Στο 1,6% αυξήθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη το Μάιο, έναντι 1,5% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη Eurostat. O πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρά για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο 2008. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%. Οι υψηλότερες τιμές του πληθωρισμού παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα, 5,3%, στην Ουγγαρία (4,9) και στη Ρουμανία (4,4%).
Στην Ελλάδα, μάλιστα, καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό του ετήσιου εναρμονισμένου πληθωρισμού στην ευρωζώνη και στην ΕΕ. Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στη χώρα μας αυξήθηκε το Μάιο στο 5,3% από 4,7% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Αρνητικό ποσοστό πληθωρισμού μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης καταγράφηκε μόνο στην Ιρλανδία (-1,9%).
Η αύξηση των τιμών είναι ενισχυμένη στον τομέα των μεταφορών (5,5), των αλκοολούχων ποτών και του καπνού (4,4%). Στον τομέα της ενέργειας η αύξηση είναι 9,2%. Εκτός της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,9%, έναντι 0,8% τον Απρίλιο.
Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός κατά το Μάιο, στο 2%, ενώ σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός ανήλθε στο 0,2%.
Financial Times: Δεν αποδεικνύονται τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας
Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου (credit default swaps) έναντι του ελληνικού χρέους δεν έχει αποκαλύψει ακόμη έκνομες ενέργειες, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αν και η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καταδείχθηκε πως οι αγορές ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) είναι τόσο «μικρές» ώστε είναι πολύ δύσκολο να επηρεάζουν με οποιοδήποτε τρόπο την πορεία των κρατικών ομολόγων οποιασδήποτε χώρας. Για παράδειγμα, μόλις ο 3% του ελληνικού χρέους, 10 δισ. ευρώ από τα συνολικά 300, «παίζεται» στην αγορά ασφαλίστρων κινδύνου.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τονίσει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας -και άλλων χωρών-, αυτό που μετράει δεν είναι η απλή αγορά και πώληση των credit default swaps, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις από την καθαρή κερδοσκοπική διάθεση των αγοραστών – πωλητών CDS για τα ελληνικά ομόλογα, που αποσταθεροποιεί και κάνει ευμετάβλητο το κλίμα στις διεθνείς αγορές εις βάρος των ελληνικών ομολόγων, δημιουργώντας τα γνωστά προβλήματα με την αντικειμενικά αδικαιολόγητη αύξηση των spreads.
Στις 15.917 οι ακάλυπτες επιταγές το Μάιο
Στις 15.917 ανήλθαν οι ακάλυπτες επιταγές το Μάιο στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Τειρεσίας Α.Ε. Η αξία των επιταγών διαμορφώθηκε στα 136.571.230 ευρώ. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2010, σημείωσαν μικρή αύξηση σε αριθμό (1,26%) και ελάχιστη μείωση σε αξία (1,63%).
Οι απλήρωτες συναλλαγματικές για τον Μάιο του 2010 ήταν 11.168 αξίας 18.330.241 ευρώ.
Σε σύνολο έτους, το πρώτο πεντάμηνο του 2010, οι ακάλυπτες επιταγές είναι 68.340 ενώ τα ποσά αντιστοιχούν σε 641.421.778, και οι απλήρωτες συναλλαγματικές 52.897 ενώ τα συνολικά ποσά είναι 89.517.660 ευρώ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >