Ποινική δίωξη για 4 κακουργήματα και 4 πλημμελήματα άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των έξι ατόμων που συνελήφθησαν για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Οι κατηγορούμενοι έλαβαν από την 19η τακτική ανακρίτρια προθεσμία να απολογηθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του Νίκου Μαζιώτη, Σπύρο Φυτράκη, ο εντολέας του και η συγκατηγορούμενη, 6 μηνών έγκυος σύζυγός του, Παναγιώτα Ρούπα, αρνούνται να απολογηθούν, χαρακτηρίζουν πολιτική τη δίωξη σε βάρος τους και τονίζουν ότι δεν αναγνωρίζουν τη διαδικασία. Ο κ. Φυτράκης συμπλήρωσε ότι, εξ όσων γνωρίζει, όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες. Στο μεταξύ, νέα ευρήματα δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αστυνομία.

Ads

Όπως είπε ο κ. Φυτράκης, λόγω της κατάστασης της κ. Ρούπα έχει ζητηθεί να έχει ειδική μεταχείριση, καθώς και να εξεταστεί από γιατρό στην Ασφάλεια, όπου κρατείται. Εκτός από το ζεύγος, η ανακρίτρια έχει καλέσει σε απολογία για την Τετάρτη και τον Σαράντο Νικητόπουλο και για την Πέμπτη τους Ευάγγελο Σταθόπουλο, Χριστόφορο Κορτέση και Κωνσταντίνο Γουρνά.

Η δίωξη, που ασκήθηκε σε βάρος των έξι, αφορά 16 «χτυπήματα» της οργάνωσης από το 2003 έως σήμερα. Τις επόμενες ημέρες θα διαβιβαστούν στην ανακρίτρια και θα συσχετισθούν και άλλες δικογραφίες, που είχαν σχηματισθεί κατά αγνώστων δραστών, ύστερα από δράσεις, που είχε αναλάβει η οργάνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, η αστυνομία οδηγήθηκε στον Νίκο Μαζιώτη από σήματα του κινητού τηλεφώνου τού βιολόγου Λάμπρου Φούντα, που σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αστυνομικούς, στη Δάφνη, τη 10η Μαρτίου 2010.

Ads

Στο μεταξύ, εντατικές έρευνες διενεργεί η Ελληνική Αστυνομία σε Αθήνα αλλά και άλλες πόλεις προκειμένου να ανακαλυφθεί το οπλοστάσιο της οργάνωσης. Σημαντικά ευρήματα, σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν μετά από έφοδο σε διαμέρισμα στην Νέα Φιλαδέλφια, σήμερα το πρωί.

Οι συλληφθέντες διώκονται σε κακουργηματικό βαθμό για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού και κατά συρροή, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο σε ανθρώπους ή πράγματα καθώς και για το κακούργημα της έκρηξης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα από την οποία προκύπτει κίνδυνος για άνθρωπο και πρόκληση σωματικής βλάβης.

Επίσης, κατηγορούνται για τα πλημμελήματα της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς τελεσθείσας με έκρηξη, της παράνομης οπλοφορίας, της παράνομης οπλοχρησίας και της παράνομης οπλοκατοχής. Ο Νίκος Μαζιώτης, εκ των συλληφθέντων κατηγορείται μάλιστα ως διευθύνων της οργάνωσης.

Οι 6 κατηγορούμενοι προσήχθησαν λίγο μετά τις 10 το πρωί στην Ευελπίδων, κάτω από δρακόντεια αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Μεταφέρθηκαν ο καθένας ξεχωριστά με 6 τζιπ της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενώ κλειστή παρέμεινε η Αλεξάνδρας κατά την μεταγωγή τους. Κατά την έξοδο τους από τα δικαστήρια, επικράτησε ένταση έξω από την Ευελπίδων, όπου πραγματοποιούσαν συγκέντρωση συμπαράστασης στους συλληφθέντες 100 περίπου άτομα.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, με επείγον έγγραφό του προς τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών, αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Φ. Μακρή, ζητά την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, προκειμένου, η υπόθεση των έξι να ανατεθεί σε Εφέτη Ειδικό Ανακριτή.

Νέα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία

Στο μεταξύ, εντατικές έρευνες διενεργεί η Ελληνική Αστυνομία σε Αθήνα αλλά και άλλες πόλεις προκειμένου να ανακαλυφθεί το οπλοστάσιο της οργάνωσης. Σημαντικά ευρήματα, σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν μετά από έφοδο σε διαμέρισμα στην Νέα Φιλαδέλφεια, σήμερα το πρωί.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα και επισήμως τα ευρήματα από το σπίτι στην οδό Σαράντογλου της Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο είχε ενοικιάσει ο ένας από τους έξι συλληφθέντες, αλλά και από ερημική τοποθεσία στον Υμηττό όπου οι κατηγορούμενοι και άλλα άτομα που φέρονται ότι εμπλέκονται στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», έκαναν ασκήσεις σκοποβολής με καλάσνικοφ.

Μεταξύ των ευρημάτων ήταν και ένα τμήμα προκήρυξης του «Επαναστατικού Αγώνα» που εντοπίστηκε στο σκληρό δίσκο ηλεκτρονικού υπολογιστή. Με την προκήρυξη αυτή είχαν αναλάβει την ευθύνη για τρεις επιθέσεις και συγκεκριμένα:

Την ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, στα Εξάρχεια στις 5.1.2009 κατά τον οποία τραυματίστηκε σοβαρά ο αστυφύλακας των ΜΑΤ Διαμαντής Ματζούνης. Την επίθεση επίσης με καλάσνικοφ εναντίον του λεωφορείου των ΜΑΤ στο Γουδί έξω από την Πολυτεχνειούπολη στις 23.12.2008 και την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία της εταιρείας πετρελαιοειδών shell στο Παλαιό Φάληρο στις 24.10.2008, η οποία δεν είχε εκραγεί και εξουδετερώθηκε.

