Με την υπερίσχυση του Αλ. Τσίπρα και της «προεδρικής πλειοψηφίας», όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, τελειώνει σήμερα το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργασίες του κλείνουν με την εκλογή των 200 μελών της ΚΕ και του προέδρου του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ψηφοφορίας και έχει ήδη ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων. Αναμένεται να ανακοινωθεί πρώτα το πρόσωπο του προέδρου και θα ακολουθήσουν τα ονόματα των μελών του νέου οργάνου. Στις διαδικασίες συμμετείχαν 6 ψηφοδέλτια, ενώ – πλην του Αλέξη Τσίπρα –  υπήρχαν δύο ακόμη υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου. Οι υψηλοί τόνοι και το κλίμα έντασης δεν απουσίασαν ούτε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Σώματος, η οποία κλήθηκε να αποφασίσει για το πρόγραμμα και το καταστατικό του νέου κόμματος, αλλά και τη διάλυση των συνιστωσών.

Ads

Στην τελευταία ψηφοφορία της χθεσινής 4ης ημέρας του Συνεδρίου, που είχε ιδιαίτερο συμβολικό αλλά και πολιτικό βάρος, αποφασίστηκε σε αυτό το Συνέδριο η εκλογή του προέδρου του κόμματος να γίνει από το σώμα των Συνέδρων. Η υπό τον Π. Λαφαζάνη «Αριστερή Πλατφόρμα» υποστήριζε την έμμεση εκλογή του από την Κεντρική Επιτροπή, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στον Αλ. Τσίπρα, που αναμένεται να εκλεγεί πανηγυρικά.
 
Ο τρόπος ψηφοφορίας για την νέα Κεντρική Επιτροπή αποτέλεσε επίσης πεδίο αντιπαράθεσης, με το Συνέδριο να υπερψηφίζει την πρόταση Τσίπρα για ενιαίο ψηφοδέλτιο στην εκλογή των μελών της ΚΕ, ώστε να υπογραμμιστεί η ενωτική φυσιογνωμία του νέου κόμματος. Όσοι δεν συμφωνούν, είπε παρεμβαίνοντας ο κ. Τσιπρας, μπορούν να κατέβουν με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.

 
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Η «Αριστερή Πλατφόρμα», που υποστήριζε ότι πρέπει να υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο αλλά με διακριτές λίστες, αποσύρθηκε για να συνεδριάσει και τελικώς, αργά χθες το βράδυ, αποφάσισε να υποβάλλει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.

Η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής και του νέου προέδρου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:30 το απόγευμα και ακολούθως ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων. Αναμένεται να ανακοινωθεί πρώτα το πρόσωπο του προέδρου και θα ακολουθήσουν τα ονόματα των μελών του νέου οργάνου.

Ads

Στις διαδικασίες τελικά συμμετείχαν τα εξής 6 ψηφοδέλτια (εντός παρενθέσεως ο αριθμός των υποψηφίων):

  • Ενιαίο Ψηφοδέλτιο (342)
  • Αριστερή Πλατφόρμα (293)
  • Ανένταχτοι εντός ΣΥΡΙΖΑ (18)
  • Κομμουνιστική Τάση-Κομμουνιστική Πλατφόρμα (16)
  • Παρέμβαση για την Ενότητα (3)
  • Παρέμβαση των Μελών (2). 

Υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου, πλην του Αλέξη Τσίπρα, έθεσαν η υπεύθυνη φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Σίσσυ Βωβού και ο σύνεδρος Πάνος Ηλιόπουλος. 

Εκ μέρους της συνιστώσας «Ενεργοί Πολίτες» ανακοινώθηκε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η υποψηφιότητα του Πάνου Ηλιόπουλου για την προεδρία του κόμματος δεν προέρχεται από αυτήν. Διευκρινίστηκε επίσης ότι οι υποψήφιοι εκ μέρους της συνιστώσας «Ενεργοί Πολίτες» συμμετέχουν στο Ενιαίο Ψηφοδέλτιο. 
 
Από τη χθεσινή συνεδρίαση ενδιαφέρον παρουσίασε και η μεταστροφή του Μ. Γλέζου, που στην αρχή του Συνέδριου είχε σηκώσει τους τόνους υποστηρίζοντας την διατήρηση των συνιστωσών, αλλά χθες εμφανίστηκε περισσότερο διαλλακτικός. Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας υποχώρησε από την αρχική θέση της διάλυσης των συνιστωσών μέσα σε μερικούς μήνες, παραπέμποντας την απόφαση, για το «εύλογο χρονικό διάστημα» που θα απαιτηθεί για την διάλυση τους, στην νέα Κεντρική Επιτροπή. Η μόνη απόφαση στην οποία δεν υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, προβλέπει οι βουλευτικές αποζημιώσεις να περνούν στο ενιαίο κομματικό ταμείο και το κόμμα θα παρακρατεί ένα μέρος τους για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.
 
Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν η ιδεολογική-ιδρυτική Διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ και η Πολιτική Απόφαση. Το συνέδριο ψήφισε κατά πλειοψηφία την προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας από κυβέρνηση της Αριστεράς κατόπιν διαπραγμάτευσης και λογιστικού ελέγχου. Το συνέδριο καταψήφισε τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας που περιορίζει το εύρος των συνεργασιών σε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τροπολογία για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.