Στην αποκάλυψη πως η Moody’s δεν συμμετέχει στις συζητήσεις για μετακύλιση του ελληνικού χρέους και θα γνωστοποιήσει την άποψή της επί του θέματος μόλις οριστικοποιηθεί το σχετικό γαλλικό σχέδιο, προχώρησε η διοίκηση του οίκου αξιολόγησης. Ωστόσο, αξιωματούχος της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) εκτιμά ότι το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους δύσκολα θα ενεργοποιήσει τις συμφωνίες αθέτησης πληρωμών (CDS). Παράλληλα την άμεση σύσταση ανεξάρτητων ευρωπαϊκών οργανισμών πιστοληπτικής διαβάθμισης προτείνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αντιδρώντας στις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολογήσεως για υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας στη περίπτωση που εφαρμοστεί το γαλλικό μοντέλο συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας.

Ads

Δεν συμμετέχει στις συζητήσεις μετακύλισης του ελληνικού χρέους ο Moody’s

Στην αποκάλυψη πως η Moody’s δεν συμμετέχει στις συζητήσεις για μετακύλιση του ελληνικού χρέους και θα γνωστοποιήσει την άποψή της επί του θέματος μόλις οριστικοποιηθεί το σχετικό γαλλικό σχέδιο, προχώρησε η διοίκηση του οίκου αξιολόγησης. «Η Moody’s δεν συμμετάσχει στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το rollover του ελληνικού χρέους» ανέφερε ο ξένος οίκος σε ανακοίνωση προς το Reuters, σχολιάζοντας την πρόταση που προωθεί η Γαλλία για επανεπένδυση τουλάχιστον του 70% του ποσού που θα εισπράττουν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, καθώς αυτά λήγουν, σε νέα 30ετή χρεόγραφα του ελληνικού Δημοσίου.

«Μόλις οι αρχές οριστικοποιήσουν την απόφασή τους, θα εκτιμηθούν οι όποιες επιπτώσεις στην αξιολόγηση βάσει των δημοσιευμένων μεθοδολογιών και ορισμών» ανέφερε η ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Moody’s είχε δηλώσει ότι θα εκλάβει ως στάση πληρωμών την ανταλλαγή χρέους με νέο χρέος, μειωμένης οικονομική αξίας με στόχο την αποφυγή χρεοκοπίας, χωρίς όμως να αναφέρεται συγκεκριμένα στο γαλλικό σχέδιο, ενώ ο Standard & Poor’s προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ενδέχεται να αντιδράσει σε προτάσεις, όπως η γαλλική, υποβαθμίζοντας το ελληνικό δημόσιο σε επίπεδα χρεοκοπίας. Επιπλέον, στα τέλη Ιουνίου ο οίκος Fitch είχε ανακοινώσει ότι ενδεχόμενη βαθμολογία της Ελλάδας σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας», λόγω του σχεδίου μετακύλισης χρέους, θα οδηγούσε εν συνεχεία σε νέα, υψηλότερη αξιολόγηση της χώρας εντός 14 ημερών από την ολοκλήρωση της ανταλλαγής του ομολόγου.

Ads

Πάντως, αξιωματούχος της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), εξέφρασε την πεποίθηση ότι το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους δύσκολα θα ενεργοποιήσει τις συμφωνίες αθέτησης πληρωμών (CDS). «Από ό,τι αντιλαμβάνομαι, το γαλλικό σχέδιο αφορά στην ουσία μια εθελοντική μετακύλιση και, γενικά, οι εθελοντικές μετακυλίσεις δεν πυροδοτούν τα ασφάλιστρα κινδύνου», δήλωσε στο Reuters ο Ντέιβιντ Γκιν, γενικός σύμβουλος της ISDA, η οποία αντιπροσωπεύει 800 μέλη σε 56 χώρες, ανάμεσα στα οποία τράπεζες, διαχειριστές κεφαλαίων και χρηματοοικονομικούς οίκους. Ο ίδιος κληθείς από το Reuters να σχολιάσει τις απόψεις των οίκων αξιολόγησης, δήλωσε ότι δεν έχει ζητηθεί από την ISDA να αυστηροποιήσει τους κανόνες της για το τι συνιστά πιστωτικό επεισόδιο, έτσι ώστε να συμπεριλάβουν και σενάρια ανάλογα με τη γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος. Ωστόσο, ο ίδιος ο οργανισμός δεν επιβεβαιώνει πως αποτελεί αρμοδιότητα της ISDA να γνωμοδοτήσει ή να δημοσιοποιήσει επίσημα άποψη για το εάν η μετακύληση των ομολόγων σε εθελοντική βάση αποτελεί πιστωτικό γεγονός.

