Με την ολοκλήρωση της εξέτασης του αρχιφύλακα Θωμά Χριστόδουλου έκλεισε η σημερινή διαδικασία ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, όπου δικάζονται οι δύο ειδικοί φρουροί, Επαμεινώνδα Κορκονέας και Βασίλη Σαραλιώτης, για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 06/12/2008.

Ads

Το δικαστήριο διέταξε τη βίαιη προσαγωγή του νεαρού φίλου του θύματος, Ν.Ρ., καθώς σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ο μάρτυρας δεν βρέθηκε στο σπίτι του, ενώ ο πατέρας του δήλωσε άγνοια σχετικά με το πού βρίσκεται. Το δικαστήριο διαβιβάζει πλέον τα αντίγραφα των πρακτικών στον εισαγγελέα πρωτοδικών Αθήνας για να διερευνήσει εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα για τα οποία ζήτησε την ποινική δίωξη του ανήλικου η υπεράσπιση των ειδικών φρουρών.

Το δικαστήριο αποφάσισε χθες ομόφωνα την προσαγωγή του νεαρού Ν.Ρ. σήμερα, «κατ’ αρχήν με απλή συνοδεία και εφόσον αρνηθεί, βιαίως», όπως διευκρίνισε η πρόεδρος Αντζελίτα Παπαβασιλείου. Ο μάρτυρας, που αναμενόταν να καταθέσει χτες, δεν προσήλθε για τρίτη φορά στο δικαστήριο, γιατί όπως είπε ο συνήγορος της οικογένειας του Αλ. Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, παρακολουθείται από την αστυνομία. Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή αυτή την αναφορά εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι «ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι ανυπόστατος. Η Ελληνική Αστυνομία ουδέποτε έθεσε σε παρακολούθηση το συγκεκριμένο νεαρό ή άλλο άτομο που σχετίζεται με την υπόθεση».

Η πολιτική αγωγή – Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου – ανέφερε ότι «όλοι επιθυμούμε να προσέλθει» ενώ απηύθυνε έκκληση να μην διαταραχθεί η διαδικασία με τη βίαιη προσαγωγή του εάν υπάρχει η δυνατότητα να προσέλθει οικειοθελώς. Στην αντίπερα όχθη, ο συνήγορος Αλέξης Κούγιας χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του «επικίνδυνου εφήβου που χρησιμοποιεί βόμβες και μολότοφ» και τόνισε ότι πρέπει να προσαχθεί βιαίως.

Ads

Μετά την ένταση που προκάλεσε χθες η κίνηση της υπεράσπισης των δύο ειδικών φρουρών να θίξει το ζήτημα των πολιτικών φρονημάτων των μαρτύρων της υπόθεσης, ο συνήγορος υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας διατήρησε την ίδια στάση ζητώντας την προστασία τόσο του ίδιου όσο των παιδιών του και του γραφείου του καθώς, όπως είπε, μέσα από ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε ο 17χρονος φίλος και αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου σε ενημερωτική σελίδα στο ίντερνετ, του απευθύνει «ευθείες απειλές» και «από σήμερα αποτελεί στόχο επικίνδυνων αντιεξουσιαστών».

Ο Κούγιας ανέγνωσε στο δικαστήριο μάλιστα ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο ο 17χρονος αναφέρει ότι είναι πολιτική επιλογή του να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο καθώς, όπως τονίζει, «δεν τον ενδιαφέρει η έκβαση της δίκης». Στο εν λόγω μήνυμα ο νεαρός χαρακτηρίζει «μυθομανή καραγκιοζάκο» τον Αλέξη Κούγια, «γελοιότητες» όσα ανέφερε χθες εκείνος περί συμμετοχής του σε «ακροαριστερή οργάνωση» και διαψεύδει την ανακοίνωση της αστυνομίας ότι δεν τον παρακολουθεί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «όσο δεν με παρακολουθεί η αστυνομία, άλλο τόσο δεν πυροβόλησε ο Κορκονέας τον Αλέξανδρο».

Η φράση «καλά ξεμπερδέματα στον κ. Κούγια και στον εντολέα του», είναι αυτή που έκανε το συνήγορο του ειδικού φρουρού να μιλήσει για απειλές και να χαρακτηρίσει το νεαρό «επικίνδυνο αντεξουσιαστή, αναρχικό, ο οποίος με θράσος επιδεικνύει την προσωπικότητά του». Επιπλέον, ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του 17χρονου αλλά και των γονέων του, για τα αδικήματα της εκβίασης και της απειλής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τέτοιο θράσος κατά των θεσμών δεν έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου». Οι αναφορές του Αλέξη Κούγια προκάλεσαν την αντίδραση του Νίκου Κωνσταντόπουλου. «Τι ειναι αυτά που λέγονται; Πρέπει να κρεμάσουμε στο Σύνταγμα τους γονείς τους;» αναρωτήθηκε ενώ υποστήριξε ότι αποτελεί τακτική της υπεράσπισης να τρομοκρατεί μάρτυρες αξαπολύοντας κατηγορίες σε βάρος τους.