Επίσης στον Υμηττό, στο «πεδίο βολής» των δραστών, κατασχέθηκαν περίπου 40 κάλυκες από καλάσνικοφ που όπως διαπιστώθηκε έχουν ριφθεί από όπλα τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματική ενέργεια.

Το «πεδίο βολής» εντοπίστηκε δύο μέρες πριν τη σύλληψη των έξι κατηγορουμένων κατά τη διάρκεια παρακολούθησης ενός από αυτούς, ο οποίος μετέβη στην ερημική περιοχή που βρίσκεται κοντά στην κορυφή του βουνού, περίπου 20 χλμ από το Κορωπί.

Τέλος, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα χειρόγραφα σχεδιαγράμματα του χώρου στη συμβολή των οδών Πανόρμου και Βαθέως όπου επρόκειτο να γίνει τρομοκρατική επίθεση εναντίον των στατικών αστυνομικών δυνάμεων, τα οποία βρέθηκαν στο σπίτι του Νίκου Μαζιώτη και φέρουν τα δαχτυλικά του αποτυπώματα.

Πληροφορίες που επικαλείται ο σημερινός Τύπος, υποστηρίζουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να προβεί σε επιπλέον συλλήψεις υπόπτων τις επόμενες μέρες, αφού υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία για ακόμη 8 έως 10 άτομα.

Οι έρευνες, επικεντρώνονται σε διάφορα σπίτια στην Αττική αλλά και σε νησιά του Αιγαίου, ενώ εξονυχιστικά εξετάζονται και τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει επίσης οι σκληροί δίσκοι που κατασχέθηκαν και σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. περιείχαν προκηρύξεις για προηγούμενες ενέργειες του «Επαναστατικού Αγώνα» και σχέδιο προκήρυξης για μελλοντική τρομοκρατική ενέργεια, όπως επίσης και τα χειρόγραφα κείμενα που κατασχέθηκαν, δύο εκ των οποίων φέρονται να αποτελούν προσχέδια προκηρύξεων της ίδιας οργάνωσης. Οι αρχές εξετάζουν επίσης κάποια σχεδιαγράμματα χώρων που βρήκαν στα σπίτια των συλληφθέντων.

Οι δύο πρωτότυπες προκηρύξεις που βρέθηκαν, είναι αυτή που αφορά στην ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αυτή που αποποιείται την ένοπλη επίθεση στο ΑΤ Αγίας Παρασκευής. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική, η οργάνωση φαίνεται να ετοίμαζε χτύπημα σε πεζή περιπολία στην οδό Μηλέων, κοντά στη ΓΑΔΑ. Ανάμεσα στα κείμενα παλαιότερων προκηρύξεων του «Ε.Α.» που βρέθηκαν στο σπίτι της οδού Άνθεων στα Καλύβια, εντοπίστηκε και ένα κείμενο-προκήρυξη, χωρίς όμως να αναφέρεται ο στόχος.

Όπως έχει γίνει γνωστό, μετά την ανάρτηση των ονομάτων των συλληφθέντων καθώς και των φωτογραφιών τους στην ιστοσελίδα της αστυνομίας, περισσότεροι από 50 πολίτες, έχουν τηλεφωνήσει στις αρχές, δίνοντας πληροφορίες για τα φερόμενα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα». Οι έξι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή με τις κατηγορίες που τους προσάπτει η Αστυνομία και απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις απαντούσαν: «Δεν γνωρίζω τίποτε, δεν μιλώ χωρίς την παρουσία του δικηγόρου μου».

Ο Ε.Α. πίσω από τη βόμβα στα Πατήσια;

Όπως αναφέρουν τα σχετικά σημερινά δημοσιεύματα, οι αρχές έχουν εντοπίσει ενδείξεις ότι η οργάνωση «Eπαναστατικός Aγώνας» ίσως και να κρύβεται πίσω από την αιματηρή επίθεση στα Kάτω Πατήσια στα τέλη Mαρτίου κατά την οποία σκοτώθηκε ο 15χρονος Aφγανός Χαμί, λόγω στοιχείων που ανακαλύφθηκαν από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά το θάνατο του Λάμπρου Φούντα.

Στην προανάκριση συμμετέχουν 10 εισαγγελείς, με την εισαγγελέα πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, να εποπτεύει την έρευνα.

Εν τω μεταξύ, ανεπιβεβαίωτο ρεπορτάζ του τ/σ Mega αναφέρει ότι άτομο ύποπτο για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα (το οποίο ακόμα δεν έχει συλληφθεί και δεν έχει ταυτοποιηθεί), επικοινώνησε με άλλο άτομο ύποπτο για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα από καρτοτηλέφωνο που απείχε λίγα μόλις μέτρα από το σημείο όπου σκοτώθηκε ο 15χρονοςσ Χαμί, λίγη ώρα πριν από την έκρηξη.

Διαβάστε επίσης:
Εξάρθρώθηκε πράγματι ο Επαναστατικός Αγώνας; του Σ. Κούλογλου
Έξι συλλήψεις για τον Επαναστατικό Αγώνα
Νίκος Μαζιώτης: Γιατί έβαλα τη βόμβα στο υπουργείο