Ο πρώην υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή Θεόδωρος Ρουσόπουλος αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, λέγοντας ότι δεν έμπλεξε ποτέ το θεσμικό του ρόλο με την Εκκλησία, κατά την κατάθεσή του ενώπιων της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και τις ανταλλαγές εκτάσεων γης με το ελληνικό δήμοσιο.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε: «Δεν είχα καμία σχέση με τις ανταλλαγές», ενώ συμπλήρωσε ότι η σχέση του με τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο ήταν μόνο πνευματική και ποτέ δεν του ζήτησαν τίποτα. «Μεγάλωσα σε βαθειά θρησκευόμενο περιβάλλον, αλλά δεν ενέπλεξα ποτέ τον θεσμικό μου ρόλο με την θρησκεία» ειπε ο κ. Ρουσόπουλος.

«Το ότι είμαι αναρμόδιος δεν το λέω τώρα. Το έλεγα πάντοτε κι αυτό φαίνεται από πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μαχητής» της Ξάνθης που στις 10 Σεπτεμβρίου του 2004, δηλαδή 10 ημέρες μετά την επίσκεψη των φορέων της Ξάνθης στο γραφείο μου, στη Ζαλοκώστα, έγραψε ότι… «για το θέμα των ανταλλαγών ο Ρουσόπουλος δήλωσε αναρμόδιος» είπε ο πρώην υπουργός, ενώ τόνισε ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε ξαναπάει στο Αγ. Όρος, δεν πήγε πρώτη φορά μαζί του. Ο ίδιος δήλωσε ότι πήγαινε στο Άγιο Όρος από το 1998.

Έχω εξαιρετική σχέση και με άλλους μονάχους από άλλες μονές του Αγ. Όρους, είπε ο πρώην υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας ότι λόγω της δημοσιογραφίας έχει γνωρίσει πολύ κόσμο. Ο κ. Ρουσόπουλος κατέθεσε ότι ο μοναχός Εφραίμ είχε πάει στο σπίτι του 2 φορές για κοινωνικούς λόγους και στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να δώσει κάποιες προσκλήσεις.

Ads

Ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι θέτει στη διάθεση της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση όλα τα οικονομικά στοιχεία του αλλά και αυτά της συζύγου του, Μάρας Ζαχαρέα, σημειώνοντας ότι είναι πρόθυμος να διερευνηθούν τα πόθεν έσχες του από το 1981 καθώς και εκείνα της συζύγου του. Ο μισθός του σαν δημοσιογράφος ήταν πολλαπλάσιος από τον μέσο όρο των δημοσιογράφων, σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

Συμφωνώ με την πρωτοβουλία των 48 του ΠΑΣΟΚ να γίνει έλεγχος 20ετίας στα πόθεν έσχες όσων διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, είπε ο πρώην υπουργός, προσθέτοντας ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει από τα περιουσιακά του στοιχεία. «Με κατηγόρησαν ότι βοήθησα τη γυναίκα μου παρέχοντας της ενημέρωση. Πώς είναι δυνατόν; Εγώ ήμουν ο εμπνευστής του βασικού μετόχου όταν η γυναίκα μου ήταν στο Mega» φέρεται να κατέθεσε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Αυτή την ώρα η συνεδρίαση της εξεταστικής Επιτροπής συνεχίζεται με την κατάθεση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει τόσο σχετικά με τις ενέργειες του για την υπόθεση ως υπουργός Οικονομικών τους επτά τελευταίους μήνες όσο και για την εμπλοκή του στην υπόθεση Πάπιστα, με την συνάντηση που είχε με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Μετά τις καταθέσεις του διευθυντή του γραφείου του Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου και του πρώην υφυπουργού οικονομικών Πέτρου Δούκα η αρμόδια επιτροπή προσανατολίζεται σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση και των δύο, καθώς κατά τη διάρκεια των όσων υποστήριξαν, υπήρξαν κενά και αντικρουόμενες απόψεις. Επίσης στην επιτροπή κατέθεσε και ο πρώην υπουργός πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος επικαλέστηκε απόφαση του νυν Υπουργού Παύλου Γερουλάνου για να υποστηρίξει ότι οι εκτάσεις στην Ουρανούπολη, που συμπεριελήφθησαν στις ” ιερές ανταλλαγές”, δεν είχαν αρχαιολογικό χαρακτήρα.