Την αντίθεσή του με την ρύθμιση για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «δεν μου αρέσει». Χθες, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δέχτηκε τα πυρά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σχετική ρύθμιση.

Ads

«Δεν μου αρέσει η διαδικασία. Έχουν δίκιο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ» που διαφωνούν, δήλωσε ο κ. Πάγκαλος σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε ακραία κατάσταση η οποία απαιτεί ακραία μέτρα.

Αναφερόμενος στον τρόπο στελέχωσης και λειτουργίας του δημοσίου τομέα, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ένας στους τρεις δημοσίους υπαλλήλους είναι άχρηστος. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ένα εκατομμύριο και θέλουμε 200.000». Απέρριψε τις κατηγορίες ότι ο δημόσιος τομέας διογκώθηκε κατά τις πρώτες διακυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. «Είναι ιστορικά ασυνείδητος και βλάσφημος όποιος διατυπώνει τέτοιες τοποθετήσεις, καθώς το ΠΑΣΟΚ αποκατέστησε τους ανθρώπους που δεν είχαν καμία δυνατότητα δουλειάς στο δημόσιο, λόγω του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, «το δημόσιο είναι απαραίτητο, αλλά ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στον ιδιωτικό τομέα, γιατί εκεί γίνεται η παραγωγή, η οποία σημαίνει ευημερία».

Ads

Χθες, Παρασκευή, τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασαν την αντιρρήσεις τους για τη ρύθμιση σχετικά με την περαίωση. Από την πλευρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Φλωρίδης είπε ότι η περαίωση είναι μία «κακή πρακτική», πρόσθεσε ότι η σχετική ρύθμιση που προωθείται δείχνει πως είμαστε μακριά από την επίτευξη των στόχων για τα δημοσιονομικά και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών περισσότερη αποτελεσματικότητα, οργάνωση και συντονισμό. Ο Κώστας Γείτονας χαρακτήρισε τη ρύθμιση «άδικη», λέγοντας, πάντως, ότι θα τη στηρίξει ως «αναγκαίο κακό», ενώ ο Κώστας Καρτάλης υπογράμμισε ότι «η περαίωση δεν στέλνει θετικό μήνυμα».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο της ρύθμισης, χωρίς κάποια ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με όσα είναι ήδη γνωστά. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι από το 2011 «σταματά να υπάρχει ανέλεγκτη χρήση», ότι έρχεται νέο πλαίσιο για τη φορλογική δικαιοσύνη, πως οι φορολογικές υπηρεσίες θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν στοχευμένους, δειγματοληπτικούς ελέγχους, ενώ θα αποκλειστεί η δυνατότητα «συναλλαγής» των φορολογικών μηχανισμών με τις επιχειρήσεις.