Απέκλεισε εκ νέου έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Γερμανοί θα πρέπει να είναι αυστηροί απέναντι στην κρίση χρέους και να ζητούν σαφή ανταλλάγματα για την παροχή βοήθειας. Την ανάγκη να τηρήσει η Ελλάδα απαρέγκλιτα το πρόγραμμα λιτότητας επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ενώ η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο, συμβούλεψε την Ελλάδα να μειώσει το δημόσιο, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η χρεοκοπία δεν είναι επιλογή.

Ads

Μέρκελ: Πολιτικά καταστροφική η έξοδος της Ελλαδας από το ευρώ

Ως πολιτικά καταστροφικό χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, το ενδεχόμενο να δοθεί το μήνυμα ότι «όποιος δεν ταιριάζει απόλυτα, θα πρέπει να τον πετάμε έξω», αποκλείοντας έτσι εκ νέου το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Όπως τόνισε, κάτι τέτοιο θα ήταν δυσβάστακτο βάρος για το ευρώ. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ, οι Γερμανοί θα πρέπει να είναι αυστηροί απέναντι στη κρίση χρέους και να ζητούν σαφή ανταλλάγματα για την παροχή βοήθειας.

Μιλώντας σε περιφερειακή συνδιάσκεψη του κόμματός της, η Γερμανίδα καγκελάριος, συνέστησε υπομονή, αναφερόμενη στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Τόνισε, τέλος ότι η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα.

Ads

Κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% προτείνει ο Λαρς Φελντ

Ταυτόχρονα, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Berliner Zeitung, ο Λάρς Φελντ, ένας εκ των «πέντε σοφών» της γερμανικής οικονομίας, προειδοποιεί εκ νέου για τις καταστροφικές συνέπειες μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο θα βύθιζε στο χάος το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα πυροδοτούσε κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον του ευρώ και των κρατών – μελών της ευρωζώνης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, αναπόφευκτο είναι το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης και τάσσεται υπέρ ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Τρισέ: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει το πρόγραμμα απαρέγκλιτα

Στην ανάγκη να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, απ’ όλες τις κυβερνήσεις, το πλάνο που υιοθετήθηκε στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν – Κλόντ Τρισέ, τονίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πιστά του πρόγραμμα λιτότητας και να πετύχει όλους τους στόχους που έχουν τεθεί.

Προτροπή προς την Ελλάδα για να υλοποιήσει περαιτέρω δομικές μεταρρυθμίσεις και να περικόψει τον υπερμεγέθη δημόσιο τομέα, εξέφρασε από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο. Επεσήμανε πάντως ότι η χρεοκοπία δεν αποτελεί επιλογή.