Σήμερα, Τρίτη, διεθνείς τράπεζες συναντώνται στο Παρίσι για να συζητήσουν το προτεινόμενο σχέδιο της Γαλλίας. Τη συνάντηση θα επιβλέψει η οργάνωση λόμπι Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (Institute of International Finance, IIF). Το IIF ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι τράπεζες υποστήριξαν προτάσεις να στηρίξουν την Ελλάδα και εξετάζουν ένα μικρό αριθμό επιλογών, ενώ τραπεζίτες προσπαθούν να αποσαφηνίσουν λεπτομέρειες αυτών των επιλογών. Το IIF δεν ήταν αμέσως διαθέσιμο για να σχολιάσει.

Το IIF, το οποίο εκπροσωπεί ασφαλιστικές και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, καθώς και τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι BNP Parisbas, Deutsche Bank, HSBC και Societe Generale, διαδραματίζει έναν ανεπίσημο ρόλο συντονίζοντας τις διεθνείς τράπεζες, ώστε να επιτευχθεί μια συναίνεση σχετικά με την ανάμιξη του ιδιωτικού τομέα στη στήριξη της Ελλάδας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εναντίον οίκων αξιολόγησης

Εν τω μεταξύ, την άμεση σύσταση ανεξάρτητων ευρωπαϊκών οργανισμών πιστοληπτικής διαβάθμισης προτείνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αντιδρώντας στις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολογήσεως για υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας στη περίπτωση που εφαρμοστεί το γαλλικό μοντέλο συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας.

Με αφορμή την νέα παρέμβαση του οίκου Standard & Poor’s που προειδοποιεί για επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι επέκρινε τη στάση των οίκων αξιολόγησης ως υπέρμετρα αυστηρή. «Μού κάνει εντύπωση ότι αυτοί οι οίκοι εφαρμόζουν στην περίπτωση της κρίσης στην Ευρώπη πολύ πιο αυστηρά κριτήρια από ό,τι σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στη Ν. Αμερική. Είναι κάτι που θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις» τόνισε το βράδυ της Δευτέρας στην αυστριακή τηλεόραση ORF.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Γκέοργκ Φάρεσον ζήτησε να συσταθεί άμεσα ένας ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης. «Η προειδοποίηση της Standard & Poor’s είναι δυσανάλογη και ελάχιστα βοηθητική» δήλωσε στη εφημερίδα Passauer Neue Presse ο Φάρεσον, επισημαίνοντας ότι απέτυχαν παταγωδώς να αναδειχθούν στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Υπογράμμισε ότι όταν οι οίκοι προκαλούν επιπρόσθετες δυσκολίες στη διαδικασία λήψης απαραίτητων μέτρων σωτηρίας των χρεωμένων κρατών από τις χώρες του ευρώ και του ΔΝΤ, αυτό δείχνει έλλειψη υπευθυνότητας. «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να απελευθερωθούν από την καταδυνάστευση των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης. Δεν είναι δυνατόν να μας υποδεικνύουν πότε η ΕΚΤ θα πρέπει να δέχεται ως εγγύηση ένα ομόλογο και πότε όχι. Για αυτό είναι άμεσης προτεραιότητας η σύσταση ανεξάρτητων ευρωπαϊκών οίκων» κατέληξε.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Deutsche Welle αναφέρει πως η ιταλική εποπτική αρχή χρηματιστηριακών συναλλαγών Consob «ανέκρινε» τη Δευτέρα εκπροσώπους της αμερικανικής Standard & Poor’s. Οι Ιταλοί θέτουν στο επίκεντρο της έρευνάς τους τη χρονική συγκυρία και τις πηγές της αξιολόγησης επί του ιταλικού προγράμματος περικοπών. Οι «συνομιλίες-ανάκριση» των εκπροσώπων του οίκου διήρκεσαν περίπου δυο ώρες με τους τελευταίους να απαντούν στα ερωτήματα των Ιταλών και να επιφυλάσσονται να προσκομίσουν έγγραφα.