Τα πάνω κάτω αναμένεται να φέρει σε εργασιακά και ασφαλιστικό το επόμενο 48ωρο, καθώς σήμερα αποστέλλονται στους κοινωνικούς φορείς τα προεδρικά διατάγματα με τις αλλαγές που επέρχονται στα εργασιακά, ενώ αύριο η τρόικα συναντάται με τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, προκειμένου να δώσουν τα χέρια για το ασφαλιστικό και να το στείλουν στη Βουλή. Οι εργαζόμενοι απαντούν στις δρομολογημένες ανατροπές, με συλλαλητήρια.

Ads

Όσον αφορά τα εργασιακά, πρώτο βήμα του υπουργείου θα είναι το προεδρικό Διάταγμα που θα απελευθερώνει τις απολύσεις, Συγκεκριμένα, όπως έχει γίνει γνωστό, οι απολύσεις για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 20 άτομα θα είναι ελεύθερες, 5 απολύσεις μηνιαίως θα επιτρέπονται στις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 150 άτομα, ενώ το όριο απολύσεων για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 άτομα θα αυξηθεί από το 2% στο 4%. «Ψαλίδι» όμως έρχεται και στις αποζημιώσεις, καθώς λόγω του ότι ο χρόνος προειδοποίησης θα πέσει στους 1-4 μήνες, η αποζημίωση θα περιέλθει σχεδόν στο μισό. Εκτός από αυτό, προωθείται επίσης η ρύθμιση, ούτως ή άλλως μείωσης κατά 5%-9% των αποζημιώσεων.

Το ίδιο προεδρικό διάταγμα θα ορίζει επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να προσφύγουν μονομερώς στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ενώ θα ορίζει και νέο κατώτατο μισθό για νέους κάτω των 24ετών και μακροχρόνια άνεργους, που αναμένεται να διαμορφωθεί στα 640 ευρώ από 740 που είναι σήμερα. Επίσης, το συγκεκριμένο Διάταγμα θα επικυρώσει το μέτρο του ανώτατου ορίου του 1 έτους για απασχολούμενους σε προγράμματα μαθητείας, αλλά θα καθορίζει και το χρονικό όριο των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Με ένα δεύτερο Διάταγμα θα επικυρωθεί η μείωση του κόστους των υπερωριών.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, αν τρόικα και υπουργείο Εργασίας καταλήξουν τελικά σε συμφωνία κατά την αυριανή τους συνάντηση, στις 23 Ιουνίου το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί πριν αρχίσουν οι θερινές εργασίες της Βουλής. Νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, που θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης φέρνει το νέο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει η βασική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 360 ευρώ και η αναλογική θα προκύπτει από την εξίσωση του μισθού και των ετών εργασίας με συντελεστή 1,2%. Στο μεταξύ καθιερώνεται νέο «Λαφκα» για συντάξεις άνω των 1.400ευρώ, ενώ ως ανώτατη σύνταξη καθορίζεται τα 2.523 ευρώ. Μεγάλες όμως οι ανατροπές και ως προς το χρόνο συνταξιοδότησης, καθώς θα αυξηθούν σταδιακά τα όρια ηλικίας όλων από το 2011, ώστε το 2015 να διαμορφωθούν στα 60 και 65 έτη. Επιβάλλεται επίσης ετήσιο «πέναλντι» της τάξης του 6% για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης. Τέλος, οι επικουρικές συντάξεις θα υπολογίζονται στο μέλλον ανάλογα με τη βιωσιμότητα των ταμείων.

Ads

Η αλλαγή του εργασιακού και ασφαλιστικού τοπίου δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη από τους εργαζόμενους τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Σήμερα στις 19:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που αποφασίζονται σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

«Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα και τις αντιδράσεις τους για να αποτρέψουν και να ακυρώσουν τις προσπάθειες ανατροπής της κοινωνικής ασφάλισης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, που προειδοποιεί πως «είναι αποφασισμένη να εντείνει και να κλιμακώσει τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις της».

Στο μεταξύ, εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Μετρό εις ένδειξη συμπαράστασης στους περίπου 285 συναδέλφους τους συμβασιούχους, οι οποίοι βλέπουν την πόρτα εξόδου από την εταιρεία, καθώς έληξε η σύμβασή τους. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και νέα 24ωρη απεργία για αύριο, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίας από την Παρασκευή. Παράλληλα, πεντάωρη στάση εργασίας, 11:00 – 16:00, πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις προωθούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Κατά τη διάρκεια της στάσης μάλιστα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Από τις 8 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι στάση εργασίας στην ΕΡΤ Α.Ε. είχε κηρύξει η ΕΣΗΕΑ για τη λύση του προβλήματος των συμβασιούχων που κινδυνεύουν να δουν επίσης την πόρτα της εξόδου του Ραδιομεγάρου αλλά και για τη διεκδίκηση ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που εκκρεμεί από το 2008.

Παράσταση διαμαρτυρίας έχουν προγραμματίσει για τις 14:30 στο υπουργείο Οικονομικών οι καθηγητές, οι οποίοι αποφάσισαν χθες να συνεχίσουν ως και την Παρασκευή την αποχή τους από τη βαθμολόγηση των γραπτών των Πανελλαδικών, ενώ συγκεντρώσεις θα κάνουν και σε βαθμολογικά κέντρα.

Την ίδια στιγμή, νέα αποχή από τα καθήκοντά τους πραγματοποίησαν χθες Τρίτη και σήμερα Τετάρτη οι δικηγόροι της Αθήνας. Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, καθώς για το δρομολογημένο άνοιγμα του επαγγέλματος τους.

Φορο-ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις που δεν απολύουν

Μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε εταιρίες και ΕΠΕ που κατέγραψαν πτώση του τζίρου τους κατά δύο συνεχόμενες χρήσεις χωρίς όμως να μειώσουν το προσωπικό τους. Υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις μπορούν να κερδίσουν μείωση των καθαρών φορολογητέων κερδών τους κατά 20%.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους (για το οποίο ζητούν υπαγωγή τους στις διατάξεις) δήλωση στην οποία εμφανίζεται ο αριθμός των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση για κάθε μήνα.

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα πετύχει και ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι επαρκή, εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του BBC. «Θα διαψευστούν όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα τελικά θα πτωχεύσει», δήλωσε, ενώ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τα γερμανικά δημοσιεύματα που χαρακτήριζαν «τεμπέληδες» τους Έλληνες και επέκριναν την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η Ελλάδα είναι πρώτη σε πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, στο 1,6% αυξήθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη το Μάιο, έναντι 1,5% τον Απρίλιο, ενώ οι Οι υψηλότερες τιμές του πληθωρισμού παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα, 5,3%, στην Ουγγαρία (4,9) και στη Ρουμανία (4,4%).