Αντιφατικές ήταν οι καταθέσεις των Γιάννη Αγγέλου, πρώην διευθυντή του γραφείου του Κ. Καραμανλή και Πέτρο Δούκα, πρώην υφυπουργού Οικονομικών, αλλά και των Γιώργο Αλογοσκούφη και Αντώνη Μπέζα, οι οποίοι εξετάστηκαν από την επιτροπή που διερευνά την υπόθεση ανταλλαγής δημόσιων εκτάσεων με τη Μονή Βατοπεδίου. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των κ.κ. Αγγέλου και Δούκα. Από την πλευρά του ο Γ. Βουλγαράκης στράφηκε κατά του νυν υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου.

Ads

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης είχε δηλώσει ενώπιον της εξεταστική επιτροπής άγνοια για την υπόθεση των ανταλλαγών. Ο ίδιος χαρακτήρισε «άσχετη με την άσκηση των καθηκόντων του», προσθέτοντας ότι «οι αρμοδιότητες είχαν εκχωρηθεί στους υφυπουργούς». Από την πλευρά του, ωστόσο, ο τότε υφιστάμενος υφυπουργός του, Αντώνης Μπέζας, κατέθεσε ότι τον είχε ενημερώσει σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις και ότι είχε συνεργαστεί μαζί του, για την αναπομπή της γνωμοδότησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, αλλά και για έκδοση ανακλητικής απόφασης για τις ανταλλαγές.

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα, ο Πέτρος Δούκας είχε αναφέρει ότι το «το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε την πορεία της υπόθεσης, αφού τον Ιούνιο του 2004 ο Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να εξετάσω κατά προτεραιότητα τη γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων». Από την πλευρά του, ο Γιάννης Αγγέλου, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν «συνεργάτης και όχι διευθυντής» του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, παραδέχτηκε τη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, τοποθετώντας την, όμως, ένα μήνα αργότερα, τον Ιούλιο του 2004.

Χαρακτήρισε την επικοινωνία διεκπεραιωτική και υποστήριξε ότι αφορούσε στην απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να αποσυρθεί το δημόσιο από τη δίκη στο πρωτοδικείο Ροδόπης, με αφορμή την επιστολή των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ροδόπης, που κοινοποιήθηκε και στο Πρωθυπουργικό γραφείο.

Ads

Επιπλέον, ο κ. Αγγέλου έκανε λόγο για εικασίες σχετικά με τις αναφορές του ονόματός του στις καταθέσεις των Μπότσιου, Γκασούκα και Ζερβουδάκη, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο ίδιος ήταν ο αποδέκτης των τηλεφωνημάτων του μοναχού Αρσένιου από τα γραφεία της ΚΕΔ. Μάλιστα, για να υποστηρίξει τη θέση του αναφέρθηκε στην κατάθεση του Αρσένιου στην εξεταστική, που είχε διαψεύσει τις μεταξύ τους επικοινωνίες.

Τέλος, ο Γ. Βουλγαράκης κατέθεσε στην επιτροπή, υπουργική απόφαση του Παύλου Γερουλάνου, με ημερομηνία 17 Μαρτίου 2010, με την οποία εγκρίνεται η μελέτη γενικού πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου του Νομού Χαλκιδικής. Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι καταργείται η περιοχή ανάπτυξης δραστηριοτήτων, τουρισμού και αναψυχής, ανατολικά της Ουρανούπολης, για την προστασία των μνημείων που εντάσσονται στο έργο «Αρχαιολογικός Περίπατος Ουρανούπολης».

Στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι έχει κληθεί να καταθέσει την Τρίτη, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Πηγή: Ελευθεροτυπία