Την επανεξέταση Κουζέλη ζητά ο Αλέξης Κούγιας

Την επανεξέταση του αστυνομικού, κ. Κουζέλη, ο οποίος ήταν προϊστάμενος της ομάδας αστυνομικών η οποία συνέδραμε στην αυτοψία που διενήργησε ο ανακριτής λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, ζήτησε από το δικαστήριο, ο Αλέξης Κούγιας. Όπως υποστήριξε, ο εν λόγω αστυνομικός πρέπει να διευκρινίσει το λόγο που υπέδειξε άλλη θέση του θύματος από αυτή που είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή, αλλιώς θα πρέπει να διωχθεί για ψευδορκία. Χαρακτήρισε δε, «σκοτεινή» την παρέμβαση του κ. Κουζέλη ενώ δήλωσε «αν είναι να αθωωθεί ο εντολέας μου, δεν θέλουμε να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών. Θέλουμε να αθωωθεί πανηγυρικά».

Ολοκληρώθηκε η εξέταση του αρχιφύλακα Χριστόδουλου Θωμά

Ο αρχιφύλακας, απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, υποστήριξε πως αν βρισκόταν στη θέση που ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν οι δύο ειδικοί φρουροί το βράδυ στις 6/12/2008 στα Εξάρχεια, δεν θα γύριζε πίσω στο σημείο όπου είχαν δεχθεί επίθεση. Αντίθετα, υποστήριξε, ότι θα ζητούσε κάλυψη από τη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν κοντά στο σημείο, ενώ στην περίπτωση που έκανε χρήση όπλου θα το ανέφερε στο κέντρο της αστυνομίας.

Εξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του βασικού κατηγορούμενου Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξη Κούγια, για το κατά πόσον ήταν συνηθισμένο περιστατικό η επίθεση που ισχυρίζονται ότι δέχθηκαν οι δύο ειδικοί φρουροί, απάντησε ότι δεν γνωρίζει. «Μην το λέτε αυτό κύριε συνήγορε. Αν ήταν έτσι, τότε εκείνο το βράδυ μετά τον χαμό του παιδιού όλοι οι αστυνομικοί θα έπρεπε να είχαν πυροβολήσει» τόνισε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Ατζελίτα Παπαβασιλείου, διακόπτοντας τον Αλέξη Κούγια.

Χθες, ο αρχιφύλακας εμφανίστηκε χωρίς ίχνος μνήμης ενώπιων του δικαστηρίου. Παρά το γεγονός ότι ο αστυνομικός Χ. Θωμάς συμμετείχε στη διαδικασία της αυτοψίας και, σύμφωνα με συναδέλφους του, είχε χρησιμοποιηθεί και ως «ομοίωμα» του θύματος, ο αρχιφύλακας δεν ήταν σε θέση να απαντήσει επί της ουσίας σε καμία από τις ερωτήσεις του δικαστηρίου.

«Μα καλά, δεν θυμάστε αν ήσασταν η προσομοίωση του θύματος;» διερωτήθηκε η πρόεδρος Αντζελίτα Παπαβασιλείου. «Θλίβομαι αν έτσι είναι όλοι οι αστυνομικοί. Όλοι δεν ξέρετε, δεν βλέπετε, δεν ακούτε και εκτελείτε εντολές ανωτέρων. Τι κάνετε; Το οκτάωρό σας μόνο;». «Κάνουμε ό,τι μας ζητούν», απάντησε ο μάρτυρας. «Πέθανε ένα παιδί. Ως πολίτης έστω δεν νιαστήκατε; Μόνο καρτέλες βάζετε;» επέμεινε η πρόεδρος. «Έκανα ό,τι μου ζητούσαν. Δεν κάθισα μετά να δω πού έβαλαν οι συνάδελφοι της βαλλιστικής το καρτελάκι».

Προβληματίζει η σκοπιμότητα της συμπεριφοράς του Α. Κούγια

«Προσπαθήσαμε όλη αυτήν την περίοδο να συγκρατήσουμε την αγανάκτησή μας. Σήμερα όμως ο κ. Κούγιας ξεπέρασε κάθε όριο σε βάρος της οικογένειάς μας. Οι σημερινές του απαράδεκτες δηλώσεις, συκοφαντικές και δηλητηριώδεις, αποκαλύπτουν συσσωρευμένη εμπάθεια απέναντι σε ένα παιδί, που υπήρξε το παρά λίγο δεύτερο θύμα της τραγικής αυτής υπόθεσης, ενώ η επιθετικότητά του απέναντι και σε μας, ακόμη, τους γονείς του, εκδηλώθηκε ήδη προηγούμενες φορές ακόμη και μέσα στο δικαστήριο, στη διάρκεια της δίκης, στην οποία αρκετές φορές βρεθήκαμε, μαζί με το παιδί μας. Ο κ. Κούγιας γνωρίζει πολύ καλά ότι καμιά απειλή δεν αντιμετωπίζει, ενώ με τις δηλώσεις του και τις προσωπικές του επιθέσεις, είναι ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για την κατάσταση που έχει σήμερα δημιουργηθεί και η σκοπιμότητα αυτής της συμπεριφοράς προβληματίζει» δήλωσαν οι γονείς του 17χρονου φίλου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Άμφισσας.


Διαβάστε επίσης:

Από «δίκη φρονημάτων» περνάει τους μάρτυρες της δολοφονίας Γρηγορόπουλου ο Αλέξης Κούγιας
«Είδα και τους 2 ειδικούς φρουρούς να στοχεύουν ευθεία προς την παρέα του Αλ. Γρηγορόπουλου»
Κατέθεσε ο ιατροδικαστής στη δίκη Κορκονέα
Δίκη Κορκονέα: Επιστολές Τσαλικιάν προς πρωθυπουργό και Άρειο Πάγο για μεταφορά της δίκης
Με ένταση η πρώτη μέρα της δίκης της δολοφονίας Γρηγορόπουλου