Επιφυλακτικά αντιμετωπίζει η ακαδημαϊκή κοινότητα το κείμενο διαβούλευσης για τη μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς μετά τις αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), και η Σύνοδος των Πρυτάνεων ασκεί κριτική στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις. «Εγείρονται σοβαρά θέματα συνταγματικότητας σε προτεινόμενες θέσεις του υπουργείου», τονίζουν σε ψήφισμά τους οι πρυτάνεις.

Ads

«Μία πραγματική βάση συζήτησης για τη Σύνοδο θα ήταν η πλήρης κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων και η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα τους. Η επιδίωξη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στην οργάνωση και λειτουργία των πανεπιστημίων επιτυγχάνεται με όρους δημοκρατίας και ακαδημαϊκών αρχών», αναφέρει μεταξύ άλλων, το ψήφισμα της Συνόδου των Πρυτάνεων που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας των εργασιών της.

Όπως αναφέρεται, η Σύνοδος γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, όπως τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των ιδρυμάτων, την έλλειψη σταθερής και αξιόπιστης πολιτικής υποστήριξης της έρευνας, τις ελλείψεις σε υποδομές, καθώς και σε ακαδημαϊκό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) χαρακτηρίζει τις προτεινόμενες αλλαγές «κατώτερες των περιστάσεων», επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση διαλόγου.

Ads

«Κοινή προσπάθεια όλων μας», συμπληρώνει, «θα πρέπει να είναι η αδιατάρακτη λειτουργία του Πανεπιστημίου παράλληλα με την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων για την ανάταξη του πανεπιστημίου χωρίς να καταστραφούν και να διαλυθούν σε λίγες μέρες ή βδομάδες αυτά, που με πολύ κόπο και μεράκι δημιουργήθηκαν μετά από πολλά χρόνια ή δεκαετίες».