Σε εξέλιξη είναι το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων τους ο αγώνας θα συνεχιστεί προκειμένου να δοθεί λύση και προοπτική στα αιτήματά τους.

Ads

 
Χιλιάδες αγρότες από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο συλλαλητήριο. Αρχικά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βάθη έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, όπου παρέδωσαν και υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Το παρών στο συλλαλητήριο έδωσαν μετακύ άλλων το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και εκπρόσωποι διάφορων εργατικών και κοινωνικών φορέων. Χαιρετισμούς απευθύνουν εκπρόσωποι των αγροτικών σωματείων από όλη τη χώρα. «Κυριαρχεί το σύνθημα: Αγρότη πολέμα σου πίνουνε το αίμα». 

image

image

Ads

image

Φωτογραφίες του Νίκου Τριγάζη από τη συγκέντρωση των αγροτών στην πλατεία Βάθη

Η συντονιστική επιτροπή των «μπλόκων» καλεί τους εργαζόμενους της πρωτεύουσας «να συμπαραταχθούν με την αγροτιά στη μάχη που δίνει για την επιβίωσή της». Όπως τονίζουν οι αγρότες, το ζητούμενο είναι μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη με γνώμονα «την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών». 

image

image

Φωτογραφίες του Νίκου Τριγάζη από το συλλαλητήριο των αγροτών στη Βάθης
 
Στον χώρο της συγκέντρωσης προσήλθε και η Αλέκα Παπαρήγα«Η κυβέρνηση είναι πολύ γελασμένη αν νομίζει ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα ‘μαζευτούν’ εδώ ή θα γίνονται μια-δυο φορές τον χρόνο επετειακά. Να είναι σίγουροι ότι μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις στις οποίες πήρε μέρος ένα πολύ μεγάλο εύρος αγροτών, το αγροτικό κίνημα θα δυναμώσει και μαζί με το εργατικό και λαϊκό ποτάμι, θα σαρώσουν όχι μόνο μνημόνια και δανειακές συμβάσεις, αλλά και κόμματα και δυνάμεις που ενδιαφέρονται να συγκεντρώνεται ο πλούτος σε όλο και λιγότερα χέρια και ο λαός να ζει 50 χρόνια πίσω» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ. 

«Ζητάμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, αλλά για μας τους αγρότες της Κρήτης, χθες προστέθηκε ένα ακόμη. Μάθαμε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει τέσσερα κέντρα φυτοπροστασίας. Η Κρήτη με τη σημαντική παραγωγή και τις εξαγωγές θα μείνει χωρίς φυτοπροστατευτικό κέντρο. Θα απαιτήσουμε να μείνει ανοιχτό και ζητούμε την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης» δήλωσε ο πρόεδρος των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού αγροτικού κινήματος Θοδωρής Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «ο αγώνας τώρα ξεκινά και θα συνεχίζεται 365 μέρες το χρόνο».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενωτικών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, δήλωσε ότι «κλιμακώνουμε τον αγώνα μας σήμερα ύστερα από 30 ημέρες στον δρόμο, αντιπαλεύοντας τις πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης. Ζητούμε λύση στα προβλήματα και προοπτική στον αγροτικό τομέα».