Έως και 40% θα μειωθούν οι αποδοχές των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ), στο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών και μηδενισμού των ελλειμμάτων, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Ads

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στόχος του υπουργείου Μεταφορών είναι έως το τέλος του 2011 να έχουν μηδενιστεί- όπως και στον ΟΣΕ- τα ελλείμματα σε όλες τις συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ, κυρίως μέσα από νέες περικοπές αποδοχών, μετατάξεις προσωπικού, αλλαγές των κανονισμών εργασίας και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, το «πακέτο» των εργαζομένων προβλέπει ετήσιες περικοπές συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ σε όλες τις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις, καθώς οι αποδοχές προβλέπεται να περικοπούν από 20% έως 40%. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν ήδη μειωθεί κατά 20% οι αποδοχές όλων των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, ενώ τώρα, με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, θα περικοπούν και οι δευτερεύουσες απολαβές τους, ώστε να μην ξεπερνούν το 8% των κύριων αποδοχών.

Οι μισθοί των εργαζόμενων θα περιλαμβάνουν με το νέο σχέδιο του υπουργείου: τον βασικό μισθό, το χρονοεπίδομα (τις ωριμάσεις ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας), το οικογενειακό επίδομα (παιδιών), το επίδομα θέσης (π.χ. διευθυντή) και το επίδομα επιστημονικότητας πτυχίου (όπου υπάρχει). Επί του πακέτου αυτού των κύριων αποδοχών θα μπορεί να προστεθεί ποσοστό μόλις 8%, το οποίο θα είναι υπερωριακή απασχόληση ή εργασία σε ρεπό.

Ads

Σήμερα, η υπερωριακή απασχόληση καθώς και η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) σε ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων (π.χ. ηλεκτροδηγούς-τεχνικούς των ΗΣΑΠ ή οδηγούς-τεχνικούς της ΕΘΕΛ) αποφέρουν στους εργαζόμενους πρόσθετες αμοιβές, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50% των κύριων αποδοχών τους, ενώ υπάρχουν κι άλλα επιδόματα που αυξάνουν τις αποδοχές. Υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες παίρνουν κάθε μήνα επιδόματα από 100 ευρώ (διοικητικό προσωπικό) έως και 450 ευρώ (μηχανοδηγοί, οδηγοί, τεχνικοί), ανάλογα με την ειδικότητα και τον φορέα που δουλεύουν.

Τα μοναδικά επιδόματα που θα διασωθούν είναι αυτά των βαρέων και ανθυγιεινών ή ειδικών συνθηκών, τα οποία χορηγούνται στους τεχνικούς και κυμαίνονται από 5%-10%, ανάλογα με την εταιρεία.

Αυξήσεις εισιτηρίων

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο πλαίσιο της αναζήτησης χρημάτων για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, η κυβέρνηση εκτιμά ότι άλλα περίπου 50 έως και 140 εκατομμύρια ευρώ- ανάλογα με το σενάριο που θα επιλεγεί- αναμένεται να μπουν στα ταμεία των ΔΕΚΟ συγκοινωνιών από την αύξηση του ενιαίου εισιτηρίου σε 1,20 ή 1,50 ευρώ, καθώς και από την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής.

Ορκωτούς λογιστές επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών

Εντός ενός μηνός θα έχει το υπουργείο Οικονομικών στοιχεία με πλήρη ανάλυση για τη σημερινή κατάσταση των ΔΕΚΟ. Το υπουργείο επιστράτευσε ορκωτούς λογιστές οι οποίοι αναλαμβάνουν τη «Συγκέντρωση, κωδικοποίηση και ανάλυση χρηματοοικονομικών στοιχείων επιλεγμένων ΔΕΚΟ» και το πόρισμα τους πρέπει να δοθεί στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου σε ένα μήνα από την ανάθεση.