλη δεν θα έχει κέρδος, θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ξεκινά με χαμηλό κεφάλαιο, ενώ έχει ισοπεδωθεί το προσωπικό.
 

Ads